Ministrul Finanțelor Florin Cîțu va solicita CSAT să declare informatizarea ANAF și a Ministerului Finanțelor proiecte de importanță națională, pentru a putea fi realizate prin încredințare directă, cât mai repede, transmite Mediafax.

Florin CîțuFoto: Guvernul Romaniei

CSAT este modul în care ministrul încercă să ocolescă birocrația și funcționarii care nu-și fac datoria.

„Să putem merge pe încredințare directă, să avem acest soft, să conectăm ANAF la secolul acesta în câteva luni, sper ca în martie, aprilie. Sunt oameni care sunt acolo care par să vrea să facă doar rău României. Nu există nicio scuză, decât rea voință și poate și alte interese”, a spus ministrul la Digi 24.

Ministrul spune că faptul că sistemul informatic de la ANAF nu funcționează este o problemă de securitate națională.

Cîțu a spus că pentru proiect se va face o cercetare de piață în urma căreia va fi aleasă firma sau firmele care se vor ocupa de informatizare. „Procedura e mult mai rapidă, nu se încredințează primei firme venite. Costul nu pot să îl spun, dar veniturile pe care sperăm să le încasăm, dacă ne uităm în alte țări după informatizarea Autorității Fiscale, vorbim de zeci de miliarde de lei. Deci costul va fi nesemnificativ, comparativ. Banii au fost acolo tot timpul de la buget pentru informatizare și s-au cumpărat servere care stau pe holuri de trei ani de zile. Și de la Banca Mondială. Acolo au fost bani de la Banca Mondială și 30 de milioane de la buget”, a spus ministrul.

Cîțu a precizat că firmele au fost obligate să cumpere casele de marcat fiscale, care să comunice cu Fiscul, fiind aplicate și amenzi, dar că statul nu a făcut nimic pentru informatizare.

------------------

​Informatizarea ANAF este prioritară, iar dacă Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) va accepta propunerea ca evaziunea fiscală să fie considerată pericol la adresa siguranței naționale, atunci Agenția Națională de Administrare Fiscală ar putea face achiziții directe, a declarat premierul Ludovic Orban, duminică, la interviurile HotNews.ro.

"Ministrul Finanțelor a anunțat că va înainta în CSAT o propunere pentru ca evaziunea fiscală să fie considerată pericol la adresa siguranței naționale. Asta ne permite să finalizăm procedurile de licitație pe digitalizarea ANAF. Toți comercianții și toți furnizorii de servicii și-au luat case de marcat fiscale cu transmiterea datelor online și ANAF-ul nu a făcut procedura pentru achiziționarea serverelor necesare pentru operaționalizarea sistemului, deși e în interesul fundamental, în primul rând al ANAF-ului, de a îmbunătăți colectarea ca urmare a datelor pe care le primesc prin intermediul acestor case de marcat”, a afirmat premierul Ludovic Orban.