Decizia premierului desemnat Florin Cățu de a se retrage cu puțin timp înainte de votul de învestitură din Parlament este "un gest de mare responsabilitate", susține liderul deputaților PNL, Florin Roman. El spune că a fost decizia PNL, pe principiul că "nu se schimbă comandantul în timpul războiului", iar Ludovic Orban este cel care are experiența să gestioneze această situație de criză provocată de coronavirus.

Florin Roman, deputat PNLFoto: Camera Deputatilor

El a spus că Ludovic Orban, ca premier interimar, "este mandatat să strângă în jurul său toată clasa politică pentru a trece cu bine peste această situație".

"Ludovic Orban, omul care a gestionat această situație cap-coadă, este mandatat să strângă toată clasa politică în jur, pentru că doar împreună vom reuși să trecem peste această situație. Cei care îl cunoașteți pe Ludovic Orban știți că este un om care muncește în celula de criză până la 4 dimineața, poate aduna toată puterea de care avem nevoie, întregul partid, întreaga societate”, a spus Florin Roman, după anunțul că Florin Cîțu și-a depus mandatul de premier.

El a susținut că Florin Cîțu nu a fost desemnat premier în ideea că nu va fi votat de parlamentari, dar că atunci când a fost propus "nu era această evoluție a coronavirusului în România": "Nu se pune problema să fi fost desemnat ca să nu treacă guvernul”.

Roman a mai spus că încă de ieri au existat discuții cu privire la depunerea mandatului de către Florin Cîțu.

Întrebat de ce atunci PNL a anunțat cu două ore înainte de ședința de plen pentru învestire că va vota la vedere pentru Guvernul Cîțu, Roman a susținut că decizia de retragere nu era luată încă de Cîțu.

Florin Roman a insistat că Florin Cîțu s-a consultat cu partidul și a fost decizia PNL pe principiul că în timpul războiului nu schimbi comanadantul, iar acum "România e în război cu coronavirusul".

Florin Cîțu și-a depus mandatul de premier desemnat. Anunțul vine cu mai puțin de 10 minute înaintea ședinței parlamentului pentru votul de învestitură.

Președintele Klaus Iohannis a luat act de decizia lui Cîțu.

„Domnul Florin Vasile Cîțu și-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de această decizie și urmează să facă o declarație de presă în cursul acestei seri”, se arată într-un comunicat al Administrației prezidențiale.

Mutarea liberalilor vine în contextul în care Curtea Constituțională a blocat scenariul anticipatelor, declarând neconstituțională ordonanța în acest sens. Mai mult, șansele ca Guvernul Cîțu să fie învestit erau foarte mari, toate partidele, cu excepția PSD, anunțând că îl vor vota. Astfel, PNL se afla în situația de a avea un premier care fusese desemnat pentru a fi respins, în logica planului pentru anticipate.

Potrivit unor surse liberale, președintele ar urma să-l desemneze din nou premier pe Ludovic Orban, care de această dată să formeze un guvern, cel mai probabil cu PMP și USR.