Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat că există mai multe variante în ce priveşte organizarea congresului social-democraţilor: un congres mai restrâns, unul „digital” sau chiar o amânare a acestuia până ce pericolul coronavirusului va trece, scrie Agerpres. El a menţionat că încă nu a fost luată o decizie în privinţa congresului, care fusese fixat să se desfăşoare pe data de 21 martie la Bucureşti.

Congres PSDFoto: Hotnews

„Nu este luată o decizie în acest moment. Probabil că în cursul zilei de mâine (luni - n.r.), vom avea o consultare în partid pe acest subiect. Vă reamintesc faptul că în urmă cu două săptămâni, noi am anulat prima dată stabilită a congresului, tocmai din cauza acestui virus care este în creştere şi care poate periclita sănătatea oamenilor. Există varianta unui congres mai restrâns, a unui congres digital sau chiar o amânare a acestuia până ce pericolul trece”, a spus Simonis, într-o intervenție la Digi 24.

În contextul actual, a adăugat el, în care se înmulţesc îmbolnăvirile cu coronavirus, autorităţile, cei de la guvernare şi preşedintele ar trebui să încerce să dea ţării un guvern stabil pentru „a se putea ocupa de adevăratele probleme ale României”.

„Noi credem că e o prioritate votarea unui guvern capabil să gestioneze situaţia aceasta şi celelalte crize în care este România în acest moment, economică şi cea potenţială a migranţilor care pleacă din Turcia spre Europa, că vorbim de votarea acestui guvern (Guvernul Cîţu - n.r.) sau a altui guvern în perioada următoare. Important e ca România să aibă un guvern eficient, să treacă prin aceste crize”, a menţionat el.

Congresul PSD va avea loc pe data de 21 martie, iar în cazul în care criza coronavirusului va lua „o amploare moderată”, va avea loc un video-congres, a declarat, vineri, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

El a precizat că data de 21 martie este agreată de majoritatea colegilor din partid, urmând ca săptămâna viitoare Comitetul Executiv Naţional al PSD să dea un vot în acest sens.

„Pe data de 21 martie (este programat Congresul PSD - n.r.). Am stabilit cu colegii şi urmează săptămâna viitoare să mai avem un Comitet Executiv, ca lucrurile să fie şi decise statutar. Dar marea majoritate dintre colegi au optat pentru data de 21 martie. Sperăm ca criza coronavirusului să nu ia altă amploare. Oricum, suntem pregătiţi şi pentru astfel de situaţii. În cazul în care criza va lua o amploare moderată, vom face un video-congres. Tehnică mai modernă. (...) Partidul e într-o reorganizare, chiar şi mentală, şi suntem deschişi să încercăm lucruri noi. Încercăm să schimbăm şi anumite metehne”, a arătat Ciolacu.

Autorităţile au interzis de duminică, în contextul prevenirii unei răspândiri a coronavirusului în România, activităţile publice la care participă mai mult de 1.000 de persoane, fie într-o incintă, fie în aer liber, publice sau private, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

Dacă participă mai puţin de 1.000 de persoane, decizia interzicerii unei astfel de activităţi va fi luată la nivel local.

Măsura este valabilă până la 31 martie şi poate fi prelungită.