Florin Cîțu și-a depus mandatul de premier desemnat. Anunțul vine cu mai puțin de 10 minute înaintea ședinței Parlamentului pentru votul de învestitură iar șansele erau mari pentru validarea lui Cîțu. Surse liberale au declarat pentru Hotnews.ro că Ludovic Orban a făcut presiuni asupra lui Florin Cîțu de a renunța la desemnare. Președintele Klaus Iohannis, care a girat scenariul, urmează să-l desemneze din nou pe Orban pentru funcția de premier. Strategia este că, din nou desemnat, Orban să formeze un Guvern, cel mai probabil cu PMP și USR.

HotNews.roFoto: Hotnews

Președintele Klaus Iohannis a luat act de decizia lui Cîțu.

„Domnul Florin Vasile Cîțu și-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de această decizie și urmează să facă o declarație de presă în cursul acestei seri”, se arată într-un comunicat al Administrației prezidențiale. Șeful statului va face declarații la ora 19.30.

Mutarea liberalilor vine în contextul în care Curtea Constituțională a blocat scenariul anticipatelor, declarând neconstituțională ordonanța în acest sens. Mai mult, șansele ca Guvernul Cîțu să fie învestit erau foarte mari, toate partidele, cu excepția PSD, anunțând că îl vor vota. Astfel, PNL se afla în situația de a avea un premier care fusese desemnat pentru a fi respins, în logica planului pentru anticipate.

HotNews.ro a relatat în cursul dimineții că Iohannis, Orban și Ciolacu au analizat situația și, în spatele ușilor închise au avut ca primă variantă de lucru suspendarea ședinței de plen astfel încât Ludovic Orban să rămână în continuare premier interimar. Mai multe detalii aici.

O altă variantă discutată între cei trei lideri politici a fost respingerea învestirii lui Cîțu însă, o parte din parlamentarii PSD i-au comunicat lui Marcel Ciolacu că vor vota în plen în favoarea acestuia. De altfel, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis a recunoscut că există un curent în partid care susţine că acest cabinet ar trebui învestit.

Potrivit surselor citate, Ludovic Orban a făcut presiuni asupra lui Florin Cîțu de a renunța la desemnarea de premier și să-și anunțe retragerea iar acesta a acceptat, într-un final, la intervenția președintelui Klaus Iohannis.

Următorul pas este ca Iohannis să anunțe că îl propune din nou pe Ludovic Orban care de această dată să formeze un Guvern, cel mai probabil cu PMP și USR.

„Atunci când ești în război, niciodată comandantul nu părăsește linia frontului. S-a consultat cu colegii și a luat decizia să facă acest pas. Practic Ludovic Orban e mandatat să strângă clasa politică în jurul lui”, a declarat, de altfel, liderul deputaților PNL, Florin Roman.

Reacții:

Prima reacție a PSD - Ciolacu: „Cea mai bună decizie. Promit să urgentăm învestirea unui nou guvern”

Reacția USR: „PNL își bate joc de România”

Dacian Cioloș: „Cîțu era ieri hotărât să-și asume mandatul de prim-ministru. Jocul PNL e iresponsabil”

Florin Roman (PNL): „Cîțu, un gest de mare responsabilitate / Orban are puterea să gestioneze criza coronavirus. Comandantul nu părăsește linia frontului”