​Aproape jumătate din zborurile efectuate de aeronavele Tarom în ziua în care s-a dezbătut și adoptat moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă au avut întârzieri la plecare cuprinse între 5 și 45 de minute. Informația apare într-un raport al Corpului de control al premierului. Fosta șefă a Tarom, Mădălina Mezei, l-a acuzat pe ministrul Transporturilor de la vremea respectivă, Răzvan Cuc, că i-a cerut să țină avioanele la sol în ziua moțiunii.

Dăncilă în ParlamentFoto: Guvernul Romaniei

Pe listele zborurilor erau 5 parlamentari.

Guvernul PSD Viorica Dăncilă a fost demis pe 10 octombrie 2019 de plenul Parlamentului, care a aprobat moțiunea de cenzură depusă de opoziție cu 238 de voturi ”pentru”, cu cinci în plus față de cât opoziția avea nevoie.

Ce scrie în raportul Corpului de Control al premierului:

  • În data de 10.10.2019 (ziua moțiunii anti-Dăncilă - n.r.), din cele 42 de zboruri programate și efectuate de aeronavele TAROM SA, 18 zboruri au înregistrat întârzieri (cuprinse între 5 și 45 de minute), durata medie a „întârzierii la plecare” fiind de 16 minute, în perioada 07-13.10.2019 nefiind înregistrate curse anulate.
  • Cu privire la numărul parlamentarilor care au făcut parte din listele de pasageri ale curselor aeriene operate de Companie către București la data de 10.10.2019, din verificări a rezultat faptul că 5 parlamentari au făcut parte din aceste liste.

„Este adevărat. Mi-a cerut (Răzvan Cuc - n.r.) să țin avioanele la sol. Mi-a zis să nu vină lumea la moțiune, să inventez probleme tehnice”, a declarat fosta șefă a Tarom, Mădălina Mezei, după ce a fost demisă imediat după moțiunea de cenzură în urma căreia Guvernul Dăncilă a fost demis.

Solicitarea i-ar fi fost făcută de Cuc personal care a venit acasă la Mezei în seara dinaintea moțiunii de cenzură. Fostul ministru al Transporturilor a negat că i-ar fi cerut șefei Tarom, dar a recunoscut că mers la ea acasă și a întrebat-o ce parlamentari vin cu avionul la București.

„M-am întâlnit cu dna Mezei, dar nu i-am cerut astfel de lucru. E un joc al unui grup de interese (...) M-am întâlnit cu dna Mezei, miercuri seară, într-adevăr. Nu i-am cerut să țină un avion la sol. Ce să fac să mă duc la mecanici, să scot o piuliță. Am intrebat-o pe dna Mezei ce parlamentari zboară”, a spus Cuc.