Liderul grupului PSD din Camera Deputaților Alfred Simonis a declarat, marți, că PSD îi va solicita premierului desemnat să facă noi propuneri de miniștrii în locul celor care au primit aviz negativ în comisii. În cazul în care Ludovic Orban nu va desemna nume noi, PSD va boicota ședința din 24 februarie prin care trebuie dat votul pentru învestirea cabinetului. Miza pesediștilor este tărăgănarea calendarului pentru anticipate și chiar suspendarea acestora.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Vom solicita public domnului Ludovic Orban să facă noi propuneri de miniștrii în locul celor care au primit aviz negativ. Dacă domnia sa nu dorește, PSD nu se va prezenta la ședința din 24 februarie pentru învestirea Guvernului", a declarat Alfred Simonis, la Parlament.

Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că o mare parte din partid încearcă blocarea calendarului pentru declanșarea alegerilor anticipate.

"Dacă tragem suficient de timp putem trece peste termenul de 60 de zile prevăzut în Constituție pentru declanșarea alegerilor anticipate. Potrivit calculelor noastre dacă depășim data de 25 martie fără a avea respingerea celui de-al doilea Guvern putem bloca alegerile anticipate", au explicat sursele citate.

În acest scenariu trebuie precizat că în interiorul PSD părerile sunt împărțite în ceea ce privește alegerile anticipate parlamentare și locale. Actuala conducere interimară ar susține planul PNL în schimb, garda veche a partidului, care controlează o parte dintre parlamentari, dorește alegeri la termen. De altfel, în PSD a existat încă de la începutul crizei politice un plan B care să amâne declanșarea alegerilor anticipate.

La ultima ședință a Comitetului Executiv pesediștii au primit asigurări din partea conducerii partidului că ordonanța privind organizarea alegerilor anticipate să nu intre în vigoare, în special prevederile care permit alegătorilor să voteze la locale sau parlamentare în orice oraș și nu în circumscripția de care aparțin.

Publicarea în Monitorul Oficial a ordonanței care organizează alegerile anticipate (și care prin prevederile noi introduse care dezavantajează la alegeri PSD , UDMR, PRO România, ALDE și PMP) a schimbat din nou regulile jocului și ale înțelegerii tacite dintre PSD și PNL.

De precizat este că ordonanța privind organizarea alegerilor anticipate a intrat rapid în dezbaterea Parlamentului și a primit deja aviz negativ în Comisia juridică de la Senat (controlată tot de PSD) și urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților. Potrivit surselor din interiorul PSD nu se dorește modificarea rapidă a ordonanței pentru că tocmai aceasta blochează și poate tărăgăna scenariul alegerilor anticipate.

"Ordonanța va rămâne blocată la Cameră până dă Curtea Constituțională o decizie ca să avem fundament de modificare. Alegerile anticipate nu trebuie să se desfășoare conform prevederilor ordonanței date de Orban. PSD pierde detașat alegerile dacă se aplică în forma actuală și nu putem permite așa ceva, fie se modifică OUG, fie pică anticipatele", au explicat sursele citate.

De asemenea, UDMR, PSD, PRO România și ALDE au cerut public Avocatului Poporului să conteste ordonanța.

În acest context, PSD ia în calcul să amâne votul sau ședința din 24 februarie pentru că asta crește șansele devansării calendarului pentru declanșarea alegerilor anticipate. Potrivit surselor citate, pesediștii mizează pe faptul că prin neprezentare la ședința de plen din 24 februarie nu va exista cvorumul necesar iar ședința va fi suspendată . Cabinetul Orban II nu este picat și procedura întârzie.

Parlamentarii UDMR, ALDE, PRO România și PMP nu au niciun interes să se prezinte la ședința de plen iar PNL nu are cum să strângă cvorumul necesar. În acest scenariu ședința de învestire a Guvernului trebuie reprogramată de către conducerea celor două Camere.

PSD deține majoritate în Birourile Permanente reunite și poate decide sau nu o nouă dată. Din nou aceștia au la dispoziție instrumentul amânării pentru că e posibil să nu facă cvorum pentru a decide o nou ședință a Parlamentului.

Respingerea Cabinetului 2 poate fi amânată până în 2 martie. Dacă totuși se respinge, președintele trebuie să cheme din nou partidele la consultări pentru o nouă nominalizare. De aici, din nou începe numărătoarea celor 15 zile iar daca PSD dorește poate bloca declanșarea alegerilor anticipate prin neîncadrarea în termenul celor 60 de zile care curge constituțional.

Regulamentul ședințelor comune ale Paramentului impune ca în termen de 15 zile de la primirea nominalizării premierului trebuie organizată audierea miniștrilor și programată ședința Legislativului în care să se dea votul pentru învestire.

Premierul desemnat Ludovic Orban a trimis oficial lista de miniștrii și programul de guvernare pe data de 10 februarie. Conducerea Parlamentului a decis ca votul pe Cabinetului Orban II să fie pe 24 februarie.

Liderii PSD se vor reuni, miercuri, în ședința Comitetului Executiv și cel mai probabil se va discuta și despre strategia partidului în următoarea perioadă.

Președintele interimar al PSD Marcel Ciolacu a anunțat că printre subiectele de pe ordinea de zi se va regăsi și strategia partidului pentru votul de învestitură pe care Parlamentul l-a programat pentru luni, 24 februarie.

Citește și: