Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, cere aprobare de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) și Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) pentru desfășurarea ședinței plenului Parlamentului de învestire a Guvernului Cîțu. Gestul lui Ciolacu vine în contextul în care, Raed Arafat declarase miercuri că pentru ședința Parlamentului nu este necesar avizul DSP. Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro că Ciolacu ar fi făcut o întelegere cu Ludovic Orban de a amâna ședința de învestire astfel încât, Cîțu să nu mai fie numit premier. Orban ar rămâne în continuare prim ministru cu atribuții de interimar, susțin sursele citate.

HotNews.roFoto: Hotnews

De precizat este că judecătorii Curții Constituționale urmează să se pronunțe, în cursul zilei de joi, asupra contestației făcută de Avocatul Poporului la ordonanța de urgență privind anticipatele. Decizia judecătorilor este una esențială în scenariul declanșării anticipatelor. Vezi aici de ce.

Potrivit surselor HotNews.ro, președintele Klaus Iohannis nu ar fi renunțat la decizia de a declanșa alegerile anticipate. În cazul în care CCR va respinge în integralitate OUG privind anticipatele, Guvernul Cîțu poate fi învestit sau nu. Există mai multe scenarii în acest moment.

Dacă OUG este respinsă există două senarii de lucru: Guvernul Cîțu poate fi învestit cu ajutorul voturilor parlamentarilor PSD sau poate fi respins iar Ludovic Orban să rămână în continuare premier interimar. De menționat este că în interiorul PSD părereile sunt împărțite. Marcel Ciolacu dorește să respecte înțelegerea făcută cu președintele Klaus Iohannis de a merge la anticipate sau în cazul unei decizii nefavorabile să fie menținut Ludovic Orban premier interimar. De partea cealaltă, parlamentarii PSD nu sunt de acord cu planul acestora și doresc învestirea Guvernului Cîțu, indiferent de decizia CCR.

„Mâine o să fim prezenți. De dimineață o să facem adrese la DSU, DSP, așa cum am văzut că a cerut domnul Marcel Vela. Dacă totul e ok, o să ținem ședința", a declarat Marcel Ciolacu, miercuri seară, la România TV.

El s-a referit la faptul că începând de ieri sunt restricționate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment, în spații închise, cu participarea a peste 100 de persoane, până la data de 31 martie, cu posibilitatea de prelungire.

Cu toate acestea, șeful DSU, Raed Arafat, a precizat într-o conferință de presă, că ședințele parlamentului nu se încadrează în categoria evenimentelor supuse restricțiilor.