Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat, din nou, premier pe Ludovic Orban. Anunțul a fost făcut de șeful statului la finalul consultărilor de la Cotroceni cu partidele parlamentare.

IohannisFoto: Presidency.ro

Șeful statului a insistat că „soluția corectă” în situația politică actuală sunt alegerile anticipate, în condițiile în care guvernul PNL a venit cu „o agendă reformatoare, s-a lovit de opoziția PSD care „dorește să oprească lucrurile”.

„Soluția corectă în această situație, cu un guvern care dorește să miște lucrurile, cu un PSD care este foarte prezent în Parlament, întoarcerea la electorat este soluția corectă. Întoarcerea la electorat înseamnă alegeri anticipate. Alegerile anticipate sunt prima mea opțiune”, a precizat președintele.

Șeful statului a adăugat că a prezentat partidelor această opțiune, iar părerile au fost împărțite, fiind nevoie de discuții în interiorul formațiunilor pe această temă.

„Următorul pas este desemnarea unei persoane care să formeze un nou guvern. După ce m-am consultat cu toate partidele şi formaţiunile parlamentare, îl desemnez pe domnul Ludovic Orban cu formarea unui nou Guvern”, a spus Iohannis.

Potrivit Constituției, premierul desemnat va cere în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Regulamentul ședințelor comune prevede că Birourile permanente ale Senatului și Camerei Deputaților stabilesc data şedinței comune pentru votul de învestitură, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului.

Fiecare candidat pentru funcția de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedință comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competență a viitorului ministru. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcția de prim-ministru. Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcția de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să mențină propunerea inițială.

Declarațiile președintelui la finalul consultărilor cu partidele:

  • Avem un guvern liberal care a venit cu o agendă reformatoare, a dorit să reformeze multe programe, să vină cu îmbunătățiri pe legislația electorală, pe măsuri economice, pe măsuri sociale, toate în interesul României și al românilor. De asemenea, a dorit să repare greșelile care, evident, au fost făcute de guvernele pesediste din cei trei ani dinainte.
  • Pe de altă parte, avem un PSD care are încă foarte mulți parlamentari și care se opune acestor schimbări. Deci, pe de-o parte un guvern care vrea să miște lucrurile, pe de cealaltă parte un PSD care dorește să oprească lucrurile. Doar ultimul exemplu cred că este elocvent. Partidul Național Liberal, prin Guvernul Ludovic Orban, a dorit să aducă îmbunătățiri legislației electorale cu privire la alegerile locale. În speță, a vrut să reintroducă, așa cum ar fi fost normal, alegerea primarului în două tururi. PSD nu a dorit, a depus moțiune, moțiunea a trecut ieri.
  • Astăzi avem consultări. După părerea mea, asta am spus și aseară, repet astăzi: soluția corectă, în această situație, în care avem un guvern care dorește să miște lucrurile, opțiune confirmată de români la alegerile din anul trecut. Și românii doresc să se miște lucrurile. Pe de cealaltă parte, avem un PSD care încă este foarte prezent în Parlament. Întoarcerea la electorat este soluția corectă, este soluția care satisface nevoia de democrație în România. Mai simplu spus, întoarcerea la electorat înseamnă alegeri anticipate.
  • Alegerile anticipate sunt prima mea opțiune.
  • Am prezentat partidelor această opțiune. Unii au fost de părere că e bine, alții au fost de părere că trebuie să se mai consulte în partid. Este normal și pot să înțeleg că majoritatea partidelor au nevoie de discuții interne în forurile lor pentru a lua o decizie în acest sens. Acest lucru sper să se întâmple foarte repede. Dar, până atunci, cred că putem să facem următorul pas.
  • Următorul pas foarte concret este desemnarea din partea mea a unei persoane însărcinate cu formarea unui nou guvern. Așadar, după ce m-am consultat cu toate partidele și formațiunile parlamentare, îl desemnez pe domnul Ludovic Orban să formeze un nou guvern și să se prezinte în Parlament.