În urma deciziei CCR întreaga procedură de desemnare a unui Guvern trebuie reluată iar calendarul alegerilor anticipatelor este aruncat în aer. Pentru declanșarea alegerilor anticipate este nevoie de respingerea a două propuneri de premier. Înțelegerea inițială între PSD și PNL era ca alegerile anticipate să se desfășoare concomitent - parlamentare și locale în aceeași perioadă. În noul context politic, înțelegerea a picat iar calendarul este greu realizabil, explică surse parlamentare pentru HotNews.ro

HotNews.roFoto: Hotnews

Planul inițial al PNL era ca de la prima numire de premier pe 10 februarie (nominalizarea lui Ludovic Orban înregistrată în Parlament ) decurge termenul de 60 de zile. Liberalii luau în calcul, cu toate amânările PSD, ca Guvernul Orban II să pice undeva între 2-9 martie având timp pentru o cea de-a treia nominalizare și respingere în Parlament.

Potrivit strategiei interne, liberalii mizau ca dizolvarea Parlamentului să aibă loc în jurul datei de 9 aprilie cu alegeri comasate, parlamentare și locale, în datele de 14 iunie sau cel ai târziu 28 iunie. De asemenea, liberalii au ținut cont în strategia lor de faptul că în luna iulie interesul electoratului pentru locale și parlamentare este scăzut având în vedere debutul vacanței de vară.

Totodată, alegerile locale trebuie organizate până la sfârșitul lunii iunie cel mai târziu pentru că, potrivit Constituției, mandatele aleșilor locali sunt de 4 ani iar în 2016 cei care au fost aleși și-au depus jurămintele în luna iunie. Constituțional, alegerile locale trebuie organizate cât mai rapid iar noii aleși să-și înceapă activitatea până la sfârșitul lunii iunie.

În plus pentru declanșarea anticipatelor la parlamentare trebuie să fie respinse 2 propuneri de premier și este foarte greu de aplicat un calendar în acest sens în așa fel încât să mai poate fi comasate cele două tipuri de alegeri.

Președintele și PNL trebuie acum să demareze negocierile cu celelalte partide parlamentare pentru a da dovada unei majorități sau nu. Criza se poate accentua și complica fără a avea un scop precis. Respectarea datei limită de sfârșitul lunii iunie pare greu realizabilă în acest context.

În actualul context politic, scenariile sunt extrem de complicate și nu se mai pot respecta termenele avut în vedere inițial.

"PSD, care deține controlul în Parlament, ar trebi să urgenteze procedurile și să ajute PNL să pice doi premieri și chiar și așa există riscul să nu se poată încadra în termenele de organizarea a alegerilor locale. Strategia PNL pentru alegerile anticipate a eșuat. Practic, prin decizia judecătorilor CCR alegerile anticipate parlamentare și locale au șanse minime de a mai fi declanșate", au explicat susele parlamentare pentru HotNews.ro.