Trei senatori liberali au preluat inițiativa asociației procurorilor AMASP pentru înăsprirea pedepselor în criza covid-19

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 18 martie 2020, 20:15 Actualitate | Politic


Propunerea PNL, initiator AMASP
Foto: Facebook
Trei senatori liberali au preluat propunerea asociației procurorilor AMASP de înăsprire a pedepselor pentru persoanele care nu respectă izolarea la domiciliu sau carantina, cu până la 7 ani de închisoare pentru cazurile în care se ajunge la infectarea unei persoane prin nerespectarea regulilor. Este vorba despre Alina Gorghiu, Daniel Fenechiu și Laura Scântei.

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) este menționată ca inițiator pe ultimul rând al penultimei pagini a expunerii de motive publicate de Alina Gorghiu pe pagina sa de Facebook.

„Mărirea pedepselor pentru cei care propagă bolile contagioase! Asta prevede inițiativa legislativă a cărei inițiator sunt, împreună cu colegii mei senatori, Laura-Iuliana Scântei și Daniel Fenechiu”, a scris Alina Gorghiu.

De notat că propunerea inițială a procurorilor:
 • Nerespectarea de către o persoană suspectată de infectarea cu o boală infectocontagioasă a măsurilor de izolare la domiciliu sau carantină instituționalizată precum și a altor măsuri privitoare la prevenirea sau combaterea acestor tipuri de boli, se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
a fost modificată în forma:
 • (1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase dacă a pus în pericol sănătatea, integritatea sau viața uneia sau mai multor persoane sau a creat un pericol cu privire la răspândirea unei boli infectocontagioase, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 an sau cu amendă.
 • (2) Dacă fapta prevăzută la alin (1) a fost săvârșită de către o persoană suspectată sau confirmată medical ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, pedeapsa seste închisoarea de la 1 la 5 ani.
Forma propusă de cei trei parlamentari PNL înseamnă că organele de anchetă vor trebui să probeze faptul că o persoană care nu respectă măsura de izolare a pus efectiv în pericol sănătatea, integritatea uneia sau mai multor persoane.

Cum arată proiectul de lege asumat de cei trei parlamentari liberali:

Care erau propunerile formulate miercuri dimineața de AMASP
 • (1) Nerespectarea de către o persoană suspectată de infectarea cu o boală infectocontagioasă a măsurilor de izolare la domiciliu sau carantină instituționalizată precum și a altor măsuri privitoare la prevenirea sau combaterea acestor tipuri de boli, se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
 • (2) Nerespectarea de către o persoană confirmată medical ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, a măsurilor de izolare la domiciliu sau carantină instituționalizată precum și a altor măsuri privitoare la prevenirea sau combaterea acestor tipuri de boli se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
 • (3) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) și (2) au condus la infectarea unei alte persoane, fapta se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
 • (4) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) și (2) au condus la infectarea mai multor persoane, fapta se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 10 ani.
 • (5) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) și (2) au avut ca urmare decesul unei persoane, fapta se pedepsește cu închisoarea de la 5 la 15 ani.
 • (6) Transmiterea, cu intenție, a unei boli infectocontagioase se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani. Dacă în urma infectării se produce vreuna dintre urmările de la art 194 C. pen. sau decesul persoanei se aplică regulile privind concursul de infracțiuni.
 • (7) Omisiunea de a divulga cadrelor medicale sau altor autorități competente în prevenirea și combaterea bolilor infectocontagioase a unor informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană suspectă sau confirmată ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, respectiv informații privitoare la eventuale deplasări în zone aflate sub risc de astfel de epidemii, se sancționează cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
 • (8) Dacă faptele săvârșite în condițiile prevăzute de alin (3) și (4) au condus la infectarea personalului medical sau autorităților angajate în prevenirea și combaterea bolilor infectocontagioase, ori au determinat reducerea în mod substanțial a capacității de funcționare a unui spital sau a oricărei alte instituții publice, limitele de pedeapsă se majorează cu jumătate
 • (9) Faptele săvârșite în condițiile prevăzute de alin (7) dacă au condus la infectarea personalului medical sau autorităților angajate în prevenirea și combaterea bolilor infectocontagioase, ori au determinat reducerea în mod substanțial a capacității de funcționare a unui spital sau a oricărei alte instituții publice, se sancționează cu închisoarea de la 3 la 10 ani
 • (10) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) și (2) au fost săvârșite prin folosirea unui mijloc de transport în comun terestru, aerian sau naval limitele de pedeapsă se majorează cu o treime
 • (11) Dacă faptele prevăzute la alin. (3) și (4) au fost săvârșite din culpă, limitele de pedeapsă se reduc cu jumătate.
 • (12) Tentativa la infracțiunea prevăzută în alin. (6) se pedepsește.
 • (13) Prin persoană suspectată de infectarea cu o boală infectocontagioasă se înțelege persoana față de care se derulează investigații medicale pentru confirmarea infectării cu o boală infectocontagioasă, persoana care a fost depistată în cursul unei anchete epidemiologice și despre care se știe că a avut contact apropiat cu o persoană confirmată medical ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă sau persoana care a intrat pe teritoriul României dintr-o zonă declarată zonă cu risc epidemiologic și despre care se presupune că a avut contact cu persoane confirmate medical ca fiind infectate cu o boală infectocontagioasă, precum și membrii de familie ai acestor categorii de persoane.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5043 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  ok (Miercuri, 18 martie 2020, 20:28)

  AM1981 [utilizator]

  si amenda? ca de inchisoare se mai scapa (ca probabil se va da cu suspendare)
  Pentru unii asta e pistol cu apa. I-a sa i se retraga pensia speciala aluiam sau o amenda sa ii trebuiasca pensia/salariul pe cativa ani sa o plateasca sa vezi atunci daca mai misca unu.
  • +1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 18 martie 2020, 23:41)

   [anonim] i-a raspuns lui AM1981

 • +8 (10 voturi)    
  Da, lege facuta ca sa fie inaplicabila. (Miercuri, 18 martie 2020, 20:30)

  LiviuX [utilizator]

  Si asa se stiu putine despre virus, cum o sa se poata dovedi ca cineva a fost infectatat, fara indoiala, de persoana X si nu de altcineva? Deci o multime de articole sunt puse acolo degeaba, doar ca sa sune frumos...
  • +1 (3 voturi)    
   Pe mana politicienii se face praf si pulbere! (Miercuri, 18 martie 2020, 23:31)

   danduta [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   E deajuns sa citesc Gorghiu printre initiatori, ca sa stiu ca nu va fi decat un fas.
 • +8 (10 voturi)    
  Soluția pentru respectarea izolarii (Miercuri, 18 martie 2020, 20:31)

  Con_stan_tin [utilizator]

  este testarea, nu legea. Oricine să aibă posibilitatea să fie testat rapid contra cost, dacă știi că ești infectat ai tot interesul să stai izolat. Dar dacă nu ești testat și ești sănătos tun evident că pui la îndoială utilitatea izolării.
  • -1 (5 voturi)    
   Teste? (Miercuri, 18 martie 2020, 21:45)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

   Nu vorbi de morti in casa... politrucilor „liberali”. Nu de teste, ci de alegeri erau ei preocupati. Guvernul CRIMINAL Orban 1,2 nu e in stare sa aduca nici un mijloc de protectie, mai mult, se bazeza pe tovarasul activist PCR Velea, reprezentantul unui minister de infractori, cum e ex-ofiterul care a imbolnavit mintind 20 de indivizi. De la astia la ce sa ne asteptam?
  • +1 (3 voturi)    
   Problema (Miercuri, 18 martie 2020, 21:55)

   Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui Con_stan_tin

   Daca esti infectat, aia e, ramine sa te vindeci. Dar daca nu esti infectat, poti fi infectat. Deci o anumita forma de izolare, distantare tot e utila.
 • +4 (6 voturi)    
  apa de polaie , ca de obicei : ...sau cu amenda (Miercuri, 18 martie 2020, 20:37)

  linarel [utilizator]

  de 5 lei

  pishwaiser
 • +1 (9 voturi)    
  pana la? (Miercuri, 18 martie 2020, 20:53)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Ar trebu i direct 10 ani. Niciun interval. Niciun minim, niciun maxim. O cifra clara. Ti-ai batut joc, stai 10 ani sa reflecti asupra deciziilor geniale din viata care te-au adus unde esti.

  As incepe cu militianul.
  • +5 (7 voturi)    
   Ha! Ha! (Miercuri, 18 martie 2020, 21:24)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Ai vazut vreo lege clara, concisa, pana acum? Si nici nu cred ca vom vedea vreodata. Toate le dau asa, ca sa lase loc la interpretari, suspendari, anulari...
  • +1 (3 voturi)    
   ?? (Miercuri, 18 martie 2020, 21:47)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Si cu ex-ofiterul MAI cum e? Dar cu doctorul de la Iasi? Sar cu dnii parlamentari care au molipsit nu se stie cati? Astia scapa oricum, ca asa e intr-un stat mafiot condus de un guvern incompetent si de un Fikus de Grivco impotent ajuns presedinte la Cotroceni
 • +2 (4 voturi)    
  pasul urmator: (Miercuri, 18 martie 2020, 21:15)

  hanu [utilizator]

  criticarea masurilor pe forumuri si in commenturi: executia sumara.

  Dar hai sa dam libertate contra iluzia de siguranta. What can go wrong?
 • +2 (4 voturi)    
  Politicienii corupti din Romania (Miercuri, 18 martie 2020, 21:21)

  floriniulian [utilizator]

  Asemenea legi nu pot sa dea impotriva celor care taie paduri,care fura bugetul statului,impotriva coruptilor din Politie,Justitie si Servicii.

  Acum se vede adevarata fata a statului mafiot.

  Unde nu au nimic de furat sistemul mafioto-politic-securist au inasprit imediat legile.
  • +1 (5 voturi)    
   Corect (Miercuri, 18 martie 2020, 21:49)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui floriniulian

   Legi facute de hoti pentru hoti, Sau legi facute pe genunchi de incompetetnii din guvernul „liberal”. Regret, dar singura salvare e daca parlamentul va incepe sa dea legi pentru criza, elaborate de... PSD.
   • +1 (3 voturi)    
    Tu ai idei putine dar fixe! (Miercuri, 18 martie 2020, 22:09)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    Nu zic ca liberalii nu au si ei belelele lor (si nu putine!), dar cat a stat guvernul Orban la putere si ce sustinere parlamentara a avut, comparand cu psd-ul, care a avut atatea guverne si majoritati parlamentare? Asa ca incearca sa judeci macar putin ca sa vezi cine e mai vinovat...
    • +1 (1 vot)    
     E taliban USR. Sunt mai agresivi ca PSD (Joi, 19 martie 2020, 17:19)

     CezarN [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     Ii explici lui sau mumiii lui Tutankhamon, este acelasi lucru.
  • +2 (4 voturi)    
   Asta ma pregateam si eu sa scriu. Felicitari! (Miercuri, 18 martie 2020, 21:58)

   CezarN [utilizator] i-a raspuns lui floriniulian

   Deci, pentru coruptie reducem pedepsele, iar una dintre cauzele haosului din sanatate si administratie, in general, este coruptia generalizata, iar pentru ca nu pui botul la nebunia si panica asta induse si intretinute de massmedia pedepsele cresc.
   Dar cine a pus-o pe incompetenta aia (si sunt mii ca ea inadministratie) la sefia DSP Timis nu a zadarnicit combaterea raspandirii bolilor? Are dosar penal acel cineva?

   Intre timp, pensiile speciale se platesc, politistii ies la pensie la +40 de ani si se reangajeaza la stat plus stipendiile de la interlopi, padurile dispar, devenim groapa de gunoi a mafiilor europene, educatia este la pamant, Tudorel Toader si cei ca el tin prizonier mediul universitar, cercetare nu mai avem, varfurile tuturor generatiilor pleaca din tara, contrabanda naste milionari printre vamesi, CCR pregateste o edite revizuita si completata (de PSD) a Constitutiei, iar PNL se intrece cu PSD la populism. Nu stiu cine va castiga intrecerea, dar noi vom pierde sigur.
 • 0 (2 voturi)    
  Dar cu cel de la Madrid cum ramane (Miercuri, 18 martie 2020, 22:24)

  Crocos Gap [anonim]

  Dar cu cel care a venit cu diagnosticul in mana in avion cum ramane? ar trebui acuzat de genocid ca a infectat cu buna stiinta 60 oameni...Ala chiar trebuie deportat in Coreea de Nord...
 • 0 (2 voturi)    
  E foarte bine ca se maresc pedepsele , (Miercuri, 18 martie 2020, 22:49)

  kokos [utilizator]

  insa e nevoie si de o procedura pentru judecarea dosarelor in regim de urgenta astfel incat , dupa ce se fac bine , criminalii sa fie transferati direct la puscarie.
 • 0 (0 voturi)    
  pina se aplica moare juma din tara (Joi, 19 martie 2020, 1:00)

  Coco Whistle [utilizator]

  normal ar fi fost ca la intrarea in avion, tara sa se verifice temperatura si alte simptome. SRI ar fi trebuit sa fie mult mai activ si sa previna astfel de situatii. preventia cumulata cu un sistem de educatie si pedepse trebuie sa fie parte a unui tot f bine pus la punct. de asemenea acum se vede ce inseamna disciplina unui popor dar cu o educatie si moralitate precare cum sa raspunzi astfelor de provocari?
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 19 martie 2020, 4:34)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by