Liberalul Alina Gorghiu a depus, la Senat, un proiect de lege care prevede că pentru închiderea balcoanelor sau a logiilor de la parterul blocului nu mai este nevoie de acordul vecinilor. Proiectul precizează că excepția este acordată pe motive de securitate, de atenuare a noxelor sau a zgomotelor, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Proiectul de lege depus de senatorul PNL Alina Gorghiu are ca scop exceptarea de la cerința privind acordul vecinilor, a lucrărilor de închidere a balcoanelor/logiilor care se află la parterul blocurilor. Cu toate acestea, excepția nu este absolută, ci doar în cazuri bine justificate, cum ar fi motive de securitate, de atenuare a noxelor, gunoaielor, zgomotelor etc. Pe scurt, trebuie să primeze siguranța și sănătatea locatarului.

Un nou alineat adăugat la articolul 7 din Legea 50/1991 precizează că "în ceea ce privește lucrările de închidere a balcoanele/logiilor ce se afla la parterul unui bloc, prin exceptie de la punctul 2.5.6. din Anexa nr. 1 la prezenta lege, nu este nevoie de acordul vecinilor dacă lucrările se efectuează din motive de securitate, de atenuare a efectelor noxelor, zgomotelor, gunoaielor, precum și din orice alte motive întemeiate, relative la siguranța și sănătatea locatarului.”

"Așadar, dacă punem în balanță eventualele prejudicii aduse vecinilor ca urmare a închiderii unui balcon de la parter, cu atingerile aduse siguranței și sănătații locatarului ca urmare a refuzului acordului vecinilor, este mai mult decât evident care taler se va înclina. Garantarea dreptului la ocrotirea sănătații este o necesitate impusă chiar de Constituția României care prevede că siguranța persoanei este inviolabilă", se mai arată în textul inițiativei legislative.

Camera decizională pentru acest proiect de lege este Camera Deputaților.