Liderul PLUS Dacian Cioloș spune, referitor la efectele deciziei Curții Constituționale, că singura soluție pentru a ieși din ”cea mai gravă criză constituțională din ultimii 30 de ani” este aceea ca președintele să desemneze un nou candidat pentru șefia guvernului. În context, fostul premier mai precizează că ”suntem gata să mergem în Parlament și să prezentăm programul și echipa noastră de guvernare, singuri sau într-o alianță”.

Dacian CiolosFoto: Captura Digi 24

Cioloș consideră că principalul responsabil pentru criză este PSD, care s-a râzgândit peste noapte, deși, inițial, exista o largă majoritate pentru declanșarea alegerilor anticipate. El mai acuză și șovăiala PNL și a președintelui Klaus Iohannis.

”Începând cu decizia Curții Constituționale de ieri, România a intrat în cea mai gravă criză constituțională din ultimii 30 de ani. Acum mai puțin de o lună, o largă majoritate a partidelor parlamentare păreau dispuse să meargă spre alegeri anticipate, fapt care a și determinat căderea Guvernului. Peste noapte, PSD se răzgândește, iar PNL începe să șovăie. Președintele ne anunță că începe să nu mai creadă în alegeri anticipate, dar nu propune o soluție alternativă. Perspectiva cea mai probabilă pare cea de a rămâne șapte luni cu un guvern interimar.”, a scris Cioloș, pe Facebook.

Eurodeputatul afirmă că este nevoie de voință politică și de desemnarea unui nou premier pentru a depăși actualul impas.

”În tot acest amalgam de răzgândiri, poziția mea, a PLUS, dar și a Alianței USR PLUS râmâne aceeași. Credem că cea mai bună soluție sunt alegerile anticipate. Doar acestea ne permit să evităm un an pierdut în incertitudini pentru România. Avem nevoie doar de voință politică pentru a ajunge acolo. O desemnare a unui nou prim-ministru în următoarele câteva zile ne-ar readuce pe drumul corect”, a mai comentat el.

Fără a comenta prea mult decizia Curții Constituționale, Cioloș precizează că formațiunea sa este gată să își asume guvernarea, singuri sau în alianță.

”Dacă este nevoie de desemnarea unui prim-ministru care chiar să încerce să construiască o majoritate, deși șansele sunt infime, atunci așa să fie. Suntem gata să mergem în Parlament și să prezentăm programul și echipa noastră de guvernare, singuri sau într-o alianță. Dacă vom reuși, vom guverna, dacă nu, va fi făcut un nou pas către anticipate. Important este să nu rămânem blocați în nehotărârea actuală a altor actori politici. În astfel de crize, este nevoie de oameni hotărâți”, conchide fostul premier.