Pro România va vota un premier care nu aparţine niciunui partid, a anunţat, marţi, liderul formaţiunii, Victor Ponta, menţionând că nu va susţine "un alt Guvern Orban, fără Orban", relatează Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Acum, sper în ceasul al 13-lea ca preşedintele să numească o persoană profesionistă, nepolitică. Dacă o ţine tot cu PNL şi de data asta, cu USR, cu Băsescu, cine o mai vrea pe acolo, e o mare greşeală. Să pună o persoană nepolitică, un profesionist care să-şi facă o echipă de profesionişti, nu miniştri care în fiecare moment, în loc să muncească pentru transporturi, sănătate, educaţie, se gândesc la partid şi unde îi pune partidul şi să încercăm să ameliorăm, să atenuăm rezultatele crizei în care ne aflăm. Aşa ceva noi, de la Pro România, o să votăm, orice altă formulă. Să o luăm de la capăt iar cu PNL am greşi total. Definiţia nebuniei este să faci mereu acelaşi lucru, aşteptând un rezultat diferit", a afirmat Ponta la Antena 3.

El a subliniat că datoria preşedintelui Klaus Iohannis este să nu pună interesul PNL înainte, ci al României.

"Am vorbi şi cu domnul Ciolacu de la PSD şi am spus: atenţie, nici vorbă, vine acum PSD, îşi pune miniştri; ar fi o mare greşeală. Partidele se ocupă de alegeri (...), noi ne luptăm pe candidaţi, programe şi ştim că la guvern este cineva care munceşte pentru România. Nu trece un alt guvern, vorbesc în numele Pro România, că nu votăm un alt Guvern Orban, fără Orban. Nu cred că trece alt guvern, iar datoria preşedintelui este să fie preşedinte al României, nu al PNL, să nu pună interesul PNL înainte, ci al României, care este de a avea un guvern de profesionişti, care să lase interesul de partid şi să acţionează într-o perioadă extrem de gravă pentru România", a adăugat el.

Întrebat dacă Pro România susţine un premier independent cu un guvern pentru 6 luni care să pregătească parlamentarele din noiembrie, la termen, Ponta a spus: "Noi, cei de la Pro România, asta vom susţine".

Victor Ponta a mai spus că l-a atenţionat pe preşedinte şi pe liderul PNL încă din 23 octombrie anul trecut că este o greşeală un Guvern PNL, menţionând că s-au pierdut 4 luni şi s-a ajuns la această concluzie.

"În 23 octombrie, acum 4 luni, am avut o întâlnire, întâi m-am văzut cu domnul preşedinte Iohannis şi apoi m-am văzut cu Orban şi le-am spus că este o mare greşeală să încerce să-şi pună un Guvern PNL, că nu au nici pregătire, nici suport politic, niciun program şi că vor ajunge la un dezastru. Atunci au cumpărat parlamentari cu japca şi au trecut Guvernul şi după 4 luni au ajuns tot la ce le-am zis. Dar în aceste 4 luni nu o să mai avem alegeri în 2 tururi, nu mai avem un guvern care să discute cel mai important lucru - criza sanitară produsă de epidemia de coronavirus, nu avem un guvern care să se bată pentru fonduri europene (...), nu avem un buget sustenabil, nu avem nimic, adică 4 luni de zile le-am pierdut pentru ambiţia domnului Orban şi a PNL ca să aibă un guvern care era clar de la început că nu va funcţiona", a afirmat Ponta.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că Ludovic Orban şi-a depus mandatul de prim-ministru desemnat. Şeful statului a convocat, miercuri, partidele şi formaţiunile parlamentare la consultări.