Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe actualul ministru de Finanțe, Florin Cîțu. Nominalizarea lui Cîțu este o nouă încercare de a forța alegerile anticipate, având în vedere că este aproape imposibil ca acesta să adune o majoritate în Parlament.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

De altfel, în cercurile PNL, se ia în calcul serios acest scenariu ca noul guvern să nu treacă de votul Parlamentului, iar următoarea nominalizare să fie tot Ludovic Orban astfel încât să se ajungă la declansarea anticipatelor.

PSD a anunțat în avans că nu va vota un guvern PNL, cu atât mai puțin condus de Cîțu. Ministrul de Finanțe a fost tratat cu ostilitate și de către Pro România.

Chiar și USR care la consultări s-a arătat dispusă să intre la guvernare crede că șansele de a fi învestit un Guvern Cîțu sunt extrem de reduse.

Cele mai importante declarații ale președintelui:

  • Am încheiat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare și cred că e bine să recapitulăm pe scurt de ce am ajuns iarăși la consultări și iarăși la desemnări. PNL a constituit un guvern care s-a apucat să repare lucrurile care au fost stricate.
  • Guvernul Orban a venit cu o agendă reformatoare, a reușit în timp record să vină cu un buget pentru 2020 și s-a apucat de lucruri importante, printre care a dorit să schimbe legislația privind alegerea primarului și a consiliului local, pentru a veni mai aproape de cetățean.
  • Acest lucru nu a fost dorit de PSD, PSD care s-a opus vehement reformelor promovate de Guvernul Orban. A reușit la momentul respectiv, PSD, să adune o majoritate care a trecut o moțiune de cenzură prin Parlament.
  • După care am dorit să deblochez repede situația creată, am convocat consultări, am desemnat un prim-ministru și, surpriză neplăcută, PSD a început să tergiverseze procedurile în Parlament. Au trecut cele 15 zile în care conform regulamentului ar fi trebuit să se facă un vot. Nu s-a votat și atunci am intrat în riscul unui blocaj total în Parlament.
  • Pentru a depăși acest blocaj, premierul desemnat, domnul Ludovic Orban, și-a depus mandatul și pentru astăzi deja am convocat consultări cu partidele parlamentare. Noi nu ne dorim să blocăm România! Noi ne dorim să mergem mai departe și să rezolvăm problemele țării, să rezolvăm problemele românilor.
  • Așadar, după consultări, acum, am decis deja să fac o desemnare, pentru a mișca lucrurile în așa fel încât să nu ne blocăm politic. Așadar, astăzi, am decis să desemnez pentru poziția de prim-ministru pe domnul Vasile Florin Cîțu, actualmente ministru al Finanțelor Publice, care se va prezenta, sper, într-un timp scurt în fața Parlamentului cu o echipă guvernamentală și cu un program de guvernare.

USR, PMP și Pro România au făcut propuneri de premieri în discuțiile de la Cotroceni cu șeful statului. USR l-ar vrea la Palatul Victoria pe Dacian Cioloș, PMP pe Cristian Diaconescu, iar Pro România pe Victor Ponta. PNL a lăsat decizia la mâna președintelui Klaus Iohannis, iar PSD l-a acuzat pe șeful statului că prelungește criza politică. UDMR i-a spus lui Iohannis că nu va vota un guvern de tehnocrați, iar ALDE și-a exprimat preferința pentru un premier independent.

  • Ludovic Orban(PNL): „Avem convingerea că președintele va lua decizia corectă”
  • Marcel Ciolacu(PSD): „Dacă se vine cu un prim-ministru și un guvern de specialiști, PSD n-are nicio problemă să îl voteze”
  • Dan Barna(USR): „USR și-a exprimat dorința de a participa la guvernare, în măsura în care există o majoritate”.
  • Kelemen Hunor(UDMR): „Din punctul nostru de vedere un guvern de coaliție ar avea șanse mai mari. În acest moment nu există o ofertă”
  • Eugen Tomac(PMP): „PMP a venit cu o propunere de prim-ministru în persoana domnului Cristian Diaconescu”
  • Călin Popescu Tăriceanu(ALDE): „Soluţia optimă într-o astfel de situaţie este un premier independent”
  • Victor Ponta(Pro România): „M-au propus colegii mei și eu nu m-am dat înapoi”