Guvernul Ludovic Orban își va asuma răspunderea pe legea privind alegerea primarilor în două tururi miercuri, în plenul Parlamentului. PSD va avea, apoi, trei zile la dispoziție pentru a depune moțiunea de cenzură pe care a anunțat-o.

Ludovic Orban, în ParlamentFoto: AGERPRES

Ședința de plen programată de la ora 14.00.

PSD și UDMR au anunțat că vor depune moțiune de cenzură, iar liderul PSD, Marcel Ciolacu, se declara convins că aceasta va trece, deşi, matematic, cele două partide nu au numărul necesar de voturi. USR, ALDE, Pro România şi PMP nu susţin moţiunea.

Guvernul a aprobat marți, cu amendamente, forma finală a proiectului de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin pe care urmează să îşi angajeze răspunderea miercuri în Parlament. Una dintre modificări este reducerea la 60 de zile condiția la vot pentru cei cu viză de flotant. Anunțul a fost făcut la finalul ședinței de guvern de către Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului.

Principalele modificări aduse proiectului de lege pe care Guvernul Orban își va asuma răspunderea:

  • Perioada pentru care este permis votul celor cu vize de flotant s-a redus la 60 de zile. Amendamentul a fost adus de PNL. În forma inițială a proiectului, era prevăzută o perioadă de 90 de zile: "Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară”. În forma actuală a legii, termenul este de 45 de zile.
  • Numărul de semnături pentru depunerea candidaturilor a fost redus de la 1% la 0,5% din lista electorală din localitatea respectivă. Amendamentul a fost depus de USR, după ce, la fel ca în cazul interdicției pentru cei cu viză de flotant, au existat solicitări ale mai multor organizaţii civice.
  • Un alt amendament adoptat este cel privind reprezentarea minorităţilor naţionale din Parlament şi a formaţiunilor politice din Parlament în structurile Birourilor Electorale, astfel încât "să fie permisă această reprezentare pentru minorităţile naţionale şi pentru formaţiunile politice care au 7 senatori sau 10 deputaţi".
  • Un alt amendament adoptat vizează modul de acreditare a observatorilor la secţiile de votare, "astfel încât această activitate să fie facilitată faţă de normele aflate în vigoare, care îngreunează, pe de-o parte, acreditarea observatorilor independenţi şi, în acelaşi timp, permite prezenţa în proximitatea Secţiilor de votare a unor reprezentanţi politici şi care nu au ce căuta în zona respectivă".

"Obiectivul Guvernului Orban și al PNL, acela de a readuce democrația în alegerile locale, putem să considerăm în acest moment că a fost finalizat și urmează să fie prezentat în Parlament în cursul zilei de mâine în vederea angajării răspunderii. Este un obiectiv pe care ni l-am asumat și pe care în acest moment, cel puțin din punct de vedere al competențelor Guvernului, îl putem considera îndeplinit”, a susținut Dancă.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului, a fost votată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.