Liderul PMP EugenTomac atrage atenția că este nevoie de măsuri ferme pentru protecţia medicilor şi a personalului medical. Tomac a declarat, marți, că este nevoie de testarea cu prioritate, în termen de trei zile, a întregului personal din spitale. Declarația liderului PMP apare în contextul în care 52 de cadre medicale din spitalul județean Suceava au fost infectate cu coronavirus.

Eugen Tomac - PMPFoto: Hotnews

„Îmbolnăvirea cu Coronavirus a celor 52 de cadre medicale de la Spitalul Judeţean Suceava reprezintă un eşec incalificabil de management sanitar. Nimic nu e mai important, în această criză, decât să asigurăm protecţia sănătăţii celor care luptă în prima linie pentru salvarea de vieţi omeneşti”, a declarat Tomac, citat de agenția Mediafax.

PMP cere Guvernului să ia urgent măsuri de protecţie, printre care testarea cu prioritate, în termen de 3 zile, a întregului personal medical şi a personalului auxiliar din spitale, urmată de retestarea săptămânală a acestora.

O altă propunere făcută de PMP se referă la dotarea cu echipamente de protecţie suficiente pentru toţi medicii, inclusiv pentru medicii de familie şi cei din ambulatoriile de specialitate. Dotarea cu echipamente de protecţie suficiente pentru asistente, şoferii de pe ambulanţe, infirmiere, brancardieri, personalul curăţenie care interacţionează cu medicii şi pacienţii în această perioadă.

PMP cere monitorizarea respectării riguroase a procedurilor în toate spitalele din ţară şi aplicarea de sancţiuni dure pentru cei care nu le respectă, precum şi cazarea medicilor şi asistentelor ce tratează cazuri de coronavirus în locaţii izolate, care să le permită să nu îşi expună familiile riscului contagiunii.