Și la trei săptămâni după ce Guvernul Dăncilă picase prin moțiune de cenzură, iar cabinetul Orban aștepta să primească votul de învestitură, Ion Ghizdeanu semna ordine de plată direcționând bani din Fondul de Dezvoltare și Investiții creat de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov. A continuat să o facă și după ce noua echipă PNL s-a instalat la Palatul Victoria, potrivit informațiilor Hotnews.ro, patru ordine de plată plecând spre primării chiar în ziua în care în Monitorul Oficial a apărut decizia de demitere a sa.

Ion Ghizdeanu, (foto arhiva)Foto: Agerpres

În total, în patru zile, 54,6 milioane de lei au fost direcționate de către Ghizdeanu către 17 primării, majoritatea PSD. Date oficiale consultate de HotNews.ro, arată că în zilele de 30 și 31 octombrie, 1 și 8 noiembrie, Ghizdeanu a semnat 17 ordine de plată în valoare de 54.639.478 de lei, direcționându-i către 12 primării PSD, 3 PNL și 2 ALDE.

41,7 milioane de lei au mers în total către primăriile social-democrate, 7,6 milioane către cele PNL, iar 5,2 către cele ALDE.

În top 5 fonduri primite sunt primării ale PSD, respectiv Vitomirești (Olt) 10,1 milioane de lei, Stanciului (Dolj) 6,6 milioane, Teslui (Olt) 5 milioane, Vicovul de Jos (Suceava) 4,5 milioane și Gogoșu (Mehedinți) 3,9 milioane. Cea mai mare sumă primită de o primărie PNL a fost de 3,4 milioane, la Dracea (Teleorman). Primăria Daia din Giurgiu, condusă de ALDE a primit și ea 3,2 milioane.

Ion Ghizdeanu a fost demis pe 8 noiembrie de premierul Ludovic Orban, la patru zile după instalarea la Palatul Victoria.

Am decis demiterea domnului Ghizdeanu, pentru că știti bancul acela: îl intreabă un lider politic cât este cresterea economică, răspunsul - cât doriți dumneavoastră. M-a deranjat că au semnat contracte pe FSDI (Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii - n.red.), după știința mea chiar în perioada procedurii de învestire a Guvernului, o chestiune pe care, vă spun sincer, nu pot să o accept si probabil în cursul zilei de azi voi semna demiterea domniei sale și vom numi pe altcineva", a spus Orban la vremea respectivă, la o conferinta la Ministerul Finanțelor Publice.

„Imediat după preluarea guvernării, am desființat Fondul de Dezvoltare și Investiții de la Comisia de Prognoză și am transferat proiectele la ministerul Lucrările publice unde au fost suspendate și acum sunt riguros controlate. Mai departe, este treaba organelor de anchetă să stabilească condițiile în care au fost selectate contractele de finanțare și modul în care au fost justificate plățile făcute. Scandalos este că chiar după căderea guvernului Dancila, demis prin moțiunea de cenzură depusă de PNL, între 30 octombrie și 8 noiembrie, în plină campanie electorală pentru prezidențiale, fostul președinte al CNSP făcea plăți prin împrumuturi de la Trezorerie în numele statului în valoare de 54,8 milioane lei către 17 primării, cele mai multe de la PSD”, a scris pe Facebook șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.