Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri seara că "este posibil" ca o decizie privind alegerea primarilor în două tururi să fie luată joi, potrivit Agerpres. Astăzi, începând cu ora 14.00, la Palatul Victoria va avea loc o ședință de Guvern.

Sedinta Guvern Orban Foto: Guvernul Romaniei

Întrebat despre adoptarea unei ordonanţe de urgenţă referitoare la alegerea primarilor în două tururi, Orban a răspuns că atunci când va fi luată o decizie, aceasta va fi făcută publică.

"Când vom lua o decizie o vom face publică. Cu siguranţă, PNL are ca obiectiv alegerea democratică a primarilor cu 50% plus unu dintre cetăţenii care se prezintă la vot, o alegere care se consideră legitimitate şi şansa comunităţii locale de a alege o persoană care, într-adevăr, să se bucure de încrederea unei majorităţi clare a comunităţii locale. V-am spus că suntem în curs de analiză şi vom finaliza această analiză cât de curând privitor la cele trei posibile variante - dezbaterea parlamentară, angajarea răspunderii sau ordonanţă de urgenţă. Când vom lua o decizie o vom prezenta", a precizat Ludovic Orban.

Prim-ministrul a fost întrebat dacă angajarea răspunderii n-ar fi o variantă mai bună.

"Tocmai din acest motiv suntem într-o analiză foarte serioasă. Ştiţi foarte bine că eu, de-a lungul timpului, am luat poziţie împotriva unor ordonanţe de urgenţă şi folosirea ordonanţei de urgenţă. Vrem s-o facem numai în situaţii în care într-adevăr există un temei extrem de solid şi există şi o bază constituţională. Dar, evident, şi ordonanţa de urgenţă este în analiză. Când vom lua o decizie o vom anunţa. Nu peste mult timp", a mai spus premierul.

În foarte scurt timp Guvernul va promova o legislație pentru alegerea primarilor în două tururi, a declarat, miercuri, președintele Klaus Iohannis. Întrebat dacă este vorba despre o ordonanță de urgență, șeful statului a spus că Guvernul este cel care va face publică varianta la care va recurge.

În acest moment, la Guvern se lucrează încă la planul de impunere a alegerii primarilor în două tururi, în calcul fiind luată chiar adoptarea unei ordonanțe de urgență, potrivit unor surse politice. Până acum scenariile erau fie adoptarea în parlament a legii, fie prin asumarea răspunderii guvernului.