Coronavirus în România

Autoritatea Electorală propune amânarea alegerilor locale și prelungirea mandatelor actualilor aleși: Organizarea la timp a scrutinului, cvasi-imposibilă/ Proiect AEP

de MH     HotNews.ro
Vineri, 27 martie 2020, 9:06 Actualitate | Politic


Stampila vot
Foto: AGERPRES
Autoritatea Electorală Permanentă a trimis președintelui Klaus Iohannis, premierului Orban și conducerii Parlamentului o scrisoare în care spune că în actuala situație de pandemie de coronavirus organizarea la termen a alegerilor electorale, propusă pentru 28 iunie, a devenit "cvasi-imposibilă". Șeful AEP, Constantin Mitulețu-Buică, a declarat vineri pentru HotNews.ro că a trimis autorităților și un proiect de lege prin care propune prelungirea mandatelor actualilor aleși locali.

În scrisoarea trimisă joi președintelui Iohannis, premierului Orban, președintelui Camerei Deputaților și vicepreședintelui Senatului și obținută de HotNews.ro, AEP spune că tot mai multe state, între care Austria, Marea Britanie, Canada, Cehia, își amână alegerile programate în acest an, din cauza pandemiei de COVID-19. În același timp, statele care își mențin decizia de a organiza alegerile la datele stabilite iau măsuri pentru a limita contactele fizice pentru a asigura sănătatea publică, atrage atenția AEP.

Ce spune Autoritatea Electorală Permanentă în documentul transmis autorităților:
 • "Epidemia COVID 19 a generat multiple consecințe negative și a avut un impact negativ asupra întregii societăți românești. În acest context, organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra datei alegerilor parlamentare ce ar trebui să aibă loc la finalul anului planează un grad mare de incertitudine.
 • Din perspectiva calendarului electoral autohton, amintim că, dacă alegerile locale ar avea loc în data de 28 iunie 2020, hotărârile Guvernului, necesare pregătirii și organizării acestora, ar trebui să intre în vigoare cel mai târziu în data de 13 aprilie 2020.
 • Totodată, mai arătăm că, potrivit Legii 208/2015, data de 1 aprilie 2020 reprezintă startul perioadei de înscriere online în Registrul Electoral al alegătorilor cu domiciliul sau reședința în străinătate care doresc să voteze în străinătate sau prin corespondență la alegerile parlamentare.
 • Indiferent de varianta aleasă, amânarea alegerilor sau organizarea acestora la datele stabilite se impune modificarea legislației primare prin instituirea unor proceduri alternative la operațiuni electorale ce presupun interacțiunea fizică a alegătorilor, candidaților și oficialilor electorali (...).
 • În opinia noastră, implementarea soluțiilor legislative, care pot fi identificate pentru a adapta procesele electorale la contextul epidemiologic actual, implică o durată de timp minimă ce variază între 3 și 6 luni, înaintea demarării perioadei electorale propriu-zise.
 • Totodată, atragem atenția că depășirea termenului de 13 aprilie pentru stabilirea datei alegerilor locale implică prelungirea mandatelor în curs ale autorităților locale, ce poate fi realizată numai prin lege".
Șeful AEP, Constantin Mitulețu-Buică, a declarat vineri pentru HotNews.ro că a trimis autorităților, împreună cu acest document, și un proiect de lege prin care Autoritatea Electorală propune prelungirea mandatelor actualilor aleși locali pe timpul stării de urgență și organizarea alegerilor locale în cel mult 6 luni de la încetarea stării de urgență.
 • "În primul rând, sunt foarte multe operațiuni care ar trebui să înceapă cel târziu în 13 aprilie pentru organizarea alegerilor locale la termen. Implică fonduri, resurse, ori nu știm ce va fi la jumătatea lunii aprilie, când scenariile sunt ca atunci ar fi un varf de pandemie. Daca situația continuă, propunem amânarea alegerilor. Potrivit Constituției, prelungirea mandatelor aleșilor se face prin lege, astfel că noi am făcut acest proiect de lege în care propunem prelungirea mandatelor aleșilor actuali", a declarat pentru HotNews.ro președintele Autorității Electorale Permanente.
Ce prevede proiectul de lege al AEP pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ:
 • "Art. I. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 555 din 05 iulie 2019, cu completările ulterioare, se completează şi va avea următorul cuprins:
 • 1. La articolul 128, după alineatul (3), se introduc două noi alineate, alineatele (4) şi (5), cu următorul cuprins:
 • „(4) Mandatul consiliului local se prelungeşte de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la data la care consiliul local nou-ales este legal constituit
 • (5) Alegerile pentru noul consiliu local se organizează in cel mult 6 luni de la data incetării stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, după caz.
 • 2. La articolul 151, după alineatul (3), se introduc două noi alineate, alineatele (4) şi (5), cu următorul cuprins:
 • (4) Mandatui primarului se prelungeşte de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă până la depunerea jurământului de către primarul nou­ ales.
 • (5) Alegerile pentru noul primar se organizează în cel mult 6 luni de la data încetării stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, după caz.
 • 3. La articolul 177, după alineatul (3), se introduc două noi alineate, alineatele (4) şi (5), cu următorul cuprins:
 • (4) Mandatul consiliului judeţean se prelungeşte de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la data la care consiliul judeţean nou­ales este legal constituit.
 • (5) Alegerile pentru noul consiliu judeţean se organizează în cel mult 6 luni de la data încetării stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, după caz.
 • 4. La articolul 187, după alineatul (3), se introduc două noi alineate, alineatele (4) şi (5), cu următorul cuprins:
 • (4) Mandatul preşedintelui consiliului judeţean se prelungeşte de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă până la depunerea jurărnântului de către preşedintele consiliului judeţean nou-ales.
 • (5) Alegerile pentru noul preşedinte al consiliului judeţean se organizează in cel mult 6 luni de la data încetării stăril de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, după caz.
 • Art. II. Prevederile art. I se aplică şi mandatelor în curs ale autorităţilor administraţiei publice locale pentru care trebuie să se organizeze alegeri în anul 2020".
Amânarea alegerilor, cerută și de liderii politici

În urmă cu două săptămâni, liderii politici s-au întâlnit cu premierul Ludovic Orban și a fost stabilită data estimativă 28 iunie pentru organizarea alegerilor locale, în funcţie de evoluţia situaţiei.

De atunci, majoritatea liderilor partidelor au cerut amânarea alegerilor.
 • Liderul USR, Dan Barna, la RFI: ”Am fi iresponsabili să organizăm acum alegeri, când oamenii sunt îngrijorați cum își protejează bunicii sau copiii de această pandemie”.
 • Liderul UDMR, Kelemen Hunor: "Prioritatea numărul unu trebuie să rămână sistemul de sănătate al oamenilor şi încercarea de a întârzia răspândirea virusului, ca să nu putem presiune prea mare pe sistemul sanitar, pe instituţiile statului. Nu ne rămâne altceva decât să respectăm indicaţiile specialiştilor şi deciziile autorităţilor. Aceasta este prioritatea numărul unu. După aceea, economia - ce facem cu întreprinderile mici şi mijlocii, fiindcă acolo este baza, şi cât de repede trebuie să iasă Guvernul cu nişte măsuri şi după aceea putem să ne gândim şi la alegerile locale, dar nu în iunie”.
 • Liderul PSD, Marcel Ciolacu (în 19 martie, la B1TV): "Vom vedea cum decurg lucrurile. Am văzut ce s-a întâmplat în Franţa. A fost un fiasco forţarea alegerilor locale în acest context, s-a şi anulat turul doi din Franţa. Cred că mai avem timp să discutăm aceste lucruri, să vedem în ce parte se îndreaptă... Este o opţiune şi amânarea alegerilor locale".
 • Liderul Pro România, Victor Ponta: "Războiul contra Epidemiei de Coronavirus este tot ce contează acum/grija faţă de oamenii afectaţi direct şi indirect/măsurile pentru asigurarea serviciilor de sănătate, pensii, salarii, educaţie - în această perioadă de criză! Alegerile locale programate în luna iunie în România trebuie amânate pentru septembrie, acum nu este timp de bătălii politice şi campanii electorale - totul trebuie să fie despre Războiul contra Epidemiei de coronavirus - şi despre măsuri contra crizei economice!".Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9653 vizualizari

 • -16 (20 voturi)    
  E de noaptea mintii, pt o simpla raceala? (Vineri, 27 martie 2020, 9:09)

  Fides [utilizator]

  Eu zic sa votam telefonic. STS numara, Klaus poate continua munca buna facuta de guwernul meu.
  • +1 (7 voturi)    
   ar trebui sa se prelungeasca (Vineri, 27 martie 2020, 10:11)

   VaseaV [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   dar fara sa fie platiti, doar sa fie responsabili pentru ceea ce or sa faca in perioada urmatoare ...
   • +3 (3 voturi)    
    sau sa nu se prelungeasca (Vineri, 27 martie 2020, 10:58)

    AlexJ [utilizator] i-a raspuns lui VaseaV

    .... si sa fie numite persoane competente/pregatite, prin ordonanta militara.


    Poate vin unii cu curaj sa rechizitioneze marile vile ale alesilor . In plus
    - pretul de despagubiri/inventar e probabil foarte mic
    - multe au dimensiuni de spital, tocmai bune pentru carantina.
  • -2 (4 voturi)    
   Le faceti anticipate, peste doi ani (Vineri, 27 martie 2020, 11:08)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Le faceti anticipate, peste doi ani.

   Cand trebuiau sa pregateasca impactul coronavirusului, Klaus si Orban pregateau anticipate; peste vreo doi ani, cand se vor face alegeri, cei doi vor finaliza cumpararea de masti de protectie pentru medici.
  • +1 (1 vot)    
   Franta a amanat alegerile locale, turul 2 (Vineri, 27 martie 2020, 11:19)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Nu suntem singurii din Europa in situatia de a nu putea organiza alegeri, in mai multe tari europene s-au amanat alegeri pt simplul fapt ca nimeni nu poate stabili cu precizie o durata a pandemiei care bantuie prin UE.

   Distanta sociala si diferitele tipuri de izolari si carantine au facut imposibila reunirea unor grupuri de persoane, ca e vorba de alesi sau de alegatori.

   Unele state chiar interzic grupuri mai mari de 3 persoane, deci nici comisie la secia de votare nu se poate !

   In afara de state minuscule din UE (gen Estonia, Malta sau Luxemburg) care s-ar putea poate pregati in doar cateva saptamani/luni, nu exista vreun stat membru care sa aiba pregatita infrastructura informatica necesara pt ca zeci de milioane de alegatori sa poata vota electronic, de la distanta, in conditii de siguranta a votului.

   Prioritatea 0 este salvarea a cator mai multe vieti, bia apoi urmeaza prioritatile "sociale" ca votul si cele "economice" .

   In acest moment, in Europa orice decizie politica trebuie sa tina cont de 3 parametri:
   securitate sanitara a comunitatilor, stabiitate sociala si evitarea colapsului economic.

   Stabilitatea sociala nu se asigura cu campanii electorale, ura stupida de partizanat politic si tururi de alegeri urmate poate de saptamani de negocieri pt a forma un guvern.

   Util de stiu ca tari ca Olanda sau Belgia cu greu au reusit sa incropeasca guverne stabile de coalitie si asta acum, in fata amenintarii pandemiei.

   Este exclus ca lideri cu minim de responsabilitate sa arunce tarile lor in razboaie politice si electorale in plina criza mondiala.

   Pt Romania amanarea poate fi de folos, ar fi timp de rediscutat si revotat pt alegeri primari cu 2 tururi si cuplat locale cu parlamentare.

   Iar criza ne arata si o imensa oportunitate, de a testa si dezvolta digitalizarea vietii economice si sociale, pe cat posibil la nivelul nostru de resurse financiare.

   Amanam alegerile si discutam cuplarea lor, primari in doua tururi si digitalizare (inclusiv vot de la distanta)
 • +16 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 27 martie 2020, 9:09)

  [anonim]

 • +7 (13 voturi)    
  Vot prin corespondența, pe spv, la atm (Vineri, 27 martie 2020, 9:53)

  hic sunt leones [utilizator]

  Cum am putut vota 2-3 zile la un referendum idiot, putem vota și acum timp de 10-20 de zile.
  Vă e lene să găsiți soluții pentru a proteja drepturile democratice, politruci nerușinați?
 • +11 (15 voturi)    
  Amânare alegeri necesara (Vineri, 27 martie 2020, 9:58)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Nu e nevoie decat de prelungirea mandatelor: primarului, viceprimarului, sef Comitet Județean sau ajutorul acestuia.
  Este o situație de urgenta care va continua tot 2020.
  Nu e necesar prelungirea mandatelor consilierilor care nu fac nimic.
  In aceasta perioada.
  Doar încasează leafa babana.
  De la 2500 Lei la comune la 7500 Lei la municipiul Bukarest.
  Pe luna.
  Si sunt peste 30000 de sugaci.
  Din lăcomie iau bani acum pentru nimic.
  Ce fac acesti papagali pentru societate?
  Nimic.
  Acum clocesc combinatii.
  Si încasează bani publici.

  Nu am auzit vreunul sa renunte la bani.
  • -7 (13 voturi)    
   Hai că se poate (Vineri, 27 martie 2020, 10:09)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui DomnuTrandafir

   PNL < 5%

   Cu cât mai târziu cu atât mai bine. Să se lămurească toți ce înseamnă această struțo-cămilă de grupri de mafioți - grupul infracțional Fenechiu/Vlasov și lobista lor Gorghiu, uslașii lui Dormilă, mafia portocalie Turcan-Blaga-Fluture etc, plus gunoaiele pesedist revopsite gen Chirica & Co.
 • -4 (8 voturi)    
  Inca o propunere binevenita (Vineri, 27 martie 2020, 10:15)

  ww [utilizator]

  Klaus Werner sa fie declarat rege.
 • +4 (10 voturi)    
  OMG! (Vineri, 27 martie 2020, 10:17)

  fat.cat [utilizator]

  Cat timp tre’ sa-i mai suportam pe astia? Vot electronic, hotilor! Vot prin corespondenta! Gasiti solutii! Nu vrem sa va mai vedem la fata, bre! Incredibil cat tupeu pot sa aiba.
  • 0 (4 voturi)    
   Hai că se poate (Vineri, 27 martie 2020, 10:56)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui fat.cat

   pnl<5%

   O adunătură de uslași și mafie portocalie, plus gunoaie comuniste vopsite de Orban, genul Primarului Porno CHirica din Iași & Co.
 • +1 (5 voturi)    
  urne mobile ! (Vineri, 27 martie 2020, 10:52)

  nash pandelica [utilizator]

  echipe care sa umble din casa in casa cu urna mobila.:-)
  pesede stie cum.
 • +1 (5 voturi)    
  unii se bucura, altii...? (Vineri, 27 martie 2020, 10:52)

  Cactus Jack [utilizator]

  ..Tariceanu, Basescu si Ponta se bucura, pot aprinde o luminare la catedrala mantuirea neamului, Corona le ajuta sa supravieuiasca o bucata de vreme.
 • +1 (1 vot)    
  Vot prin corespondenta (Vineri, 27 martie 2020, 12:28)

  Enza [utilizator]

  Nu sunt de acord cu decizia amanarii alegerilor si cu atat mai putin cu plata in continuare a trantorilor si hotilor din Parlament care nu au facut nimic, decat sa fure.
  In München au avut loc alegeri locale. La primul tur de scrutin in urma cu doua saptamani a fost posibila pe langa votul prin corespondenta, inclusiv prezentarea directa la urne. Pentru al doilea tur de scrutin toti alegatorii au primit automat drept de vot prin corespondenta, iar plicurile cu formulare au fost trimise acasa.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by