UPDATE Ordonanța pentru anticipate a picat la Curtea Constituțională

de Luminița Pirvu     HotNews.ro
Joi, 12 martie 2020, 10:57 Actualitate | Politic


Judecătorii de la Curtea Constituțională
Foto: AGERPRES
Ordonanța pentru anticipate a fost declarată neconstituțională de către CCR. Practic, în aceste condiții, scenariul anticipatelor este blocat.

Curtea Constituțională a constatat că prevederea privind votul oriune încalcă dreptul de a alege și de a fi ales. Potrivit CCR, eliminarea condiției restrictive (domiciliul și reședința) are drept consecință eludarea „însuși a scopului pentru care au fost înființate circumscripțiile electorale”.

O altă hibă a ordonanței ar fi posibilitatea organizării simultane a alegerilor parlamentare anticipate și a alegerilor locale generale din anul 2020. Potrivit Curții Constituționale, acest lucru „încalcă dreptul de vot al cetățeanului, prevăzut de art.36 din Constituție, întrucât îl pune în situația parcurgerii unei proceduri de votare greoaie, complicate, de natură a-i restrânge libertatea de exprimare a voinței politice și, implicit, efectivitatea dreptului la vot”.

„Dispozițiile criticate încalcă și dreptul persoanei de a fi aleasă, prevăzut de art.37 din Constituție, întrucât înlătură posibilitatea unei persoane de a candida în acelaşi timp pentru o funcţie electivă locală (primar, consilier local, consilier județean) şi pentru o funcţie electivă națională (deputat sau senator)”, mai arată CCR.

De asemenea, Curtea Constituțională susține că modificare legii electorale este făcută cu un an înainte de alegeri, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția și deciziilor CCR.

„Curtea a constatat că modificările adoptate au o relevanţă semnificativă în procesul de organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Parlamentul României, reglementând elemente esențiale ale legii electorale: eliminarea unui element esențial privind identificarea cetățeanului care își exercită dreptul de vot (domiciliul sau reşedinţa) și lipsirea de efecte juridice a normelor care consacră unul dintre principiile pe care se întemeiază sistemul electoral în vigoare (cel al reprezentării proporţionale). Prin urmare, având în vedere că sunt întrunite ambele aspecte care atrag incidența principiului securității juridice, Curtea a constatat că, prin adoptarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.26/2020, legiuitorul delegat nu a respectat obligația de a se abține de la modificarea cadrului normativ în materie electorală, astfel cum aceasta a fost dezvoltată în jurisprudența Curții Constituționale, şi nici recomandările Codului bunelor practici în materia electorală elaborat de Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), încălcând dispoziţiile constituţionale ale art.1 alin.(3) şi (5) privind statul de drept, obligaţia respectării Constituţiei și principiul securității juridice”, se arată în comunicatul Curții.

CITEȘTE AICI COMUNICATUL CCR PRIVIND ORDONANȚA PENTRU ANTICIPATE

Avocatul Poporului a sesizat CCR cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la prevederile OUG 26/2020 privind modificarea legislaţiei alegerilor parlamentare şi unele măsuri pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Potrivit Avocatului Poporului, ordonanţa "încalcă o serie de prevederi constituţionale şi nu respectă recomandările Comisiei de la Veneţia în materie electorală".

"Avocatul Poporului atrage atenţia, între altele, că modalitatea de organizare a alegerilor pentru Parlamentul României nu poate fi legiferată pe calea ordonanţei de urgenţă, fiind împotriva întregii arhitecturi constituţionale (voinţei Constituantei) ca modalitatea de alegere a organului 'reprezentativ suprem al poporului român' să fie dată Guvernului prin delegare. Este important de spus că, în domeniul electoral, competenţa Guvernului este aceea de organizare a alegerilor şi de reglementare normativă a măsurilor care se impun în acest sens şi nu de stabilire efectivă a sistemului electoral naţional, care reprezintă un drept suveran al Parlamentului. În plus, OUG 26/2020 este neconstituţională, întrucât prevederile sale operează modificări în privinţa drepturilor electorale, pentru care Constituţia interzice, în mod expres, efectuarea de modificări de ordin legislativ pe calea ordonanţei de urgenţă. Este necesar, aşadar, ca modificările reglementărilor sistemului electoral să fie făcute prin lege organică adoptată în cadrul dezbaterilor parlamentare", se arată în sesizare.

Conform acesteia, modificarea legislaţiei în materie de alegeri parlamentare prin ordonanţă de urgenţă vine cu aproximativ 10 luni înaintea mandatului noului Parlament şi la mai puţin de 9-10 luni până la organizarea la termen a scrutinului.

"În consecinţă, Avocatul Poporului observă faptul că Guvernul nu respectă Codul bunelor practici în materie electorală adoptat de Comisia de la Veneţia, care recomandă, între altele, modificarea sistemelor de scrutin cu cel puţin un an înainte de alegeri. Pe de altă parte, din textul ordonanţei reiese posibilitatea organizării alegerilor parlamentare anticipate la aceeaşi dată cu alegerile locale generale în mod excepţional în anul 2020. În context, Avocatul Poporului menţionează că legile trebuie să reglementeze pentru viitor toate situaţiile posibile care se pot ivi, fără a se limita la doar una dintre ele. Or, prevederea din actul normativ (...) se referă doar la situaţia anului 2020, nereglementând posibilitatea aplicării ei şi pentru alte situaţii posibile viitoare, ulterioare anului 2020", se explică în sesizare.

De asemenea, în actul normativ există prevederi care afectează dreptul de vot şi dreptul de a fi ales, a menţionat Avocatul Poporului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15093 vizualizari

 • +52 (70 voturi)    
  /// (Joi, 12 martie 2020, 11:05)

  GemstonePig [utilizator]

  Conflictele se judeca la CCR astfel
  ''1. psd are intotdeauna dreptate.
  2. in cazul in care psd nu are dreptate se aplica punctul 1''
  • 0 (14 voturi)    
   Atunci si Acum (Joi, 12 martie 2020, 12:49)

   robyzs [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

   Am avut 3 ani cu PSD in care aveam zeci de OUG-uri date la foc automat pentru a elibera infractorii din pușcării, si acum când este Pandemie MONDIALA, cand suntem in pragul unui colaps al Sistemului Medical, nu avem un Guvern care sa poata da Ordonante de Urgenta.
   • -6 (8 voturi)    
    Și ce dacă? Avem un Parlament care funcționează (Joi, 12 martie 2020, 14:30)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

    și poate adopta toate legile necesare la foc automat.
    • +5 (7 voturi)    
     daca convin PSD (Joi, 12 martie 2020, 15:47)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui hsl

     daca nu, se amana sau se deturneaza sensul legilor astfel incat sa convina PSD
     • 0 (2 voturi)    
      Ce să convină PSD la epidemia de covid? (Joi, 12 martie 2020, 20:14)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

      Vă purtați fix ca susținătorii psd-iști, doar că o faceți, susținând alte partide...
      • 0 (0 voturi)    
       Ce să convină PSD la epidemia de covid? (Vineri, 13 martie 2020, 23:51)

       NicioLae2 [utilizator] i-a raspuns lui hsl

       @hic sunt leones
       Tu pe ce lume trăiești?
       N-ai văzut legile date de PiSD?
       Dacă nu le iese și lor ceva (bani, afaceri oneroase, scutiri, reduceri de pedepse, etc),
       atunci legea fie nu trece, fie e modificată ca să le fie favorabilă lor!
       • 0 (0 voturi)    
        N-am văzut așa ceva (Sâmbătă, 14 martie 2020, 7:36)

        hsl [utilizator] i-a raspuns lui NicioLae2

        văd însă o persoană mică, făcând afirmații care nu au nicio legătură cu realitatea.
    • +3 (5 voturi)    
     functioneaza pe (Joi, 12 martie 2020, 17:02)

     mache [utilizator] i-a raspuns lui hsl

     ... ma'sa...
     nu au nicio treaba cu interesu' national cei din majoritatea șparlamentară
     • -2 (4 voturi)    
      Pentru că zici tu? (Joi, 12 martie 2020, 20:15)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui mache

      Cel puțin 30% din alegători sunt de altă părere.
      • 0 (0 voturi)    
       30% din alegători (Vineri, 13 martie 2020, 23:57)

       NicioLae2 [utilizator] i-a raspuns lui hsl

       @hic sunt leones
       Alegători ca tine!
       Cunoaștem specimenele.
       Vezi că nu mai sunt 30%.
  • +15 (27 voturi)    
   CCR - Valer DORNEANU - fost membru PSD (Joi, 12 martie 2020, 12:50)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

   PSD si ALDE (adica tot PSD) au vreo 4-5 judecatori numiti in CCR

   astia de ce credeti ca au fost plantati de PSD in CCR?

   ca sa ajute PSD, ca doar nu degeaba...
  • -22 (34 voturi)    
   Daca #rezistu' zice ca ploua in sus... (Joi, 12 martie 2020, 12:51)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

   Daca #rezistu' zice ca ploua in sus iar CCR zice ca nu, ploua in jos, e clar ca CCR e la mana PSD. Atat pricepe #rezistu cu luminita, absolvent de FaceBuci, analfabet functional 46%.

   Dumnezeule, ce deviati, ce intorsi cu cheita: auzi, lor li se pare normal ca legile electorale sa se schimbe noaptea ca hotii, prin Ordonanta de urgenta care nu are toate avizele...
   Talibani #rezist!
   • +14 (18 voturi)    
    Te Rog Sintetizează (Joi, 12 martie 2020, 13:20)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Nimic se înțelege din ceea ce ai scris !
    In Trecut erai Coerent ! Bateai Câmpii Coerent !
    • +5 (7 voturi)    
     Nu-ti mai bate capul... (Joi, 12 martie 2020, 16:06)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui un domn

     Cu cei redusi mintal nu ai ce sa discuti, nu pot pricepe. Eu am renuntat sa-i mai raspund, desi uneori mai aveam sperante.
   • +2 (4 voturi)    
    cred ca ai procentele pe dos (Joi, 12 martie 2020, 15:50)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Crezi ca milionul de pensionari CAP, sau asistatii care voteaza PSD au prea multa alfabetizare?
    Sau ca bugetarii au pe medie o sansa de a lucra in mediul privat - adica pe meritocratie, pe rezultat?
    • -4 (4 voturi)    
     Medicii bugetari n-au nicio sansa sa devina vanzat (Joi, 12 martie 2020, 18:56)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

     Medicii buJetari n-au nicio sansa sa devina vanzatori la privat, n-au pregatirea necesara, asa-i mai #rezistule?

     Toata #rezistenta talibana romana stie ca soferul de taxi #rezist, privat are mai multa scoala decat ofiterii SRI, buJetari, E ?

     Talibane #rezist, daca mai trebuia un exemplu ca sunteti analfabeti functionali IN MASA, tocmai l-ai dat!
 • +44 (58 voturi)    
  M-as fi mirat sa o declare constiturionala (Joi, 12 martie 2020, 11:07)

  varavara [utilizator]

  acesy CCR psd-izat aproape total.
  Toate deciziile CCR sunt in concordanta cu interesele psd si nu cu costitutia (asa comunistoida cum o avem)
 • +35 (49 voturi)    
  N-ar trebui (Joi, 12 martie 2020, 11:11)

  fokerul [utilizator]

  să ajungă coronavirusul şi pe la Curtea Constituţională? Eu aşa sper
  • +22 (34 voturi)    
   sincer (Joi, 12 martie 2020, 11:27)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui fokerul

   sper ceva mai hotarat: ebola, rabie, etc
 • +43 (55 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 12 martie 2020, 11:12)

  [anonim]

  • +26 (38 voturi)    
   nici guvernul (Joi, 12 martie 2020, 11:28)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui

   nici presedintele nu mai conteaza.

   conteaza DOAR ce face psd...

   suntem in dictatura de multicel, doar ca nu stim inca!
   • +4 (18 voturi)    
    jos ciuma rosie (Joi, 12 martie 2020, 12:54)

    vidra [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    PNL in Guvern au primit misiunea de a curata mizeria lasata de PSD, ceea ce convine ciumei rosii pt ca ei sunt absolut incompetenti. In timp ce acelasi PSD controleaza CCR si Parlamentul si blocheaza orice masura PNL+USR care nu le convine. Sper ca romanii sa nu uite la alegeri cine e de fapt ciuma rosie.
    • +4 (6 voturi)    
     or sa uite (Joi, 12 martie 2020, 14:45)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui vidra

     stai linistit...
     psd acu a bagat capu in nisip si lasa pnl sa-si supa gatul...
     cu pandemia pe cap efectiv NU AI CUM sa invingi . orice faci tot prost o sa iasa...
     cand vine campania psd o sa urle ca ei se descurcau mai bine blalbalba si o sa fie realesi
     cand o sa fie realesi o sa distruga in continuare justitia si o sa fure si o sa dea vina pe "Dezastrul lasat de pnl"

     vb intr-un an!
 • +35 (49 voturi)    
  Numitii astia... (Joi, 12 martie 2020, 11:15)

  Capac1947 [anonim]

  CCR conduce romania... nu alegatorii ... nu alesii...
  Ultima sansa in toamna sa scapam de capusele astea...
 • +33 (45 voturi)    
  aaaaaa (Joi, 12 martie 2020, 11:15)

  maferescdeciuma [utilizator]

  si-au amintit ca exista prevederile Comisiei de la Venetia? Acum sunt bune, nu?
  • -9 (13 voturi)    
   acuma (Joi, 12 martie 2020, 12:34)

   Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui maferescdeciuma

   nu sunt bune, nu ? :) :) :)
   • +2 (6 voturi)    
    Ba da, sunt bune si acum. (Joi, 12 martie 2020, 14:02)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

    De fapt asta e singurul lucru cu care sunt de acord in motivarea data. Singura problema, dar esentiala, e ca asta nu are treaba cu Constitutia. Nu exista nici un articol, paragraf in Constitutie care sa specifice ceva in legatura cu asta. deci si motivarea e nula si neavenita, fara efect juridic!
    • -3 (5 voturi)    
     Nu zau, oi fi oarece eminenta cenusie (Joi, 12 martie 2020, 15:09)

     xrogo [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     in ale justitiei si cuvanrul tau e lege?
     Adica daca tu ai decretat ca motivarea e nula si fara efect juridic asa o sa ramana, du-te nene si te culca si-apoi, dupa desteptarea din somn si din alte cele, mai cujeta o leaca si mai citeste-ti postarea si anuleaz-o, ca e tare aiurea!
     • 0 (2 voturi)    
      Scuze, ar fi trebuit sa spun ca "ar trebui sa fie" (Joi, 12 martie 2020, 16:09)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      Multumesc ca mi-ai reamintit ca nu avem un sistem legal corect. Din pacate eu la un sistem corect m-am gandit cand am spus asta.
 • +14 (20 voturi)    
  asta e, (Joi, 12 martie 2020, 11:15)

  bancher [utilizator]

  Citu va fi prim ministru....
 • +20 (34 voturi)    
  Cu Ajutorul Hienelor de la : (Joi, 12 martie 2020, 11:19)

  un domn [utilizator]

  ALD€, Pemp€ ( partid de “dreapta” conform spuselor lu Base) și iudemere = magyar P$D NU se respecta votul romanilor din 2019 !
  • -4 (16 voturi)    
   Circus maximus a la roumaine (Joi, 12 martie 2020, 13:06)

   Torquemada13 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Cu respect atrag atentia ca in 2019 au fost alegeri europarlamentare si alegeri prezidentiale. Alegerile parlamentare au un ciclu de patru ani care expira la sfarsitul toamnei anului 2020 e.n.. Extrapolarea rezultatelor de la europarlamentare (unde oricum electoratul roman nu este prea interesat) pentru intreaga viata politica romaneasca este o PROSTIE. La parlamentare vor iesi la vot mult mai multi oameni (pentru ca este vorba de interesul lor direct). Stiu ca sunt destui care dau din picioare de nerabdare..............Rabdarea este insa o VIRTUTE. Presedintele mai bine ar convoca CSAT-ul (este atributiunea lui legala) ca sa ia masuri serioase de protectie a Romaniei. Pana nu este prea tarziu. Dupa cum se prezinta situatia PNL nu pare a fi o alternativa oricat ar suferi prezidentul .
 • +11 (19 voturi)    
  concluzie (Joi, 12 martie 2020, 11:22)

  ananstef [utilizator]

  aventurism si amatorism. cine raspunde, cine plateste?
  • +4 (16 voturi)    
   cum cine? (Joi, 12 martie 2020, 11:38)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui ananstef

   Noi, contribuabilii. Daca circul era pe banii PSD, nu aveam nimic impotriva..
  • +3 (9 voturi)    
   Da ! La CCR (Joi, 12 martie 2020, 11:41)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui ananstef

   Este ceea ce Ai Precizat !
 • +11 (23 voturi)    
  ciuma rosie (Joi, 12 martie 2020, 11:34)

  pragmatism [utilizator]

  Nemernicul de Dorneanu a avut grija sa scrie in minuta ca schimbarea legislatiei electorale, in an electoral, nu este constitutionala. Gata ... i-a linistit pe psd-isti ... guvernul Catu nu va putea da OUG pt alegeri locale in doua tururi!!!!!! Dar .... am convingerea ca nabadaiosul asta de coronavirus ii va veni de hac si ciumei rosii.
 • +5 (15 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Joi, 12 martie 2020, 11:46)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  cam multe chestii decide curtea asta constitutionala, pe langa ce-a fost initial gandita ... nu ne da si deliberare sa ploua ...???
 • +17 (25 voturi)    
  constatare (Joi, 12 martie 2020, 12:04)

  sile1 [utilizator]

  Constitutia si Curtea constitutionala ar trebui sa fie ancore de stabilitate pentru un regim democratic.

  Din pacate ,in momentul de fata,ambele s-au transformat in pietre de moara de gatul democratiei romanesti.

  In opinia mea Constitutia trebuie rescrisa iar CCR reformat de la temelie.
  • +3 (13 voturi)    
   Probabil undeva in Iulie - August (Joi, 12 martie 2020, 12:26)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui sile1

   Ar trebui sa reluam Protestele
 • +1 (15 voturi)    
  O fi așa? (Joi, 12 martie 2020, 12:11)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  De la ticalosii din Curtea Coruptiei Constitutilnale nu putem sti. Ex-securisti, ex-activisti pcr, complici ai criminalilor, slugi ale Moscovei si Budpestei - gunoaie de judecatori care emana doar duhoare.
 • +4 (14 voturi)    
  Am inteles (Joi, 12 martie 2020, 12:13)

  chhe [utilizator]

  Legea este neconstitutionala pentru ca nu respecta recomandarile de la Venetia. Legile psdiste erau constitutionale, chiar foarte bune ca era pe oportunitate, nu pe legalitate, imbarligaturi dintr-astea mafioto-psdist-ccriste.
  Cred ca daca am face o carte cu deciziile CCR, ar iesi ceva extrem de captivant pentru o lectura de vacanta.
  Din pacate incepem sa ne obisnuim cu mgariile lor si sa le toleram. In plus uitam repede ce a facut ciuma pesedista si suntem f exigenti cu actualii. Din pacate am o presimtire urata pentru viitoarele alegeri.
  • +3 (7 voturi)    
   P$D este Constituțional datorită lui Ion (Joi, 12 martie 2020, 12:55)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui chhe

   Iliescu, apoi Potopul Creat de P$D este Dovada “competentei” și “patriotismului” emanat din “Sufletele” - mândri ca sunt romani vecini cu Kiseleff 6
  • +4 (12 voturi)    
   ccr=psd (Joi, 12 martie 2020, 12:56)

   vidra [utilizator] i-a raspuns lui chhe

   Daca ar scrie in Constitutie ca cerul e albastru, membrii CCR ar hotari ca de fapt e rosu pentru ca aia e culoarea partidului.
   • +2 (2 voturi)    
    Corect (Joi, 12 martie 2020, 13:22)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui vidra

    Spus
 • +1 (15 voturi)    
  rationament bizar... (Joi, 12 martie 2020, 13:04)

  klausmic [utilizator]

  Nu vreau sa intru in comentarii politice, doresc sa adopt doar "politica bunului simt", sa zic asa.
  Asa ca, indiferent de partidul aflat la putere, si cu tot respectul cuvenit CCR, motivatiile acetor judecatori, succint prezentate in articol, sunt bizare. Pur si simplu nu-mi dau seama cum gandesc acesti oameni. Nu-mi dau seama de exemplu cum mi se "restrânge libertatea de exprimare a voinței politice", etc...
  • +1 (5 voturi)    
   Liviu Dragnea Ar Putea Încerca o “explicație” (Joi, 12 martie 2020, 13:24)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui klausmic

   Invocând Puterea lui Soros

   Sau LOV ( soția Claudiei Manda ) dar ii cenzurează Energic Ciolacu
   • -3 (3 voturi)    
    Asta e! Dragnia-i vinovat! Outstanding. (Joi, 12 martie 2020, 15:37)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Asta e! Dragnia-i vinovat! Outstanding.

    Zi-o si p-aia ca Trump e platit de Putin, ca sa ai intreaga simfonie #rezist!
  • -1 (1 vot)    
   Dar de unde ai tras concluzia ca gandesc? (Vineri, 13 martie 2020, 14:31)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui klausmic

   Ca eu nu mi-am dat seama de asta, oricat m-am straduit...
  • 0 (0 voturi)    
   vs. intelegere bizara (Vineri, 13 martie 2020, 18:49)

   gillda_47 [utilizator] i-a raspuns lui klausmic

   E foarte simplu, faceti o simulare virtuala, cu buletine de vot virtuale , cabina de vot virtuala, etc. virtuale si veti vedea cum vi se limpezeste mintea si ii puteti explica si lui klausmare, ocolind CCR.
 • +8 (10 voturi)    
  judecatorii de la CCR trebuiesc arestati (Joi, 12 martie 2020, 13:19)

  tahomir [utilizator]

  pentru lovitura de stat si incalcarea flagranta a constitutiei.
  Nu toti, doar cei care sunt pesedisti, adica vreo 7 din 9
  Ce e cu circul asta, naparcile astea decit totul in tara asta?
  I-am votat noi cumva, le-am dat noi puterile astea?
  La inchisoare cu ei !
 • +7 (9 voturi)    
  Astia din ccr sunt de-a dreptul idioti!! (Joi, 12 martie 2020, 13:23)

  LiviuX [utilizator]

  De acord ca urmaresc interese particulare, nu le pasa de Constitutie, dar macar ar putea da niste justificari cat de cat plauzibile. Auzi la ei, faptul ca pot vota oriunde INCALCA dreprtul de a alege... Pai daca ma pun sa votez NUMAI in circumscriptia mea chiar daca sunt in delegatie, detasare, la munca in strainatate, deci la sute sau mii de km departare, asta nu-mi incalca dreptul de a alege!!!
  Apoi, cum se calculeaza gradul de dificultate al unei proceduri de votare, si de la ce grad in sus votarea nu mai e buna?
  De ce nu poate candida cineva pentru ambele tipuri de alegeri??? Nu poate fi tiparit acelasi nume pe doua buletine de vot separate???
  Concret, vreau sa vad exact ce articole din Constitutie se incalca si cum! Ca asta trebuie sa faca ccr, nu sa discute pe pareri, ipoteze, spirite!
 • -7 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 12 martie 2020, 13:31)

  [anonim]

  • +1 (7 voturi)    
   )))) ce suparat ești (Joi, 12 martie 2020, 14:22)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui

   Dar ești Nostim ))))
 • -4 (8 voturi)    
  Gata (Joi, 12 martie 2020, 14:02)

  Ozmo [utilizator]

  Azi se valideaza guvernul Citu. Presedintele vine in Parlament si declara stare de urgenta, Parlamentul aproba stare de urgenta si se inchide si Bucurestiul. Vorbim dupa ora 17. Sa fiti sanatosi !!!
  • -1 (1 vot)    
   E corecta doar prima parte (Joi, 12 martie 2020, 14:29)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Ozmo

   cea in care spui ca se valideaza guvernul Citu. In rest cred ca ai fumat ceva...
 • +3 (9 voturi)    
  Scarba cand aud CCR (Joi, 12 martie 2020, 14:39)

  MPavel [utilizator]

  CCR garantul suprematiei Constitutiei.
  Mai degraba sluga PSD.
  Deci astia interpreteaza cum vine mai bine PSD constitutia.

  Asta zice CCR:

  Potrivit Curții Constituționale, acest lucru „încalcă dreptul de vot al cetățeanului, prevăzut de art.36 din Constituție, întrucât îl pune în situația parcurgerii unei proceduri de votare greoaie, complicate, de natură a-i restrânge libertatea de exprimare a voinței politice și, implicit, efectivitatea dreptului la vot”.

  Asta scrie in Constitutia Romaniei:

  ARTICOLUL 36
  (1) Cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv.
  (2) Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.

  Astia din PSD si CCR chiar ne cred prosti.

  Faceti voi legatura ca eu nu o vad.
  • 0 (0 voturi)    
   Propunere constructiva a la klausmare! (Vineri, 13 martie 2020, 19:07)

   gillda_47 [utilizator] i-a raspuns lui MPavel

   Cred ca trebuiau facute toate alegerile intr-o singura zi, inclusiv alegerea presedintelui si presedintilor CAP in doua tururi, dimineata si seara, dupa care se putea trage linistit apa la wc.!!!
 • -5 (11 voturi)    
  Imi plac zbaterile sterile ale postacilor (Joi, 12 martie 2020, 15:15)

  xrogo [utilizator]

  iubitori de ciuma galbena si de Plavani!
  Cu aceasta decizie a CCR se termina si smecheriile prezidentiale si liberale privind alegerile anticipate si se da o smetie "guvernului meu" si ocrotitorului Johann.
  S-a crezut ca, prin numirea lui Citu se va forta mana PSD-lui pentru a cadea si acest guvern si-apoi se va deschide calea spre alegeri anticipate.
  Calcul gresit, strategii de la Cotroceni si de la palatul Victoria pot sa-si dea demisia si sa mearga la oi, dar si-acolo trebuie oarece indemanare!
  • +1 (5 voturi)    
   Somnul ratiunii zamisleste monstri... (Joi, 12 martie 2020, 16:16)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   In fine, asta presupunand prin absurd ca ai avea ratiune si ca doar doarme... Ca exemplu, si deciziile lui Stalin, Hitler au dus la terminarea "smecheriilor" democratiei in statele respective (si din nefericire nu numai).


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by