În scrisoarea transmisă Avocatului Poporului, Marcel Ciolacu, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu susțin că argumentele Cabinetului Orban privind urgența reglementării - respectiv probabilitatea adoptării moțiunii de cenzură - nu se susțin, fiind „simple supoziții”.
De asemenea, cei trei reclamă că Guvernul și-a „arogat efectiv puterea legislativă”, încălcând principiul separației puterilor în stat, prin adoptarea celor 25 de ordonanțe într-o singură ședință.
„Considerăm că prin conduita adoptată de Guvernul României s-a încălcat în mod flagrant și principiul cooperării loiale între instituțiile statului român, dar s-a creat și un precedent periculos în democrație, precedent care nu poate rămâne nesancționat”, se arată în document.
Cei trei lideri politici reclamă, totodată, că sunt încălcate recomandări ale Comisiei de la Veneția și decizii ale CCR privind modificarea legislației electorale cu mai puțin de un an înainte de alegeri.
De asemenea, Ciolacu, Ponta și Tăriceanu contestă prevederea privind posibilitatea alegătorilor de a vota oriunde în țară dacă nu se află în localitatea de domiciliu.
Anterior demersului celor trei, UDMR a cerut Avocatului Poporului să sesizeze CCR în aceeași speță.
CONSULTĂ AICI TEXTUL SESIZĂRII
Senatorii PSD au susținut marți, în Comisia Jurdică de la Senat, respingerea ordonanței de urgență adoptată de Guvernul Orban, care reglementează alegerile anticipate. Cu 8 voturi "pentru" și 3 "împotrivă" (de la PNL și USR) a fost adoptat raportul de respingere a ordonanței. Amendamentul de respingere a aparținut UDMR și a fost votat de PSD și ALDE. De precizat este că PSD, UDMR, ALDE și PMP nu sunt de acord cu prevederea care permite alegătorilor aflați în tranzit să voteze în localitatea în care se află și nu în cea de care aparțin așa cum prevede legea în prezent. De altfel, PSD, UDMR și ALDE au făcut presiuni asupra Avocatului Poporului să conteste OUG la Curtea Constituțională.
- "Art. 7: (1) În cazul în care perioada electorală corespunzătoare alegerilor parlamentare anticipate începe în timpul unei perioade electorale aferente altor alegeri generale, organismele electorale constituite sau care se vor constitui în cadrul acelui scrutin vor indeplini, în mod corespunzator, și atribuțiile prevăzute de prezenta lege pentru Biroul Electoral Central, birourile electorale de circumscripție, oficiile electorale și birourile electorale ale sectiilor de votare.
- (2) În cazul în care după data începerii perioadei electorale corespunzatoare alegerilor parlamentare anticipate începe perioada electorală aferentă altor alegeri generale, organismele electorale constituite sau care se vor constitui pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate vor îndeplini, în mod corespunzator, și atribuțiile prevazute de legea care reglementeaza scrutinul respectiv.
- (3) În cazurile prevazute de alin. (1) și (2), votarea va avea loc la date diferite”.
- În situația în care alegerile parlamentare anticipate nu pot fi organizate la altă dată decât cea a alegerilor locale generale din anul 2020, în țară, alegatorii votează în aceleași secții de votare, în același interval de timp, cu aceleași ștampile cu mențiunea „VOTAT”, pe buletine de vot separate, prezența la vot fiind consemnată pe liste electorale, cu semnături distincte pentru fiecare tip de scrutin, mai prevede actul normativ.