Liderul PSD, Marcel Ciolacu, spune că este "cea mai bună decizie" retragerea premierului desemnat Florin Cîțu. "Promit că com urgenta audierile pentru învestirea unui nou guvern", a susținut Ciolacu.

HotNews.roFoto: Hotnews

El a spus că e posibil plen reunit chiar și luni pentru învestirea unui guvern plin, după noua nominalizare care va fi făcută de Iohannis.

"Cel mai bun lucru (retragerea lui Cîțu -n.r.) care se poate întâmpla României (...) Toată România răsuflă ușurată că nu e dl Cîțu premier", a spus Ciolacu.

Florin Cîțu și-a depus mandatul de premier desemnat. Anunțul vine cu mai puțin de 10 minute înaintea ședinței parlamentului pentru votul de învestitură.

Președintele Klaus Iohannis a luat act de decizia lui Cîțu.

„Domnul Florin Vasile Cîțu și-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de această decizie și urmează să facă o declarație de presă în cursul acestei seri”, se arată într-un comunicat al Administrației prezidențiale.

Mutarea liberalilor vine în contextul în care Curtea Constituțională a blocat scenariul anticipatelor, declarând neconstituțională ordonanța în acest sens. Mai mult, șansele ca Guvernul Cîțu să fie învestit erau foarte mari, toate partidele, cu excepția PSD, anunțând că îl vor vota. Astfel, PNL se afla în situația de a avea un premier care fusese desemnat pentru a fi respins, în logica planului pentru anticipate.

Potrivit unor surse liberale, președintele ar urma să-l desemneze din nou premier pe Ludovic Orban, care de această dată să formeze un guvern, cel mai probabil cu PMP și USR.