În plină pandemie de coronavirus, mai mulți parlamentari, între care Florin Iordache, Adrian Solomon, Marian Cucsa de la PSD și Adriana Săftoiu de la PNL, au depus un proiect de lege prin care Avocatul Poporului să aibă o indemnizatie lunară echivalent celei a judecătorilor cu grad maxim de la instanța supremă, precum și pensie specială.

Renate WeberFoto: Agerpres

Proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului este semnat de patru deputați PSD - Florin Iordache, Adrian Solomon, Marian Cucsa și Claudia Gilia -, doi deputați UDMR - Izabella Ambrus și Eva Csep -, deputatul PNL Adriana Saftoiu și deputatul Steluță Cataniciu - neafiliat - și a fost înregistrat la Camera Deputaților în 9 martie 2020, potrivit ziare.com.

CONSULTĂ AICI PROIECTUL DE LEGE

Inițiatorii propun ca Avocatul Poporului să aibă o indemnizație lunară echivalentă celei a judecătorilor cu grad maxim de la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar adjuncții acestuia să beneficieze de o indemnizație lunară echivalenta celei a judecătorilor cu grad de curte de apel.

"La împlinirea vârstei standard de pensionare, Avocatul Poporului și adjuncții Avocatului Poporului, care au îndeplinit cel puțin un mandat complet (5 ani), beneficiază de pensie calculată potrivit prevederilor legale aplicabile judecătorilor.

Foștii Avocați ai Poporului și foștii adjuncți al Avocatului Poporului, care au îndeplinit cel puțin un mandat complet, au dreptul la pensie și recalcularea acesteia în aceleași condiții," prevede proiectul de lege.

În 12 martie, Biroul Permanent al Camerei Deputaților a aprobat ca acest proiect să fie discutat în procedură de urgență.

Proiectul de lege mai prevede:

  • Avocatul Poporului și adjuncții Avocatului Poporului care nu au domiciliu și nici locuință proprietate personală în București beneficiază, de la data numirii în funcție, de cazare gratuită, de transport săptămânal la și de la localitatea de domiciliu, în condițiile prevăzute de lege pentru deputați și senatori.
  • Avocatul Poporului și adjuncții Avocatului Poporului au dreptul la pașaport diplomatic în condițiile legii.

"Scopul adoptării unui nou act normativ, după aproximativ 23 de ani de la prima reglementare a legii de organizare și funcționare a instituției Avocatului Poporului și după multe modificări și completări este de natură a îmbunătăți cadrul legal necesar garantării drepturilor și libertăților constituționale ale persoanelor fizice," susțin inițiatorii proiectului în expunerea de motive.

Conform actualei legislații, funcția de Avocat al Poporului este asimilată ca rang, salarizare și condiții de pensionare cu funcția de ministru, iar funcția de adjunct al Avocatului Poporului este asimilata ca rang, salarizare și condiții de pensionare cu funcția de secretar de stat, beneficiind de toate drepturile acestora.

De asemenea, la data pensionarii sau recalculării pensiei anterior stabilite, Avocatul Poporului beneficiază de pensie calculata similar cu cea a judecătorilor Curții Constituționale.