Avize negative pe bandă pentru miniștrii propuși în Cabinetul Orban 2. Cinci din cei șapte care au venit marți în fața parlamentarilor au primit o bilă neagră, respectiv Ion Ștefan(Dezvoltare), Ionuț Stroe(Tineret), Monica Anisie(Educație), Cătălin Predoiu(Justiție) și Bogdan Gheorghiu(Cultură). Bogdan Aurescu de la Externe și Virgil Popescu de la Economie au fost singurii care au primit aviz favorabil de la comisiile de specialitate. Luni au fost audiați patru miniștri, unul singur primind aviz pozitiv, iar miercuri va fi ultima zi de audieri, votul asupra cabinetului urmând să fie dat de plenul reunit luni.

Ludovic Orban în ParlamentFoto: Guvern

HotNews.ro a relatat discuțiile din timpul audierilor:

UPDATE 17:29 Aviz negativ pentru ministrul propus al Culturii, Bogdan Gheorghiu.

UPDATE 16.38Aurescu: 111 diplomaţi au fost promovaţi în mod excepţional, fără respectarea unor criterii minime de transparenţă. S-a creat o nemulţumire puternică în rândul diplomaţilor . Aurescu a primit aviz favorabil de la comisii.

UPDATE 16.04Monica Anisie a primit aviz negativ cu 14 voturi ”pentru”, o ”abținere”, 15 ”impotrivă”

UPDATE 15:43 Ministrul propus al Justiției, Cătălin Predoiu, a primit aviz negativ de la comisiile juridice.

UPDATE 14.02 Deputatul Ionuţ Stroe a primit, marţi, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului din partea Comisiilor reunite pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor şi Senat. La finalul audierilor care au avut loc la Camera Deputaţilor, s-au înregistrat 10 voturi pentru, 5 împotrivă şi 12 abţineri din partea membrilor comisiilor. (Agerpres)

UPDATE 12.10Scandal la audierea lui Ion Ștefan pe ordonanța de descentralizare a fondurilor europene / Ministrul Dezvoltării a scris într-un memoriu că „nu este exclusă oportunitatea UDMR de a cere autonomia Ținutului Secuiesc”

UPDATE 11.12 Virgil Popescu a primit, marți, în comisiile parlamentare reunite de specialitate, aviz pozitiv pentru portofoliul Economiei, cu 23 de voturi „pentru” şi 21 „contra”. Senatorul PSD, Daniel Zamfir, a spus, la audiere, că a aflat de la premier că nu se dorește învestirea Guvernului şi susține că parlamentarii au fost chemaţi să asiste la o mascaradă. „Am aflat că domnul premier că nu se doreşte învestirea. Participăm la o mascaradă, un simulacru, unde unii dintre noi luăm lucrurile în serios, iar alţii participă ca să piardă timpul", a spus Zamfir. Din încăpere i s-a transmis lui Zamfir să părăsească sala dacă audierea e o pierdere de timp. Virgil Popescu a trecut rapid prin obiectivele din noul program de guvernare.

UPDATE 9.10 Primul audiat în comisii a fost ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Securitatea energetică, eficienţa energetică şi protecţia consumatorului vulnerabil se numără printre principalele direcţii ale programului de guvernare, a susținut la audieri ministrul propus al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, potrivit Agerpres.

Senatorul PSD Daniel Zamfir a fost din nou protagonistul unui scandal în comisie, acuzând că audierea miniștrilor reprezintă "o mascaradă": "Am aflat că domnul premier că nu se doreşte învestirea. Participăm la o mascaradă, un simulacru, unde unii dintre noi luăm lucrurile în serios, iar alţii participă ca să piardă timpul".

Din încăpere i s-a transmis lui Zamfir să părăsească sala dacă audierea este o pierdere de timp.

"Dacă domnul Popescu nu vrea să fie ministru, nu o să-l întreb ce vrea să facă. În schimb, văd că are o singură ţintă: Primăria Capitalei. Domnul Orban a tăiat din bugetul Primăriei, domnul Cîţu a trimis un control, văd că şi domnul ministru Popescu face declaraţii care pe mine mă intrigă. Spune că blochează conturile Primăriei Capitalei. (…) ELCEN a făcut tot posibilul ca RADET să intre în faliment. V-aş întreba care a fost interesul şi de ce ELCEN-ul a ţinut din tot înadinsul să bage în faliment RADET în condiţiile în care clientul principal al ELCEN era RADET-ul", a mai spus Zamfir.

Deputatul PSD Iulian Iancu a intervenit: "Putem să transforăm această dezbatere într-una cu jigniri. Audierile au fost catalogate ca fiind inutile, dar sunt 2-3 ore din viaţa noastră în care noi parlamentarii evoluăm în faţa ţării. Trebuie să valorificăm aceste ore în favoarea celor care ne-au trimis aici. Să spunem tot ce dorim, dar să ne respectăm".

Programul audierilor de marți și miercuri:

  • Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri - marți, ora 9.00
  • Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației - marți, ora 10.00
  • Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului - marți, ora 12.00
  • Cătălin Predoiu, ministrul Justiției - marți, ora 13.00
  • Monica Anisie, ministrul Educației - marți, ora 14.00
  • Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe - marți, ora 15.00
  • Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii - marți, ora 16.00
  • Adrian Oros, ministrul Agriculturii - miercuri, ora 9.00
  • Victor Costache, ministrul Sănătății - miercuri, ora 10.00
  • Costel Alexe, ministrul Mediului - miercuri, ora 12.00
  • Violeta Alexandru, ministrul Muncii - miercuri, ora 13.00
  • Lucian Bode, ministrul Transporturilor - miercuri, ora 15.00

Luni, doar Nicolae Ciucă, propus la Apărare, a primit aviz pozitiv în timp ce Costel Alexe, Florin Cîţu şi Marcel Vela au avut parte de un vot negativ. Deşi PNL a anunţat public că nu va vota învestirea propriului Guvern pentru a se ajunge la alegeri anticipate, liberalii din comisii şi-au susţinut miniştrii la audieri. Aceștia și-au prezentat activitatea din primele trei luni de guvernare.

Miercuri - în ultima zi programată pentru audierea miniştrilor propuşi în Guvernul Orban II -, în comisiile reunite vor intra: Adrian Oros - ministrul propus al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (ora 9,00), Victor Costache - ministrul propus al Sănătăţii (10,00), Marcel Boloş - ministrul propus al Fondurilor Europene (12,00), Violeta Alexandru - ministrul propus al Muncii (13,00) şi Lucian Bode - ministrul propus al Transporturilor (ora 15,00).

Potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului, fiecare candidat pentru funcţia de ministru este audiat, în şedinţă comună, de comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat.

Votul în plen a fost programat pentru 24 februarie, la ora 16.00. Parlamentarii PNL vor participa la ședința de plen pentru reînvestirea noului guvern, dar nu vor vota, fiind "o condiție obligatorie" pentru a se ajunge la organizarea alegerilor anticipate, spunea Orban.