Cea mai probabilă dată pentru organizarea alegerilor locale este 28 iunie, a anunțat marți seară premierul Ludovic Orban, la finalul întâlnirii cu liderii politici, de la care au lipsit reprezentanții PSD.

Stampila votFoto: AGERPRES

"În urma analizei, a rezultat că cea mai probabilă dată este 28 iunie. Discuțiile anterioare dădeau ca dată cel mai probabil 14 iunie", a spus Orban.

El a precizat că au fost luate în calcul mai multe argumente legate de evoluția epidemiei de coronavirus și de exemenele de capacitate și de bacalaureat, care se vor încheia până la 28 iunie.

Anunțul a fost făcut de Orban la finalul întâlnirii avute cu liderii USR, PMP, UDMR, Pro România și ALDE. Reprezentanții PSD au lipsit.

Barna: USR ar putea susține și amânarea alegerilor din cauza coronavirusului

La rândul său, preşedintele USR, Dan Barna, a spus că 28 iunie reprezintă o dată realistă pentru organizarea alegerilor locale, dar USR ar putea susţine şi perspectiva amânării alegerilor locale, în condiţiile în care criza generată de coronavirus va afecta semnificativ societatea românească.

"Se pare că data de 28 este data realistă în momentul de faţă. Noi am explicat că este important ca alegerile să fie cât de târziu se poate în luna iunie, pentru a spera că se va depăşi vârful de criză în ceea ce înseamnă problema de sănătate publică", a precizat Barna.

Potrivit acestuia, USR ar putea susţine şi varianta amânării alegerilor locale, în condiţiile în care criza generată de coronavirus ar putea afecta semnificativ societatea românească: "Dacă situaţia va genera, pentru că există acest risc, sperăm să nu se întâmple, şi criza generată de coronavirus va afecta semnificativ societatea noastră, am pus pe masă şi perspectiva amânării acestor alegeri locale undeva spre toamnă, pentru că e foarte clar că, dacă nu vom avea o scădere a fenomenului în luna mai, începutul lunii iunie, nu va avea nimeni chef de alegeri, în momentul în care fiecare va fi disperat să îşi protejeze părinţii sau copiii".

Kelemen Hunor: Prioritatea trebuie să fie sănătatea publică

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus la finalul discuțiilor că prioritatea la nivel guvernamental şi parlamentar trebuie să fie sănătatea cetăţenilor, în privinţa alegerilor locale UDMR pronunţându-se pentru data de 14 iunie.

"Prioritatea numărul 1 trebuie să fie sănătatea publică şi toate măsurile care trebuie luate atât la nivel guvernamental, şi dacă este cazul şi în Parlament, trebuie să fie pentru a proteja sănătatea cetăţenilor. Sigur, alegerile locale urmează să fie făcute, data cea mai apropiată când pot fi organizate aceste alegeri - propunerea noastră - este 14 iunie, înainte de Bacalaureat (...). Dacă nu se pot organiza pe data de 14 din cauza evoluţiei epidemiologice atunci o să căutăm o altă dată, data de 28 iunie ar fi o altă dată, dar acest lucru înseamnă că se prelungeşte mandatul primarilor. (...) Trebuie analizată această situaţie şi dacă e nevoie să fie o lege pentru a prelungi mandatul sau mergem cu Codul administrativ, dar acolo articolele se bat cap în cap. Deci, aceste variante rămân în continuare şi am stabilit că peste două săptămâni ne vom întâlni, vom discuta din nou", a declarat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

El susţine că, deşi este responsabilitatea Guvernului de a decide când vor fi organizate alegerile locale, sănătatea publică trebuie să fie preocuparea principală pentru clasa politică.

Ponta: În 28 iunie suntem de acord să fie alegeri locale, cu condiţia ca în 28 aprilie să nu mai avem coronavirus

Liderul Pro România, Victor Ponta, a spus, după consultări, că ar fi de acord cu data de 28 iunie a alegerilor locale, cu condiţia ca din 28 aprilie să nu mai existe epidemia de coronavirus.

"Nu are rost să discutăm de alegeri în condiţii de epidemie. Sunt câteva probleme tehnice la care eu, în numele Pro România, domnul Vosganian în numele ALDE, suntem gata să sprijinim. În primul rând, să scoatem acest sistem cu semnăturile, practic să ne apucăm să strângem semnături pentru candidaţi în perioada asta, înseamnă să răspândim epidemia, să facem un focar să-l ducem în toată ţara şi cred că e o chestie extrem de birocratică, asta cu semnăturile, mai sunt şi alte lucruri. Vreau să înţelegeţi - 28 iunie - suntem de acord să fie alegeri locale, cu singura condiţie ca - să calculaţi 60 de zile înainte - în 28 aprilie, practic, să nu mai avem coronavirus, dacă avem coronavirus cred că ar fi o iresponsabilitate să facem alegeri", a afirmat Victor Ponta, într-o declaraţie susţinută alături de deputatul ALDE Varujan Vosganian.

El a spus că, potrivit afirmaţiilor preşedintelui AEP, dacă se doresc alegeri locale pe 28 iunie, data maximă pentru emiterea HG este 13 aprilie. "Mai avem timp până atunci. Sunt şi alte ţări care aveau programate alegeri în perioada următoare şi care deja au anunţat că nu mai au alegeri", a adăugat Ponta.