VIDEO CCR decide dacă desemnarea lui Orban din nou premier e constituțională. Corlățean: Dizolvarea Parlamentului, un abuz de putere al președintelui / Ce a susținut reprezentantul Administrației prezidențiale

de I.H.     HotNews.ro
Luni, 24 februarie 2020, 11:28 Actualitate | Politic


Valer Dorneanu, presedintele CCR
Foto: Agerpres
Curtea Constituțională dezbate astăzi sesizarea președinților Camerei Deputaților și Senatului, Marcel Ciolacu și Titus Corlățean, privind desemnarea lui Ludovic Orban premier, pentru a doua oară, de către președintele Klaus Iohannis. Tot astăzi este programată ședința de învestitură a Guvernului Orban II, unde cel mai probabil nu va fi cvorum. Președintele interimar al Senatului, Titus Corlățean, a susținut în fața judecătorilor CCR că "scopul președintelui este dizolvarea Parlamentului, și nu găsirea unei soluții politice în interiorul configurației parlamentare actuale": "Dizolvarea Parlamentului nu mai e un act democratic, ci un abuz de putere".

Ședința CCR a început la ora 11.00.Titus Corlățean: Dizolvarea Parlamentului nu mai e un act democratic, ci un abuz de putere al președintelui

Punctele de vedere ale Parlamentului au fost susținute de către Titus Corlățean și Florin Iordache.

Corlățean a susținut în fața CCR că primele semne ale conflictului juridic dintre Parlament şi Klaus Iohannis au apărut la începutul acestui an: "Conflictul juridic care opune Parlamentul preşedintelui României nu este de dată foarte recentă, au fost semne care au devenit evidente la începutul lunii ianuarie 2020".

Corlăţean a citat declaraţii ale preşedintelui Iohannis referitoare la intenţia declanşării alegerilor parlamentare anticipate și a susținut că la baza conflictului juridic de natură constituţională cu care Curtea Constituţională a fost sesizată se află "voinţa preşedintelui României şi a Guvernului de a recurge ilegitim la proceduri constituţionale democratice pentru a-şi atinge exclusiv scopuri politice, afectând grav în acest mod funcţionarea Parlamentului, pe care îl împiedică să-şi ducă la bun sfârşit mandatul".

"Scopul președintelui este dizolvarea Parlamentului, nu găsirea unei soluții politice în interiorul configuranței parlamentare actuale (...) Dizolvarea Parlamentului nu mai e un act democratic, ci un abuz de putere, pe care CCR e datoare să îl sancționeze", a susținut Corlățean în fața judecătorilor CCR.

Iordache: Alegerile anticipate trebuie să fie exclusiv consecinţa lipsei de funcţionare a Parlamentului

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a susţinut la Curtea Constituţională că alegerile anticipate trebuie declanşate doar în cazul nefuncţionării Parlamentului, nu ca rezultat al unei acţiuni politice a şefului statului.

"Alegerile anticipate trebuie să fie exclusiv consecinţa lipsei de funcţionare a Parlamentului şi nu un scop politic al preşedintelui sau al unei minorităţi parlamentare rezultate din alegeri. În niciun caz Legislativul nu poate fi pus în situaţia de a da votul de încredere unui guvern sub presiunea pierderii mandatului", a spus Iordache.

El a susținut că atitudinea preşedintelui echivalează cu un atac la adresa unei alte autorităţi, respectiv a Parlamentului.

"Preşedintele României nu-şi poate exercita atribuţiile constituţionale referitoare la desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru cu scopul deliberat de a declanşa o criză parlamentară pentru a dizolva Parlamentul, conferind astfel acestei competenţe o nouă conotaţie neconstituţională. Această situaţie ar echivala cu un atac la adresa unei alte autorităţi publice", a susținut Florin Iordache.

Reprezentantul Administrației prezidențiale: Nu s-a creat niciun blocaj în activitatea Parlamentului

Punctul de vedere al Administrației Prezidențiale a fost susținut în fața CCR de către consilierul prezidențial Mihaela Ciochină, care a afirmat că prin desemnarea lui Ludovic Orban ca premier nu s-a creat niciun blocaj în activitatea Parlamentului, pentru că dacă ar fi existat un real blocaj, Birourile permanente reunite nu ar fi putut declanșa procedura parlamentară, nu ar fi stabilit calendarul, comisiile nu ar fi audiat candidații propuși la funcția de ministru, iar parlamentarii nu și-ar fi exprimat votul în comisiile de specialitate.

"În plus, chiar astăzi, peste câteva ore, este programată ședința comună a celor două Camere în vederea acordării votului de încredere. În acest context, cererea apare exclusiv ca o expresie a nemulțumirii de natură pur politică a unui partid politic participant la consultări, al cărui exponent este autorul sesizării, și nu ca o expresie a unei imposibilități de funcționare instituțională a Parlamentului. În opinia noastră, câtă vreme este reglementat un mecanism de autoreglare, nu se justifică intervenția Curții Constituționale care, în jurisprudența sa, a statuat că intervenția legitimă a acesteia este justificată numai atunci când un eventual blocaj nu poate fi altfel depășit", a afirmat consilierul prezidențial.

Ciochină a mai arătat că sesizarea conducerii parlamentului este inadmisibilă, întrucât "nu sunt întrunite două dintre cele cinci trăsături cumulative ale unui conflict juridic de natură constituțională, și anume existența unui blocaj instituțional ce nu poate fi înlăturat în alt mod decât prin intervenția Curții Constituționale și nu există o situație conflictuală a cărei naștere rezidă în mod direct din textul Constituției".

"A lega desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru de declarațiile politice ale partidelor, ori de regula celui mai mare număr de voturi deținute în Parlament de un partid la un moment dat, fără o majoritate care să izvorască din voința cetățenilor exprimată în alegeri sunt ipoteze ce contravin flagrant literei și spiritului Legii fundamentale. De asemenea, contravine voinței legiuitorului constituant și jurisprudenței CCR și consfințirea unei decăderi pentru persoana celui desemnat, prin raportare la votul exprimat de o majoritate coagulată într-o procedură ale cărei rațiuni și efecte constituționale sunt bine determinate și care nu pot ultraactiva.

În aceste zile, în dezbaterile publice sau în forurile partidelor politice este o amplă dezbatere în jurul opțiunii pentru alegeri anticipate, cu privire la care nu numai politicienii, dar și doctrina s-au exprimat că sunt aproape imposibil de realizat. Aceasta nu justifică însă stabilirea unor reguli dincolo de voința legiuitorului constituant. Dinamica vieții politice a arătat că numai existența unei proceduri flexibile de desemnare a candidatului, ce oferă un spațiu suficient de negocieri politice - pentru care în mod vizionar membrii Adunării Constituante au optat - a reprezentat calea de surmontare a situațiilor de criză", a afirmat consilierul prezidențial.

Consilierul prezidențial a ridicat și problema formulării acestei solicitări de către Titus Corlățean, desemnat la conducerea Senatului printr-o decizie a Biroului permanent, ci nu ales de plenul Parlamentului.

Președinții Parlamentului arată în sesizarea trimisă Curții Constituționale privind desemnarea lui Ludovic Orban din nou ca premier că șeful statului își exercită discreționar și abuziv atribuțiile, astfel că este invocat un conflict juridic de natură constituțională între președintele Klaus Iohannis și Parlament.

În cererea către CCR, ei invocă un conflict juridic de natură constituțională între președintele Iohannis, care are atribuția de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru, și Parlament, care are atribuția de a da votul de încredere asupra programului și întregii liste a Guvernului și de a retrage încrederea Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură.


În punctul de vedere trimis CCR, Iohannis afirmă că cererea lui Marcel Ciolacu și a lui Titus Corlățean este inadmisibilă, neîndeplinind condițiile existenței unui conflict juridic de natură constituțională, pentru că nu există niciun blocaj constituțional astfel încât să fie necesară intervenția CCR. Președintele mai spune că din sesizarea PSD lipsesc tocmai argumentele unui conflict instituțional, pentru că social-democrații "nu au putut identifica elementele unui blocaj".

"Această opțiune a președintelui României este calificată de autorul sesizării ca generatoare de un pretins conflict juridic de natură constituțională ce ar necesita intervenția Curții Constituționale. Însă, din ansamblul argumentelor invocate de autorul sesizării lipsește chiar cel privind existența unui blocaj instituțional ce ar necesita arbitrajul Curții Constituționale, deși obligația de a motiva îndeplinirea fiecărei condiții a existenței unui conflict juridic de natură constituțională îi incumba. Pe de altă parte, apreciem că această omisiune în motivare nu poate avea altă explicație decât aceea că autorul sesizării, în mod obiectiv, nu a putut identifica elementele care ar contura un blocaj instituțional.

Astfel, opțiunea președintelui României, materializată în actul desemnării, nu poate fi de natură să împiedice Parlamentul să se pronunțe cu privire la solicitarea de învestitură ori să îndeplinească altă competență constituțională. Din această perspectivă, cererea apare ca o expresie a nemulțumirii de natură pur politică a unui partid politic participant la consultări, al cărui exponent este autorul sesizării, și nu ca o expresie a unei imposibilități de funcționare instituțională", afirmă șeful statului în documentul trimis CCR.

Mai mult, el arată că, potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, prin "a bloca” se înțelege "a nu mai funcționa sau a face să nu mai funcționeze”.

"Or, prin emiterea decretului de desemnare a unui candidat la funcția de prim-ministru, Parlamentul României nu este împiedicat în exercitarea vreuneia dintre atribuțiile sale, ci dimpotrivă, ca efect al acestei desemnări, se deschide procedura învestirii Guvernului, în cadrul căreia poate fi exercitat dreptul exclusiv al senatorilor și deputaților de a decide asupra acordării încrederii viitorului Guvern. În opinia noastră, a achiesa la punctul de vedere al autorului sesizării ar echivala cu împiedicarea Parlamentului de a-și exercita o prerogativă și, implicit, a senatorilor și deputaților de a-și exercita mandatul, cu afectarea rolului constituțional al Președintelui României și cu antrenarea Curții Constituționale în conflicte politice. Așadar, apreciem că soluționarea prezentei cereri a fost și este inadmisibilă prin neîndeplinirea uneia dintre trăsăturile esențiale ale unui conflict juridic de natură constituțională, respectiv aceea a existenței unui blocaj instituțional".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7832 vizualizari

 • +10 (12 voturi)    
  Iordache (Luni, 24 februarie 2020, 11:34)

  2ingineri [utilizator]

  Chiar ma intrebam ce mai face Iordache.
 • +5 (15 voturi)    
  declaratia lui Corlatean (implicit a P$D) (Luni, 24 februarie 2020, 11:38)

  un domn [utilizator]

  adduce mai aproape Ample Miscari Stradale similar cu 1907, acolo se Transeaza Vointa Poporului Suveran in Romania !
  • -6 (14 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 24 februarie 2020, 12:37)

   [anonim] i-a raspuns lui un domn

   • +1 (7 voturi)    
    vei vedea (Luni, 24 februarie 2020, 12:47)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui

    vei simtzi

    cu siguranta ai sa auzi
   • -2 (2 voturi)    
    Lasa ca pe astia de la PNL ... (Luni, 24 februarie 2020, 15:39)

    Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui

    Conform ministrului Grinda pe astia de la PNL i-au impuscat pesedistii in 1907 sau ceva.

    https://www.libertatea.ro/stiri/ministrul-ion-stefan-a-facut-circ-la-audierea-din-parlament-a-numit-psd-ul-ciuma-rosie-si-a-vorbit-despre-strategia-antecoruptie-2887573
 • +17 (17 voturi)    
  Dar sa-ti dau jos propriul guvern, cum este? (Luni, 24 februarie 2020, 11:39)

  CezarN [utilizator]

  Dar sa-ti dai jos propriul guvern(si Grindeanu, si Dancila) cu este? Este democratic, desigur.
  Dar sa aduci Parlamentul in acord cu vointa poporului nu este un act democratic? Caci, sa fim seriosi, daca nu v-ar fi frica de votul popular si de faptul ca ticalosiile voastre nu au fost inca uitate (cu toata memoria scurta a romanului) ati alerga ca Usain Bolt spre alegerile anticipate.
 • +12 (12 voturi)    
  Perfect atunci! (Luni, 24 februarie 2020, 11:40)

  fdaniel [utilizator]

  Înseamnă că elecotratul român (pe care-l reprezentati -?-) va sancționa drastic acest derapaj democratic și constituțional!
  ... sau nu.
 • +14 (20 voturi)    
  lol (Luni, 24 februarie 2020, 11:40)

  liviu_ [utilizator]

  exista ccrcratie sau o inventam noi?!
  nudealta dar ccr taie si spanzura, anuleaza si referendumuri... ce vrea muschii lor!

  "Dizolvarea Parlamentului nu mai e un act democratic, ci un abuz de putere" - mda... doar demisia presedintelui e democratica, nu?! hai sictir!
  tocmai faptulca este EXTREM de greu sa fie dizolvat parlamentul este NEDEMOCRATIC! dar ce sa stie pesede, aia care vor anticipate dar tin de ciolan mai rau ca un caine!
  asta e la fel de democrat ca ceausescu!
  • -10 (10 voturi)    
   Ciolan (Luni, 24 februarie 2020, 13:30)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   In vreme ce PNL e avid dupa ciolan. Mai daunezi au facut si USL ca sa ajunga si ei la ciolan sa poate sa fure cu psd alaturi
 • +16 (18 voturi)    
  dizolvarea parlamentului (Luni, 24 februarie 2020, 11:46)

  cristi_an [utilizator]

  se va incheia cu alegeri parlamentare... nu vad nici-un abuz in asta. Asa e in democratie...
  ah, ca va e frica de pierderea suzetei.. asta e altceva. Va e frica ca ajungeti muritori de foame ca intr-o piata libera voi ati spala vase
 • +14 (16 voturi)    
  hehe (Luni, 24 februarie 2020, 11:50)

  transpenibilus [utilizator]

  Pai nu e dizolvare, dragutule titus, ci revenirea la POPOR, prin alegeri anticipate, intrucat actualul shparlament dominat de GIO USL nu e in stare sa dea Tarii un guvern stabil si puternic.
  Sau PSD nu recunoaste suveranitatea Poporului si dreptul sau inalienabil de a fi condus de cine considera de cuviinta???

  Va tineti de populisme intr-un moment mai mult decat nepotrivit si asta o sa se intoarca ca o ghilotina inpotriva voastra.
  PSD scos in afara legii si desfiintat!
 • +13 (15 voturi)    
  incalificabil (Luni, 24 februarie 2020, 11:57)

  sile1 [utilizator]

  Desi intentiile de vot ale cetatenilor acestei tari s-au schimbat radical,lucru pus in evidenta de ultimele alegeri,PSD-ul si aliatii sai nu inteleg acest lucru si continua sa se agate de putere,punand tot felul de piedici tinerii unor alegeri anticipate.

  Motivele sunt clare.

  In urma acestora le este foarte limpede ca ,probabil, 50% dintre ei vor pleca acasa iar unele partidulete vor disparea din peisajul parlamentar.
  Asta ar insemna decuplarea de la tzatza bugetului si imposibilitatea de a mai primii pensiile speciale in viitor (pentru ca nu vor avea un mandat complet in parlament plecand mai devreme acasa)

  Nu mai vorbim de tot felul de alte avantaje de care beneficiaza in calitate de parlamentari.

  Astept cu nerabdare decizia CCR ca sa intelegem pe ce lume traim !
 • +17 (17 voturi)    
  Abuz de putere al PSD-ului: impiedicarea (Luni, 24 februarie 2020, 11:58)

  ty [utilizator]

  cetatenilor de a vota. Te faci ca ai uitat Corlatene?
 • +14 (16 voturi)    
  parlamentul lui peste (Luni, 24 februarie 2020, 11:58)

  varavara [utilizator]

  Partidele noastre de 2 lei, in loc sa indeplineasca vointa populara exprimata prin referendum referitoare la transformatea in parlament unicameral cu 300 alesi, isi perpetueaza forma actuala. Totul pentru interesele lor personale si de partid, sfidand alegatorii.
  Rusine sa le fie acestor imbuibati.
 • -6 (6 voturi)    
  /// (Luni, 24 februarie 2020, 12:10)

  GemstonePig [utilizator]

  Corlatean este un tanar jurist foarte ccompetent.
  • +5 (5 voturi)    
   tanar jurist (Luni, 24 februarie 2020, 12:54)

   denvarel [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

   Corlatean este nascut in 11 ianuarie 1968. Are deci 52 ani. Tanar zici?
   Despre jurist ce sa mai spun?
   "scopul președintelui este dizolvarea Parlamentului, și nu găsirea unei soluții politice în interiorul configurației parlamentare actuale".
   Solutia politica este: Inapoi la urne! Foarte democratic zic...
   De unde vine deci "Dizolvarea Parlamentului nu mai e un act democratic, ci un abuz de putere" daca parlamentl nu se poate dizolva constitutional decat prin 2 refuzuri ale PM?!? Cum ajungem la alegeri (adica la democratie), daca nu putem dizolva parlamentul ca e nedemocratic? undeva scartioe logica lui corlatean deci e la fel de bun "jurist" pe cat e de "tanar"
  • +7 (7 voturi)    
   Să pui in în față la competent. (Luni, 24 februarie 2020, 13:03)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

   Corlățean a votat să-l pună ilegal pe Meleșcanu șef la Senat și acum tot ilegal Corlățean sa autonumit șef.Numai astea li Senatul ar fi de facto desființat.Fără Senat,constituțional Parlamentul nu poate funcționa.Deci sunt condiții pentru dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate.
  • +1 (3 voturi)    
   norocul tau ca mai stim de gluma, p-acilea (Luni, 24 februarie 2020, 14:09)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

   ca-ti luai si niste m... pe langa minusuri
   • -1 (1 vot)    
    Care “voi”? (Luni, 24 februarie 2020, 17:23)

    V. Istina [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

    Cum pasca masii iti permiti sa vorbesti asa cu mine? Glumite de astea fa cu maica-ta, nu cu necunoscuti pe forumuri. Hai sictir, buze reci!
    • 0 (0 voturi)    
     Scuze. Aici eu am fost boul nervos. (Luni, 24 februarie 2020, 21:39)

     V. Istina [utilizator] i-a raspuns lui V. Istina

     Pe mobil ordinea comentariilor e complet alta.
     De tinut minte. Penibil, mea culpa!
     • 0 (0 voturi)    
      Totusi, ce voiai sa zici (Marţi, 25 februarie 2020, 7:59)

      Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui V. Istina

      Ca era sa-ti sar si eu la beregata...
 • +12 (12 voturi)    
  Dar impiedicarea VOTULUI (Luni, 24 februarie 2020, 12:17)

  sipu [utilizator]

  cum se numeste !!!?
  PS” sa gasit cine sa vorbeasca
 • +8 (8 voturi)    
  cand faceti voi.... (Luni, 24 februarie 2020, 12:29)

  ggiiggii [utilizator]

  Asa a vrut poporul....
  Cand fac altii este abuz de putere
  PSD+PNL=69
 • +4 (4 voturi)    
  ccr-ul (Luni, 24 februarie 2020, 12:46)

  nahir [utilizator]

  se va screme (ma refer in mod special la cei 5 care asigura majoritatea pesedaca) sa gaseasca un motiv de neconstitutionalitate, desi in Constitutie nu scrie absolut de acest lucru.
  Si uite-asa, usor, usor, se va modifica si prima lege a tarii, cu aberatii comunistoide.
  Asta arata, inca o data, ca psd numai partid social nu e. Altfel nu i-ar fi fost teama de anticipate. Dar deh, pensia speciala dicteaza in primul rand. Doar nu o s-o piarda, ca in cazul anticipatelor isi pierd conditia de a avea un mandat plin, de 4 ani, ca sa si-o incaseze.
 • +3 (3 voturi)    
  Presdintele a incercat (Luni, 24 februarie 2020, 13:41)

  ..13 [utilizator]

  sa gaseasca linistea politica timp de 3 ani cand prin implementarea programul pesede s-a incercat tot ce era posibil si nu a functionat pentru ca logic nu putea sa functioneze.

  Acum a propus tot Presedintele un alt gubern care a fost investit dar nu a fost lasat sa functioneze mai mult de 3-4 luni ceea ce nu face decat sa accentueze instabilitatea politica dintr-o tara.

  Pentru a ne defini viitorul, oarecum incert, este maxima nevoie de alegeri anticipate care vor aduce noi oameni in parlament, daca sa voieste poporul, sau, din contra, tot pe dansii, deci nu este nici o limitare a puterii parlamentului si nici un abuz efectuat de presedinte ci doar o incercare, este adevart costisitoare, de a clarifica situatia in teren. -

  Deci CCR-ul ar putea constata ca dupa doua randuri de alegeri - cele pnetru europarlament si cele pentru presedentie - optiunile electoratului s-au radicalizat si actuala representare din parlament nu mai corespunde actualelor asteptari din randul electoratului ceea ce a facut ca noul-vechiul Presedinte sa constata aceastea si sa actioneze pentru clarificarea situatiei si pentru consolidarea opiniei exprimate de electorat.

  Cam atat...;;;
 • 0 (0 voturi)    
  Dizolvarea parlamentului e un act de sanatate mintala (Luni, 24 februarie 2020, 14:06)

  V. Istina [utilizator]

  Ar fi trebuit facuta de mult.
 • +3 (3 voturi)    
  De data asta trebuie sa-i dau dreptate (Luni, 24 februarie 2020, 14:17)

  LiviuX [utilizator]

  Aici trebuie sa recunosc ca Iordache are dreptate: "Alegerile anticipate trebuie să fie exclusiv consecinţa lipsei de funcţionare a Parlamentului"! Ori daca boicoteaza sedinta, nu se prezinta dupa cum zic, tocmai asta inseamna, ca parlamentul nu fuctioneaza, nu vrea sa fuctioneze, putin le pasa de ceea ce ar trebui sa faca. Deci alegerile anticipate sunt perfect justificate!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by