Liderii PSD au discutat în biroul lui Marcel Ciolacu de la Camera Deputaților înaintea ședinței Comitetului Executiv al partidului. Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că s-a luat decizia de a se boicota învestirea Guvernului Orban II programată pe 24 februarie prin neprezentarea parlamentarilor PSD la ședința. La întâlnirea din biroul lui Ciolacu au participat Paul Stănescu, Mihai Tudose, Gabriel Zetea, Niculae Bădălău dar și liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu. Liderii PSD urmează să prezinte rezultatul discuțiilor și în ședința CEX.

Ciolacu si StanescuFoto: AGERPRES

UPDATE 16.37 Social democrații au decis în ședința CEX să nu participe la ședința din 24 februarie. Votul a fost dat în unanimitate.

La nivel oficial, pesediștii invocă hotărârea judecătorilor CCR, care trebuie să se pronunțe luni pe sesizarea PSD conform căreia propunerea din nou a lui Ludovic Orban ar fi fost făcută neconstituțional.

Potrivit surselor citate, parlamentarii PSD nu vor participa la ședința din 24 februarie și există șanse ca PNL să nu reușească să facă cvorum pentru respingerea Cabinetului Orban II. Liderii PSD se bazează pe faptul că nici parlamentarii ALDE, UDMR și Pro România nu vor fi prezenți, având promisiuni în acest sens de la cele trei partide.

De asemenea PSD vrea să amâne votul la învestirea Guvernului Orban pentru începutul lunii martie. Conform calculelor, pe 11 aprilie expiră termenul celor 60 de zile în care se pot declanșa alegerile anticipate. Parlamentul se dizolvă după două încercări de numire a unui Guvern.

O altă decizie luată în ședința informală este că ordonanța de urgență privind organizarea alegerilor anticipate va fi respinsă în integralitatea sa de către Camera Deputaților. De altfel, Marcel Ciolacu a declarat înaintea ședinței CEX că PSD va face un proiect de lege prin care va reglementa prevederile legate de Diaspora.

„Domnul Orban, în continuare este în campanie electorală, chiar dacă este demis și minte. Mai mult. PSD, la fel cum a dovedit și când am făcut sesiune extraordinară la solicitarea Președintelui României, am fost pro votul de trei zile pentru cei din Diaspora și vom fi la fel. Vom veni cu proiect de lege asumat de către PSD, partea din OUG, tot ceea ce privește Diaspora, îl vom înainta Parlamentului”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri, înaintea CEx al PSD de la Parlament.

Ciolacu susține că proiectul PSD va menține prevederile privind diaspora, mai exact dublarea numărului de parlamentari și desfășurarea votului pe două zile.

Comitetul Executiv al PSD s-a reunit miercuri la Parlament. Liderul grupului PSD din Camera Deputaților Alfred Simonis a declarat, în urmă cu o zi, că PSD îi va solicita premierului desemnat să facă noi propuneri de miniștri în locul celor care au primit aviz negativ în comisii. În cazul în care Ludovic Orban nu va desemna nume noi, PSD va boicota ședința din 24 februarie prin care trebuie dat votul pentru învestirea cabinetului.