PSD anunță că șefa Comisiei Europene a răspuns la scrisoarea trimisă la mijlocul lunii ianuarie în care partidul acuza „un abuz de putere nemaiîntâlnit în România”, respectiv modificarea legislației electorale.

HotNews.roFoto: Hotnews

PSD prezintă, pe pagina de Facebook a formațiunii un extras din răspunsul Ursulei von der Leyen, în care sunt amintite recomandările Comisiei de la Veneția privind legislația electorală.

”Pentru apărarea democrațiilor noastre este esențial ca alegerile să fie protejate în toate statele membre. (...) Comisia de la Veneția recomandă ca elementele fundamentale ale legilor electorale, în particular procedura sistemului electoral, componența comisiilor electorale și delimitarea circumscripțiilor electorale, să nu fie modificate cu mai puțin de un an înainte de alegeri sau ar trebui să fie prevăzute în Constituție sau într-un act normativ de nivel superior”, spune Ursula von der Leyen.

Astfel, se scrie pe pagina de Facebook a PSD, ”Comisia Europeană spune STOP modificărilor electorale făcute de Guvernul PNL!”.

În partea a doua a scrisorii, însă, von der Leyen vorbește despre situația statului de drept din perioada în care la guvernare era chiar Partidul Social Democrat:

”Cu privire la situația din România, între noiembrie 2018 și mai 2019, Comisia a ridicat de câteva ori îngrijorări cu privire la statul de drept, inclusiv referitor la procesul legislativ. Un element important în acest proces este încurajarea funcționării mecanismelor de checks and balances (separare a puterilor în stat).

În ceea ce privește situațiile particulare pe care le-ați menționat în scrisoare, se pare că mecanismele de checks and balances, și în special instituții notabile ale procesului constituțonal și legislativ au adresat îngrijorări.

Comisia continuă să monitorizeze progresele din România cu privire la reforma judiciară și lupta împotriva corupției în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Am fost asigurată de angajamentul României de a relua procesul de reformă și de a îndeplini recomandările stabilite de Comisie, astfel încât să poată fi reluate procedurile de închidere a Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Le-am dat atribuții Vice-președintelui Jourova și Comisarului Reynders să continue să lucreze îndeaproape cu România pentru abordarea problemelor cu privire la statul de drept prin cooperare și sprijin.”