În urma deciziei Curții Constituționale, Teodor Meleșcanu trebuie să se retragă din funcția de președinte al Senatului fie printr-o demisie, fie prin o hotărâre a senatorilor de aplicare a deciziei. În prezent, social-democrații dețin cele mai multe voturi în Senat, mai exact 69, care echivalează și cu jumătate plus unu din numărul senatorilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conform regulamentului intern, fiecare grup poate să susțină un singur candidat. Astfel, grupurile parlamentare fac câte o propunere pentru șefia Senatului, iar senatorul care întrunește jumătate plus unu din numărul de mandate, adică 69 de voturi, va fi validat în funcție.

Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că doritori pentru funcția de președinte al Camerei Senatului sunt senatorii: Șerban Nicolae, Titus Corlățean, Robert Cazanciuc, Liviu Pop și Ecaterina Andronescu. "În partid nu s-a discutat încă, dar doritori sunt mulți. Cel mai probabil, se va discuta întâi în conducere și se va agrea o nominalizare în consens și cu grupul PSD din Senat", au explicat sursele HotNews.ro.

De partea cealaltă, liberalii ar propune-o pe Alina Gorghiu pentru șefia Senatului.

UPDATE Premierul Ludovic Orban a anunțat că PNL o propune pe Alina Gorghiu să preia președinția Senatului în locul lui Teodor Meleșcanu. "Cu siguranță, candidatul pentru președintia Senatului, votat și în biroul național, este Alina Gorghiu", a declarat Ludovic Orban.

Reamintim că judecătorii CCR au decis, miercuri, că alegerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului nu a respectat regulamentul și este neconstituțională. După mai bine de patru lui de la sesizarea depusă de parlamentarii ALDE, PNL, PMP, UDMR judecătorii CCR au luat o decizie.

Președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, a declarat miercuri, pentru HotNews.ro că așteaptă să vadă decizia oficială și motivarea Curții Constituționale. Meleșcanu a mai spus că se va conforma hotărârii luate de judecătorii CCR și că, cel mai probabil, va demisiona.