Majoritatea liderilor PSD a pledat, în spatele ușilor închise, pentru alegerile anticipate. Lideri ca Paul Stănescu, Marcel Ciolacu și Lia Olguța Vasilescu au pledat pentru declanșarea alegerilor anticipate, au declarat pentru HotNews.ro surse social-democrate. Totodată, liderii PSD au decis în ședința Comietului Executv să nu renunțe la sesizarea la Curtea Constituțională în ceea ce privește desemnare lui Ludovic Orban pentru a doua oră pentru postul de premier. PSD vrea să tărăgăneze astfel planul PNL de declanșare a anticipatelor.

Foto:

În ședința CEX, pesediștii nu au luat o decizie tranșantă în ceea ce privesc alegerile anticipate. Baronii s-au poziționat în favoarea acestora în timp ce parlamenatrii au evitat să se pronunțe. Sursele HotNews.ro susțin că în momentul de față PSD este împărțit în două: o parte, în frunte cu actuala conducere, doresc să meargă la alegeri anticipate și o altă parte care încearcă amânarea acestora.

"Jocul va fi tranșat în Parlament, nu se cunoaște deznodământul. Liberalii au jucat-o bine de data asta. Este un subiect delicat și noi pierdem puncte dacă ne poziționăm împotriva alegerilor anticipate. De fapt, orice am face în momentul asta pierdem. Tactica cea mai bună ar fi cea a struțului: băgăm capul în pământ și sperăm că nu ne dezintegrăm", a explica un lider PSD.

Potrivit surselor citate, condiția pe care o pun cei trei lideri în ceea ce privește alegerile anticipate constă ca acestea să se desfășoare concomitent - alegeri locale și alegeri parlamentare, în aceeași zi.

De asemenea, liderii PSD se așteaptă ca OUG privind organizarea alegerilor anticipate să nu intre în vigoare, în special prevederile care permit alegătorilor să voteze la locale sau parlamentare în orice oraș și nu în circumscripția de care aparțin. "Avem semnale că OUG nu se va aplica. Nu are toate avizele și până la urmă nu-l vor publica în Monitorul Oficial", au explicat sursele citate.

Împotriva planului privind alegerile anticipate s-au declarat liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu și primarul sectorului 2, Dan Tudorache. Ei au adus ca principal argument faptul că PSD va pierde alegerile în favoarea liberalilor și sondajele recent efectuate.

Conducerea PSD a comandat o serie de sondaje pentru a analiza dacă partidul va fi sau nu avantajat la alegerile anticipate estimate pentru luna iunie. Conform surselor HotNews.ro, sondajele arată că partidul nu a depășit cu mult procentul de 20%.

Cu toate acestea, lideri ca Stănescu și Ciolacu pledează în față pesediștilor pentru anticipate. Principalul argument pe care aceștia îl aduc este că mobilizarea primariilor va crește șansele pentru a minimiza pierderile pentru posturile de parlamentri pe care le-ar obține PSD.

De asemenea, PSD vrea să programeze în cea de-a 15 zi votul de învestire în Parlament pentru Guvernul Orban 2. Practic, socia- democrații fac un joc de imagine din postura de partid de opoziție și folosesc la maxim termenele prevăzute în regulamentul de funcționare a Parlamentului. Astfel, votul pentru Guvernul Orban 2 s-ar putea da în jurul datei de 24 februarie.

Comitetul Executiv Naţional al PSD s-a reunit, luni, pentru a decide strategia pe care o va urma partidul în ceea ce priveşte învestirea noului Guvern Orban, precum şi stabilirea datei Congresului.