Liderul Pro România, Victor Ponta, a anunțat miercuri că va vota moțiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului Orban. Pro România are 27 de parlamentari, iar PSD și UDMR au împreună 234, ceea ce înseamnă că împreună pot demite guvernul cu 261 de voturi.

Victor PontaFoto: Agerpres

Pentru a trece moţiunea de cenzură, este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. Oficial, PSD-UDMR au 234 de voturi și neoficial susțin că sunt sprijiniți de 237 de parlamentari.

”Nu am votat guvernul PNL Orban pentru că nu am avut încredere că poate să gestioneze țara. După trei luni, iată că am avut dreptate. Regret faptul că în urma înțelegerii dintre PNL și PSD nu vom avea nici primari aleși în două tururi. Cel mai rău lucru este ceea ce s-a întâmplat aseară - 25 de ordonanţe de urgenţă. Aşa, noaptea ca hoţii, în 25 de domenii importante. Cel mai grav este faptul că au dat ordonanţa prin care, practic, accesul la sănătate în România va rămâne doar pentru cei bogaţi şi pentru cei care îşi permit. E foarte clar, din disperarea cu care au dat aseară ordonanţa, că au nişte datorii financiare la diverse firme private şi un Guvern care lucrează pentru interese private trebuie să plece cât mai repede", a declarat Ponta.

El a adăugat că fiecare parlamentar Pro România va vota așa cum crede că este bine. ”Probabil că cei mai mulți vor vota pentru moțiune. Eu votez pentru moţiunea de cenzură, pentru că vreau ca acest Guvern, după trei luni de dezastru, să nu mai poată să dea alte ordonanţe de urgenţă”, a completat el.

Ponta a afirmat că, dacă moţiunea va trece, ar putea susţine un premier independent împreună cu PSD, UDMR şi ALDE. Anunțul a fost făcut după o întâlnire cu președintele PSD Marcel Ciolacu.

La vedere, social-democrații au 200 de senatori și deputați, UDMR-30 iar Forța Națională alte 4 mandate pe care le pun la dispoziția PSD.

Marți seară, și Victor Ponta a sugerat că parlamentarii Pro România, 27 la număr, ar putea vota moțiunea. ​„Așa cum am spus: un Guvern care afectează drepturile fundamentale ale românilor la Sanatate și Educație - este un Guvern care trebuie pedepsit; în Parlament și la vot de către cetățenii afectați în mod direct!”, a scris, marți seară, pe Facebook Victor Ponta.