​Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va fi depusă joi dimineaţă, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, preşedinte interimar al PSD.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Mâine dimineaţă vom depune moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban", a declarat Ciolacu, miercuri, la Parlament. În opinia acestuia, "opoziţia se bucură de fiecare dată când puterea îi conferă dreptul de a depune mai multe moţiuni". "Şi noi nu vrem să scăpăm acest lucru. Dorim să depunem moţiunea de cenzură", a adăugat Ciolacu.

Întrebat dacă îşi doreşte să treacă această moţiune, liderul PSD a spus: "Categoric". "Nu avem matematic numărul, dar nici Guvernul Orban n-a avut matematic când a fost învestit", a arătat el. Ciolacu a menţionat că în afară de UDMR nu s-a mai anunţat o altă formaţiune care ar susţine moţiunea, dar a subliniat că "sunt mai mulţi colegi care ar dori".

Preşedintele interimar al PSD a spus că alegerile anticipate sunt posibile, chiar dacă trece moţiunea de cenzură. "Constituţional este această posibilitate, dar este o anumită procedură. Totul este deschis", a mai spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Pe hârtie, voturi suficiente ca Guvernul să fie demis

Pe hârtie, PSD are voturile pentru a trânti Guvernul Orban. Social-democrații au 200 de parlamentari, UDMR, care a anunțat că va vota moțiunea de cenzură, 30. Marți seară, alți patru parlamentari ex-ALDE au anunțat că vor susține și ei demersul: Marian Cucșa, Alexandru Băișanu Grațiela Gavrilescu și Teodor Meleșcanu. În total, 234, cu unul mai mult decât este necesar pentru ca moțiunea să treacă, iar Guvernul să fie demis.

Orban: Aștept cu indiferență

Premierul Ludovic Orban spune că așteaptă moțiunea de cenzură a PSD „cu indiferență”.

"Am decis să ne asumăm răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Am fost perfect conștienți că PSD va depune moțiune de cenzură. Noi ne prezentăm cu fruntea sus. Ne-am pus mandatul pe masă, cred că asta arată ceva pentru Guvernul PNL".