Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, luni, că parlamentarii PSD nu vor vota Guvernul Cîțu pentru că "nu merită". "Responsabilitatea creării unei majorități aparține liberalilor", mai spune Ciolacu. Neoficial însă, în spatele ușilor închise, social-democrații își vor stabili strategia după deciziile Curții Constituționale.

HotNews.roFoto: Hotnews

"În cadrul PSD am luat o decizie politică clară că nu vom vota Guvernul Cîţu. Acest Guvern, din punctul nostru de vedere, nu merită să fie votat. Totuşi, PSD este o minoritate în acest moment în Parlament, responsabilitatea creării unei majorităţi este a PNL. Totală. El a fost desemnat de către preşedintele Iohannis. Buna credinţă a PNL se va vedea dacă joi, la ora 16,00, membrii PNL vor vota la vedere, cum au votat şi până acum la orice învestire sau neînvestire a unui Guvern. Responsabilitatea gestionării crizei coronavirusului în acest moment este a PNL", a anunțat Ciolacu, la Parlament.

Neoficial, însă, social-democrații așteaptă motivarea Curții Constituționale pe conflictul juridic dintre Parlament și președinte, care urmează să vină marți. De asemenea, judecătorii CCR vor lua o decizie, joi, chiar în ziua ședinței pentru învestirea Guvernului, în ceea ce privește OUG privind organizarea alegerilor anticipate.

În contextul unei posibile epidemii de coronavirus în România, scenariul anticipatelor pălește. De altfel, la nivel parlamentar se așteaptă ca Guvernul Cîțu să fie învestit. Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că o parte dintre parlamentarii PSD ar fi dispuși să voteze alături de reprezentanții Puterii învestirea Cabinetului Cîțu.

"Există temerea ca liberalii își vor pica propriul Guvern iar PSD ar putea fi ridicol votând Cabinetul Cîțu. PNL trebuie să-și asume sau nu criza pe care pare că vrea să o mențină. Ciolacu asta ne-a spus în interior. Noi vom lua o decizie, înaintea ședinței de plen de joi, în funcție de deciziile CCR și în funcție de ce decide PNL", au explicat sursele HotNews.ro.

Oficial, liderul PSD a precizat că în cazul în care se va schimba decizia politică de a nu vota Guvernul Cîţu, acest lucru se va realiza în interiorul partidului şi "cu colegii din ţară".

Săptămâna trecută Marcel Ciolacu anunțase public că PSD va participa la votul pentru învestirea Guvernului și va vota împotrivă.