"E în primul rând responsabilitatea preşedintelui Klaus Iohannis şi a Ministerului Justiţiei, principalul partener al Comisiei Europene pentru MCV, să explice de ce nu a ţinut cont de avizele CSM, aşa cum în mod constant şi MCV şi GRECO au recomandat. Spune art. 133 din Constituţie: CSM este garantul independenţei Justiţiei. Cred că va trebui ca preşedintele României să explice de ce nu a ţinut cont de acest articol din Constituţie", a spus Cazanciuc, citat de Agerpres.
Referindu-se la modul în care Comisia Europeană va aprecia decizia preşedintelui Iohannis, Cazanciuc a spus: "O să vedem probabil în următorul raport MCV. Dar un lucru este foarte clar: art 133 din Constituţie - CSM este garantul independenţei Justiţiei. Toate recomandările MCV şi GRECO sunt în sensul de a ţine cont de recomandările CSM".
În opinia lui Cazanciuc, numirile făcute de președintele Iohannis în ciuda avizului negativ al Secției pentru Procurori se înscriu „probabil, din păcate pentru români, într-o agendă care nu are legătură neapărat cu agenda publică a românilor".
Pe 8 octombrie 2018, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de numire a Adinei Florea ca procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Preşedintele Klaus Iohannis a respins pe 21 noiembrie 2018 propunerea de numire a Adinei Florea în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Sa nu incercam sa transferam puterea din mana celor alesi direct(presedinte in cazul nostru) in mana unor oameni numiti sau cel putin dubios alesi, oameni reprezentand de fapt o casta de privilegiati (judecatorii si procurorii) care nu isi trag puterea nicimacar indirect de la izvorul ei natural - votul popular.
Dar, desigur, recunosc ca este mult mai usor sa-i controlezi pe acestia din urma si, prin ei, aproape toata tara.
Mai bine ar tacea.
(1) Consiliul Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii. Deci ,,propune" si când spui propune, nu este obligatoriu ca seful sa tina cont de propunerea ta!
De când le pasă pesedacilor de MCV?
E perfect adevărat că pesedacii și-au făcut majoritate în CSM, cum au făcut și cu CCR, motiv pentru care am mari îndoieli cu privire la corectitudinea și onestitatea deciziilor unora din membrii. Cum avizul CSM este doar consultativ, rămâne de văzut dacă decizia lui Johannis a fost corectă sau nu.