USR, PMP și Pro România au făcut propuneri de premieri în discuțiile de la Cotroceni cu șeful statului. USR l-ar vrea la Palatul Victoria pe Dacian Cioloș, PMP pe Cristian Diaconescu, iar Pro România pe Victor Ponta. PNL a lăsat decizia la mâna președintelui Klaus Iohannis, iar PSD l-a acuzat pe șeful statului că prelungește criza politică. UDMR i-a spus lui Iohannis că nu va vota un guvern de tehnocrați, iar ALDE și-a exprimat preferința pentru un premier independent.

Iohannis, consultari cu PNLFoto: Presidency.ro
  • Ludovic Orban(PNL): „Avem convingerea că președintele va lua decizia corectă”
  • Marcel Ciolacu(PSD): „Dacă se vine cu un prim-ministru și un guvern de specialiști, PSD n-are nicio problemă să îl voteze”
  • Dan Barna(USR): „USR și-a exprimat dorința de a participa la guvernare, în măsura în care există o majoritate”.
  • Kelemen Hunor(UDMR): „Din punctul nostru de vedere un guvern de coaliție ar avea șanse mai mari. În acest moment nu există o ofertă”
  • Eugen Tomac(PMP): „PMP a venit cu o propunere de prim-ministru în persoana domnului Cristian Diaconescu”
  • Călin Popescu Tăriceanu(ALDE): „Soluţia optimă într-o astfel de situaţie este un premier independent”
  • Victor Ponta(Pro România): „M-au propus colegii mei și eu nu m-am dat înapoi”

Hotnews.ro a transmis livetext declarațiile:

UPDATE 19:16 Victor Ponta a declarat că Pro Europa l-a propus pe el premier, dar nu se așteaptă la vreo surpriză. „M-au propus colegii mei și eu nu m-am dat înapoi. Când am văzut că PSD n-a propus pe nimeni, PNL n-a propus pe nimeni, și văzând și decizia CCR, m-am uitat de jur împrejur și am constatat că de patru ori am făcut o majoritate”, a declarat Ponta.

UPDATE 19:09 Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că ALDE susţine nominalizarea unui premier independent. „Am revenit asupra propunerii pe care am făcut-o şi data trecută, referitoare la soluţia de deblocare din actuala criză politică. (...) Soluţia optimă într-o astfel de situaţie este un premier independent, care să conducă un guvern însărcinat cu organizarea alegerilor la termen", a arătat Tăriceanu.

UPDATE 18:15 PMP l-a propus premier pe Cristian Diaconescu. „Președintele a luat notă de propunerea noastră”, a declarat șeful PMP, Eugen Tomac.

UPDATE 17:47 Kelemen Hunor a declarat că UDMR nu susține ideea unui Guvern tehnocrat, iar alegerile anticipate „trebuie uitate”.

„Nu susținem ideea unui Guvern tehnocrat. Așteptăm desemnarea pe care trebuie să o facă președintele. Din punctul nostru de vedere anticipatele trebuie uitate”, a spus Kelemen.

„Din punctul nostru de vedere un guvern de coaliție ar avea șanse mai mari. În acest moment nu există o ofertă”, a mai spus liderul UDMR.

UPDATE 17:13 Dan Barna a declarat că „USR și-a exprimat dorința de a participa la guvernare, în măsura în care există o majoritate”. Obiectivul USR într-o asemenea situație, a spus el, este alegerea primarilor în două tururi.

„Ceea ce se întâmplă e o criză politică reală. Este nevoie de o colaborare onestă și consistentă pentru a scoate România din criză”, a spus Barna, exprimându-și speranța că la finalul zilei vom avea o propunere de premier.

USR l-a propus premier pe Dacian Cioloș.

UPDATE 16:44 Marcel Ciolacu a declarat, la ieșirea de la consultări, că PSD nu va vota un guvern minoritar al PNL. „Decizia președintelui și a PNL a fost de a prelungi această criză”, a spus el.

„Dacă se vine cu un prim-ministru și un guvern de specialiști, PSD n-are nicio problemă să îl voteze”, a adăugat el.

Ciolacu a mai spus că un guvern de uniune națională ar fi pus capăt crizei, dar acest lucru nu se dorește.

UPDATE 16:23 Ludovic Orban, care a condus delegația PNL, a declarat la finalul discuțiilor cu președintele Klaus Iohannis că liberalii vor încerca să strângă o majoritate. „Așteptăm decizia președintelui, avem încredere în președinte. Avem convingerea că președintele va lua decizia corectă”, a spus el.

Klaus Iohannis ar putea anunța noua sa propunere chiar în această seară.

Consultările vor avea loc miercuri, 26 februarie, după următorul program:

  • Ora 16:00 - Partidul Național Liberal (PNL);
  • Ora 16:30 – Partidul Social Democrat (PSD);
  • Ora 17:00 – Uniunea Salvați România (USR);
  • Ora 17:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • Ora 18:00 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);
  • Ora 18:30 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);
  • Ora 19:00 – Grupul parlamentar Pro Europa;
  • Ora 19:30 – Grupul parlamentar al minorităților naționale

Ludovic Orban și-a depus marți seară mandatul de prim-ministru desemnat, a anunțat președintele Iohannis. El a precizat că miercuri va avea consultări cu partidele parlamentare, iar cel mai probabil la finalul zilei va anunța propunerea sa de prim-ministru.