DOCUMENT Cum vrea echipa Barna să tragă USR pe centru-dreapta: USR își asumă ca generație un destin neo-pașoptist / Vom face o opoziție real liberală la guvernul PNL

de Clarice Dinu     HotNews.ro
Vineri, 10 ianuarie 2020, 13:25 Actualitate | Politic


Dan Barna
Foto: Facebook
 documente
(10 Ian 2020) PDF, 678KB
Înaintea referendumului intern, echipa lui Dan Barna a lansat în dezbatere publică un document programatic privind plasarea USR pe centru-dreapta, un mix de principii și direcții de acțiune liberale, fără însă a contura o diferențiere clară față de PNL. Useriștii își asumă că vor face „opoziție real liberală la guvernul PNL”, însă nu explică în ce constă concret asta.

În documentul programatic, intitulat „România modernă, reforma cinstită”, liderii USR susțin că se adresează atât „celor care au resurse să își creioneze propria fericire - care vor doar ca statul să nu le mai încurce viețile, să se ocupe de infrastructura de bază (fizică, digitală, educațională) fără să le mai strice viața”, cât și „celor de care avem datoria patriotică de a avea grijă - pentru că patriotismul nostru este patriotismul grijii față de acea Românie pe care trebuie să o ajutăm să iasă din sărăcie și să intre în modernitate”.

Echipa Barna își propune, între măsurile concrete, limitarea intervenției statului în economie, reducerea impozitării muncii, trecerea rapidă la euro, un parlament cu 300 de membri, refoma administrativă cu un rol important regiunilor de dezvoltare, precum și legalizarea parteneriatului civil pentru persoane de același sex și heterosexuale.

5 principii

1. Libertatea individului este fundamentală, susțin autorii documentului, precizând că „individul poate fi liber, în căutarea propriei fericiri, atâta timp cât are posibilitatea și responsabilitatea propriei evoluții”.
2. Egalitatea în fața legii și a statului și eliminarea privilegiilor discriminatorii. „USR vrea ca statul român să îi trateze egal pe toți atunci când vine vorba despre servicii publice. Fiecare persoană sau organizație plătită din bani publici trebuie să aibă un rol social, să furnizeze un bun sau un serviciu public. Vom înceta să plătim organizații și instituții doar pentru că există”, se arată în document.
3. Modernizare liberală cu puterea comunităților. „Defectul congenital al României a fost mereu un rol prea mare pentru stat și o ignorare sau chiar desconsiderarea și abuzul de putere asupra cetățenilor și a comunităților”, se arată în document.
4. Statul este o organizație care trebuie permanent ținută sub control, analizată și adaptată la standardele moderne. „Statul român este o birocrație scăpată de sub control din cauză că a) implicarea civică e scăzută, b) partidele vechi sunt găști de control a unor bucăți de stat și c) birocrații își inventează funcții și putere. USR este răspunsul la toate aceste trei probleme: implicăm civic-politic cetățenii, raționalizăm statul, reluăm controlul democratic-cetățenesc asupra birocrației”, susțin autorii documentului.
5. Meritocrația și competiția onestă trebuie să devină norme sociale și politice în România. „Numirile în stat, la orice nivel, trebuie să caute în mod real talente și aptitudini din societate, a lucra pentru binele public trebuie să redevină o chemare pentru cei mai buni dintre noi. Aceasta este profesiunea noastră de credință”, se precizează în document.

Politici și măsuri asumate

1. Libertatea antreprenorială
 • intervenționism restrâns al statului în economie.
 • parteneriat real cu mediul de afaceri.
2. Cumpătare, responsabilitate economică și reducerea impozitării muncii
 • reducere graduală a impozitarii muncii astfel încât salariul minim să nu mai fie taxat și toate taxele să fie calculate de la nivelul salariului minim în sus.
 • menținerea cotei unică
 • predictibilitatea economică, bugetare multianuală reală
 • trecere rapidă la moneda comună euro.
 • deficit bugetar controlat, inflație redusă, creditare facilă
3. Pensii egale la contribuții egale. fără pensii speciale.
 • Accelerarea tranziției de la pilonul 1, falimentar și care se bazează pe transferuri de la buget, către pilonul 2 și pilonul 3, bazate pe investiții.
 • Folosirea veniturilor din resursele naturale ale țării noastre pentru a ajuta această tranziție: resursele naturale ale României merg direct ca investiții în pensiile din pilonul 2
4. Politici anti-sărăcie concrete
 • programe clare și măsurabile de scoatere din sărăcie a concetățenilor noștri, prin măsuri de activare și educare.
 • declanșarea unei ofensive decise împotriva unui flagel: imensul abandon școlar în mediile sărace și în spațiul rural.
 • intervențiile sociale trebuie finanțate prin granturi oferite organizațiilor care lucrează direct în comunități: ONG-uri, fundații, instituții de cult, primării
 • zero taxe pe salariul minim (primii 2.230 lei din salariu).
5. Puterea în mâna ta! Comunitatea în școli și spitale
 • sistemul de educație trebuie centrat pe elev, prin intermediul părinților și profesorilor. Părinții trebuie să poată alege școala copiilor lor dintr-o multitudine de opțiuni. Școlile trebuie gestionate cât mai aproape de cetățeni, prin consililul lor de administrație, nu de politruci îndepărtați care vin în inspecții regizate
 • demararea de programe moderne de atragere de profesori calificați, în cooperare cu comunitatea locală (condiții de locuire, sporuri speciale, recompensarea profesorilor în funcție de câți copii reușesc să continue școala la liceu / facultate)
 • finanțarea per elev pentru cazurile sociale va fi mai mare decât cea standard
 • Sistemul de sănătate trebuie centrat pe pacient și pe asigurat (potențialul pacient)
 • înlesnirea investițiile în sănătate și înființarea de noi clinici și spitale.
 • dreptul fiecărui român de a-și alege propriul asigurator de sănătate. Fiecare român va avea o sumă fixă pe care o va putea folosi pentru a-și alege asiguratorul de sănătate, fie că este CNAS fie că este altul.
6. Politici de mediu responsabile și realiste
 • promovarea de politici concrete, reale pentru modernizarea sistemelor de reciclare a deșeurilor, pentru protecția pădurilor, pentru apă și aer curat.
 • Mecanisme de piață și o intervenție inteligentă a statului (de exemplu, prin integrarea principiilor economiei circulare)
 • încurajarea transportului public, introducerea stimulentelor financiare pozitive și negative pentru a decongestiona marile orașe.
 • Finanțarea intervențiilor pentru mediu prin mecanisme comunitare implicate direct în protejarea ariilor naturale, nu prin crearea de noi birocrații de stat.
 • Funcția de reglementare și control a statului în probleme de mediu trebuie întărită semnificativ.
7. O reformă radicală a statului și o debirocratizare serioasă.
 • digitalizarea administrației
 • un guvern cu număr redus de ministere, care va face o analiză drastică a agențiilor guvernamentale și desființarea celor redundante.
 • fiecare program guvernamental va fi evaluat ca impact o dată la 3 ani și cele care nu obțin rezultate satisfăcătoare nu vor mai fi finanțate de la bugetul de stat.
 • digitalizarea relației stat - cetățean: interzicerea în termen de doi ani a practicii de a cere de la cetățean informații / hârtii care sunt deținute de altă instituție a statului.
 • În primul an niciun leu din fonduri europene sau naționale nu se va plăti pentru softuri utilizate de instituțiile publice care nu sunt integrate (nu permit accesul securizat al tuturor celorlalte instituții la ele). în anul al doilea se vor pune la punct platformele - interfață pentru cetățeni, interconectate și acestea cu bazele de date.
 • Un parlament cu maximum 300 de parlamentari și demararea procesul de modificare a Constituției pentru a repara sistemul politic, începând cu #FărăPenaliÎnFuncțiiPublice.
8. Grijă pentru banii publici. Regiuni și comune funcționale. Reforma sistemului de management al fondurilor europene și a politicii de dezvoltare în general
 • regiunile de dezvoltare trebuie să capete sens real și să preia din puterea județelor.
 • o analiză serioasă a viabilității comunelor, din care cea mai mare parte nu își pot asigura acum nici salariile propriilor angajați din bugetele curente.
 • comasarea funcțională a comunelor va avea la bază această analiză - prin unificarea anumitor servicii în centre comunale mai mari (de exemplu: juridic, atragere fonduri europene), păstrând servicii de bază de care au nevoie direct cetățenii în comunele actuale.
 • reforma radicală a sistemului administrativ de gestionare a fondurilor europene. Finanțarea de proiecte prin bănci, consorții de ONG-uri, organisme intermediare private sau comunitare ca soluție preferată și mai puțin prin birocrația de stat care a devenit endemică și în continuă creștere.
9. Companiile de stat vor fi listate la bursă sau dedicate unui bine public, prin profesionalizare

10. Rezolvăm restanțele tranziției la democrație:
 • drepturi și libertăți civile protejate: susținerea parteneriatul civil pentru toate cuplurile, indiferent de orientarea sexuală, respectarea unui drept esențial, acela la inviolabilitatea vieții private.
 • încurajarea mediei independente: statul trebuie să creeze cadrul pentru pluralism, transparență și concurență corectă în mass-media; reforma TVR și a radioului public, accesul producătorilor independenți în serviciile publice de media
 • politici culturale competitive: producătorii independenți trebuie să aibă acces la fondurile publice destinate culturii, pe bază de proiecte concrete și competitive.
 • controlul real democratic al serviciilor de informații: inițierea unei reforme reale a serviciilor de informații și limitarea prin lege a capacității lor de a deține firme, de a interfera în viața politică, mediatică și economică. Supravegherea parlamentară a serviciilor de informații trebuie să devină o practică reală, nu o formă fără fond cum e acum.

„USR își asumă ca generație un destin neo-pașoptist. De aceea vom finaliza ce au început pașoptiștii atunci când au declanșat prima modernizare a României: suntem români mândri de tradițiile noastre, într-o Europă care cultivă specificul fiecăruia. (...) Patriotismul nostru este patriotismul faptelor, al grijii și al implicării”, se arată în finalul documentului.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7249 vizualizari

 • -10 (42 voturi)    
  Neo-marxism de drepta (Vineri, 10 ianuarie 2020, 13:28)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Ha ha ha. Si cu pumnul in gura, politica sefului Barna. Fără mine, rogu-va!
  • +9 (23 voturi)    
   Totusi (Vineri, 10 ianuarie 2020, 13:57)

   Caligula [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Daca la stanga raman doar PSD-ul si Pro Romania, e mare sansa ca ele sa revina la guvernare. Problema politica care impiedica dezvoltarea si modernizarea Romaniei e ca la stanga sunt numai impostori populisti. Pana nu apare la stanga o forta politica autentica, Romania se va zbate in cicluri de progres/regres democratic.
  • +11 (33 voturi)    
   hahaha (Vineri, 10 ianuarie 2020, 14:36)

   minos [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   vorbeste fascistul din tine. Tot ce este un pic mai la stanga de extrema dreapta, este considerat marxist. Acelasi discurs din vremea lui Hitler. Un discurs preluat si de conservatorii/populistii/extremistii de dreapta din vestul Europei si SUA. Bai baieti, de ce nu intelegeti ca marxismul este total opus liberalismului? Uitati-va la societatile socialiste, ce libertate era acolo? Exista vreo miscare feminista, era in vreo tara marxista tolerata homosexualitatea? Exista libertate de miscare? Economie de piata? Libertate religioasa? Libertate de exprimare? Este comica si expresia ta, neomarxism de dreapta :))))). Prin definitie, neomarxismul, marxismul sunt de stanga. Chiar la ce te-ai gandit cand ai scris aberatia asta?
   • -8 (26 voturi)    
    Pentru cultura ta generala (Vineri, 10 ianuarie 2020, 18:56)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui minos

    Rusia lui Lenin a fost prima tara din lume ce legalizat homosexualitatea si divortul in 5 minute. Ideea de baza lui Marx era ca transforamrea comunsita a soacietatii e impsobila fara distrugerea familiei formata din barbat si femeie. e unul din motivele isteirei LGBT da marxistilor din zilenoastre. Rgelementarile leniniste au fost scoase in afara legii de codul penal al lui Stalin prin 1935, cand acesta a realizat ca homosecualii si cuplurile ce divorteaza din doua in doua luni nu prea fac copii...

    Chestia cu "liberalismul" e de asemena o scamatorie marxista. marxismul si liberalismul nu au nimic in comun. Marxismul e o religie a supunerii asmenei islamului. In vremea lui Marx si Lenin marxisii se pretindeau "umanisti" cu toata ca odata ajusn la putere Lenin a ucis milionae de rusi. Tot asa si in zielle nastre marxistii se pretind "liberali" cu toate ca principala lor preocupare ae tocmai suprimare libertarii de epxresie. Oricine nu se supunei docmei e acuzat de "fascism", "misogonism", homofobie", "rasism" si alte celae. Nu degeaba corectitudionea politica a fost inventata de unul din cei mai sangerosi marxisti: Mao Tzedun
   • -6 (10 voturi)    
    USR (Vineri, 10 ianuarie 2020, 22:01)

    Mawrkuss [anonim] i-a raspuns lui minos

    USR este de fact partid de stanga. Nu centru-stanga ci stanga de-a binelea.

    O fi lipsind o ideologie care sa declare asta, dar tot ce au sustinut pana acum sunt idei neliberale, de stanga adicalea.

    In Romania pe centru-dreapta e PNL-ul (paradixal nu, avand in vedere ca isi zice "liberal"), PMP si UDMR.

    Barna intuieste bine ca trebuie sa se pozitioneze ideologic clar, numai ca e cam confuz baiatul in privinta distribuiei partidelor in romania.

    Ca sa fie clar: in dreapta ai sa gasesti in general conservaorii (nu aia a lui voiculescu !), iar in stanga progresistii. Uite aici si zi-ne cam unde vezi tu USR acum, si pe viitor: https://ro.wikipedia.org/wiki/Spectru_politic
  • +6 (24 voturi)    
   Acuza de neomarxism (Vineri, 10 ianuarie 2020, 14:53)

   PowerIon [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   provine de la propaganda para-pesedista a partidelor expirate, de care generația care produce valoare in Romania s-a lămurit de mult.
   Îi auzi pe Gușa si Hoandră contrariați că partidele tinere au neobrăzarea de a vrea sa conducă țara, ca și cum românii nu ar fi sătui de bășinile stăpânilor lor.
   Românii au avut încredere în Iohannis, singurul care a mai avut mijloace constituționale să lovească ciuma roșie, de aia l-au votat masiv.
   Dar se va vedea la următoarele alegeri cum tineretul capabil de ceva, va lua taurul de coarne optând pentru viitorul lui și al țării.
  • -8 (10 voturi)    
   Cu Salvarea pe scari... (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 0:39)

   Victor Micea [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Daca Barna vrea ca USR sa ocupe o pozitie de centru-dreapta cinstita trebuie sa-i convinga pe Ghinea si Caramitru jr. sa devina "pupatori de moaste" si "retrograzi medievali". Daca reuseste asta, eu il votez.
 • -7 (33 voturi)    
  Doctrina ii Buna asa Vopsita (Vineri, 10 ianuarie 2020, 13:29)

  un domn [utilizator]

  dar cu Leoparzii dupa Doctrina ce se va intampla ? leoparzii aceia sunt neo marxisti pur !
 • -5 (39 voturi)    
  Sinucidere pentru grupul de marxisti de la Cluj (Vineri, 10 ianuarie 2020, 13:32)

  xolv [utilizator]

  si PLUS...
 • +10 (44 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 10 ianuarie 2020, 13:36)

  [anonim]

  • -7 (31 voturi)    
   Yep (Vineri, 10 ianuarie 2020, 13:48)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui

   În curând vor încăpea cu toți într-un autobiuz...
 • +4 (38 voturi)    
  barna (Vineri, 10 ianuarie 2020, 13:38)

  hdd [utilizator]

  înțelege, nu te vrea lumea.
  Am votat pentru tine, ai pierdut, gata.

  Altcineva.
  Așteptăm propuneri de la USR.
  • +5 (25 voturi)    
   pai (Vineri, 10 ianuarie 2020, 14:05)

   murangura [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   am inteles, nu-l vrea lumea presedinte de tara. dar ce treaba are lumea cu el ca presedintele partidului? mie mi se pare ca usru incearca lucruri bune.
   • -7 (17 voturi)    
    De unde se împute peștele? (Vineri, 10 ianuarie 2020, 14:28)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui murangura

    Ia zi....!
   • +2 (14 voturi)    
    USR incearca lucruri bune... (Vineri, 10 ianuarie 2020, 14:40)

    minos [utilizator] i-a raspuns lui murangura

    ...insa Barna nu are charisma si a a facut cateva greseli, in urma carora ar trebui sa lase conducerea partidului. O sa vezi ca se va crampona pe post si USR va fi mult sub scorul de la Europarlamentare.
    Ca sustinator si votant USR, mi-as dori un alt presedinte in acest moment.
   • +3 (17 voturi)    
    cand pierzi... pleci acasa. (Vineri, 10 ianuarie 2020, 14:47)

    Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui murangura

    cand pierzi... pleci acasa, nu stai sa scazi tot partidul ca esti tu mare samsar.

    Dar stati sa vedeti urmatoarele alegeri, cand USR va lua mai putin de jumatate de la fostele alegeri si asta datorita marelui "lider".
  • -3 (9 voturi)    
   Se vor liberali care fac opoziție la liberali. (Vineri, 10 ianuarie 2020, 20:12)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   Cred-că nu ascultă ce vorbesc.Tipăresc ce gândesc și-i dau drumul în on line.Nu știu ce îmseamnă liberal.
 • -4 (20 voturi)    
  Astia au ce au cu PNL (Vineri, 10 ianuarie 2020, 13:46)

  mircea112 [utilizator]

  Barna asta inca nu s-a prins ca PSD este dusmanul actual, incepe ca la prezidentiale sa faca opozitie celor cu care ar trebuii sa fie in aceasi barca!?
  Scoate-ti fratilor PSD in afara parlamentului dupa care faceti-va opozitii reale intre voi, pana atunci capul jus si luptati impreuna impotriva dictaturii PSD-iste!!!
  • -4 (14 voturi)    
   nici sica nu face altfel (Vineri, 10 ianuarie 2020, 14:49)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui mircea112

   tzinta penele este sa creasca in detrimentul partidelor mai mici. n'are nicio inclinatie sa impart puterea pe toata partea dreapta. un fel de dreapta...ciunga.
   penele a ramas fidel usl'amului. doua partide, in alternanta.
 • -4 (28 voturi)    
  Barna ăsta este cam aerian. (Vineri, 10 ianuarie 2020, 13:47)

  prec [utilizator]

  Ei se ceartă ca chiorii dar vor ca noi să-i votăm. Nu au nici-un plan, nici-o doctrină dar vor voturile noastre! DE CE? Pentru că ei sunt noua generație de acoperiți.
  • +5 (13 voturi)    
   plan (Vineri, 10 ianuarie 2020, 16:24)

   CristiGex [utilizator] i-a raspuns lui prec

   zici ca nu au plan si doctrina ca raspuns la un articol in care prezinta "un document programatic privind plasarea USR pe centru-dreapta, un mix de principii și direcții de acțiune liberale" ?!
   sunt foarte curios pe cine propui ca alternativa la USR, respectiv care sunt neacoperitii..
 • -7 (35 voturi)    
  Întoarcerea macazului (Vineri, 10 ianuarie 2020, 13:54)

  Amerlocu [utilizator]

  Au văzut că stânga ecologist-LGBT nu prea ține în România și acum încearcă să se dea peste cap ca Lenin după principiul „un pas înainrte doi pași înapoi”.

  Practic toți parlamentarii USR trăiesc din leafa de stat. Niciunul n-a făcut niciodată nicoi un ban în economia privată. Nici măcar la PSD nu e așa de rău. Cum își poate imagina cineva că milogii statului ar putea vreodată să facă ceva pozitiv pentru capitalism și libertate economică?
  • +8 (26 voturi)    
   bati campii (Vineri, 10 ianuarie 2020, 14:45)

   minos [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   au fost de la inceput pozitionati la centru dreapta, partid liberal. Liberalismul inseamna dreptrui pentru toata lumea, inclusiv LGBT, de asemnea are o compenenta ecologista, de fapt toate partidele ar trebui sa fie orientate spre protectia mediului.
   De unde ai scos ca toti USR-istii traiesc pe banii statului? De fapt, este total invers, are procentul cel mai mic de functionari publici. Masa de votanti a USR este alcatuita din oamenii activi, clasa medie, tineri, intelectuali, corporatisti, investitori. Mia rau decat PSD nu poate fi decat PSD.
   • -8 (16 voturi)    
    Ce vorbesti?! (Vineri, 10 ianuarie 2020, 19:02)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui minos

    Liberalismul se rezuma la "live and let live". Adica vezi-ti de treaba ta si nu te baga in viata altuia.

    Cei ce se pretind liberali azi fac spume atunci cand cineva indrazneste sa nu fie de acord cu ei. "Liberalii" promoveza sugurmarea libertatii de expresie prn corectitudinea politcia. "Liberalii" scuipa venin in toate directiile acuzandu-i pe toti ceilalti de rasism, homofobie, bigotism, etc. Cei ce se pretind liberali azi sunt mai tricalosi, mai opresivi si mai fanatici ca aia ai lui Hitelr si Stalin. Voi n-aveti nimic in comun cu liberalismul cu exceptia etuichei pe care ati furat-o.
 • -6 (26 voturi)    
  Acest Kogalniceanu modern (Vineri, 10 ianuarie 2020, 14:00)

  abc999 [utilizator]

  E o blasfemie comparatia cu pasoptistii. Aia se luptau cu o putere straina si isi riscau viata pentru sansa de a guverna, Barna n-a vrut la guvernare nici rugat.
  Plus ca nu poti sa-ti propui sa fii de dreapta daca oamenii din partid trag numai spre stanga. Ei sa accepte ceea ce sunt si sa inlocuiasca PSD-ul pe partea stanga a spectrului politic. Pe dreapta e din ce in ce mai clar ca nu au votanti.
 • +8 (34 voturi)    
  ha (Vineri, 10 ianuarie 2020, 14:04)

  murangura [utilizator]

  ce repede s-au activat postacii. mai rasfirati baieti. v-a deconspirat tolontan de la firea si ati migrat incoa?
 • +5 (21 voturi)    
  wow (Vineri, 10 ianuarie 2020, 14:24)

  Motanul_incaltat [utilizator]

  Mie mi se pare genial documentul asta!
  Nimeni nu a mai emis asa ceva in Romania de peste un secol!
  • -6 (26 voturi)    
   Corecție (Vineri, 10 ianuarie 2020, 15:02)

   Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui Motanul_incaltat

   Nimeni nu a mai emis așa ceva în România vreodată, nu doar în ultimul secol. Eu n-am auzit ca generația pașoptistă (aia veritabilă, nu neo-) să fi vorbit vreodată de parteneriat LGBT.
 • -6 (36 voturi)    
  Nu știu de ce nu se observă că USR (Vineri, 10 ianuarie 2020, 14:52)

  Rescator [utilizator]

  nu este un partid politic,este doar o oaste de strânsură formată din atei neomarxiști,cu vectori de
  imagine de toată jena(Barnevici,Bulă,Caramitru Jr.,
  Năsui-Motorola,Presada &Comp.).Ăști nu pierd o zi
  fără să se certe intre ei și fără să atace PNL-ul ,pe care îl și șantajează cu obrăznicie.
  Pot să se declare și marțieni de dreapta,nimeni nu-i
  va mai crede.Se vede in sondajele recente că sunt
  pe tobogan.Ferească Dumnezeu ca băieții de mingi
  ai unor cercuri oculte să ajungă la guvernare!
 • +1 (23 voturi)    
  E mult bla bla bla. (Vineri, 10 ianuarie 2020, 15:00)

  ABBV [utilizator]

  fiecare e liber sa promita luna de pe cer, dar as fi foarte curios cum ? Metode si strategii concrete de a ajunge acolo ?
  O spun ca fost votant, nu sunteti pregati si sunteti cam mult spre stanga!
  Plus ca daca mai aveti 2 3 deputati sau parlamentari ca tovarasa Lavinia Corina Cosma, veti face marea prohibitie
  Totul se taxeaza !
 • +7 (29 voturi)    
  inteleg ... (Vineri, 10 ianuarie 2020, 15:01)

  codrean [utilizator]

  Pana acum lise reprosa ca nu au ideologie, n-au program, m-au nimic. Acum li se reproseaza ca au !? Nici cu basca nici fara, nicicum nu e bine !?
  Devenind seriosi, mi se pare un program bun, inchegat, cuprinzator. Daca ar fi sa le reprosez ceva ar fi doar pozitionarea "la dreapta";dreapta-stanga nu mai par azi definitorii. Probabil ca au dorit sa combata eticheta de "neomarxisti" pe care le-o aplica unii, cei care le cauta .. nod in papura. Si-ar mai fi, la o prima impresie :
  - "cota unica", da, in principiu nu poate fi modificata. Inca. Niste oameni-firme au investit in Romania luand-o in considerare, nu-i putem dezamagi.Totusi, neimpozitand salariul minim ... Tehnic e si greu: si la "minim+1 " ce facem? Intr-o tara in care un sfert dintre salariati sunt - real sau nu - pe "minim"? Si ce facem cu supraimpozitarea clamata a pensiilor disproportionate ?
  - Ce vi s-a casunat pe "pilonul I"? Legea actuala (Atanasiu), prevazand cei trei "piloni" a fost bine gandita, cu privirea spre viitor. Cu timpul ponderea pilonului I va scadea in mod natural, II va castiga in importanta, III va fi viitorul, ca in toate tarile dezvoltate. Dar mai avem pana acolo !! Ati consultat specialisti seriosi si impartiali ?
  Oricum, ati creat - insfarsit - o buna baza de discutie. Aplicata, fara patimi si rele-intentii. Cat se poate in politica ...
  Felicitari celor care au muncit si au conceput Programul ! Si curaj pentru continuare !
  • -8 (26 voturi)    
   Reproșuri ?! (Vineri, 10 ianuarie 2020, 15:08)

   Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   „Acum li se reproseaza ca au !? ”

   Dar cine le-a reproșat ?! Foarte bine că au, eu chiar mă bucur. În sfârșit poate să vadă și omul, negru pe alb, cu cine are de-a face !
 • -8 (36 voturi)    
  Generația neo-mar... pardon... pașoptistă (Vineri, 10 ianuarie 2020, 15:06)

  Tescovin [utilizator]

  Bănuiesc că ăștia sunt pașoptiști de 2048.
  Jocul, nu anul - ca să fie clar...

  La concret acuma, sunt câteva chestii mișto și de bun simț:
  - posibilitatea ca asiguratul să-și poată alege singur asigurătorul de sănătate; sună bine, e de văzut dacă „statul etern” e dispus să lase din mână controlul asupra imenselor bugete de sănătate. Dacă USR ar ajunge la butoane și s-ar vedea stăpâni și peste acești bani, s-ar putea s-o dea cotită.
  - o surpriză plăcută: la capitolul mediu, lipsa oricărei referiri la lupta cu încălzirea globală; din nou sună bine, dar dacă-i cheamă Macron la ordine, mi-e să nu spună că „ce vreți, șefu, am uitat și noi odată... corectăm imediat”

  În rest gargară generalistă și ambiguă, sau de-a dreptul măsuri de stânga:
  - politici anti-sărăcie - „prin programe clare” ???! Domnilor, împotriva sărăciei se luptă sprijinind libera inițiativă și dezvoltarea economică, nu prin programe !
  - promovarea agendei LGBT, care tinde să devină un mic trademark al USR

  Nimic referitor la națiune (inclusiv la motoarele biologic-demografice ale acesteia), la credință... Cam ciudat pentru niște pașoptiști auto-declarați.
 • +2 (18 voturi)    
  Era un cantec italian: "Parole, parole, parole.." (Vineri, 10 ianuarie 2020, 15:06)

  bigbrother [utilizator]

  Adica vorbe, vorbe, vorbe...de care eu personal sunt satul pana peste cap. Toti promit marea cu sarea, miere si lapte, PIB pana la cer si nivel de viata mai bun ca in Germania, Japonia si SUA impreuna.

  Domnilor politicieni, practica va omoara..sau mai bine spus interesele va trag in jos. Nu vorbesc doar de USR ci si de PNL care si-a uitat rolul de partid liberal, de PLUS care face figuratie, altfel e total inexistent in zona politica. De ALDE, Pro Romania si mai ales PSD nu mai vorbesc, macar aici stim ca toti cei adunati acolo sunt doar pentru interesele lor, nu pentru interesele tarii.

  Deci, nu mai vorbiti despre ce veti face ci FACETI ce spuneti pentru ca "vorba multa, saracia omului". Si asa mi s-a luat de vorba voastra..
 • +3 (21 voturi)    
  Stanga, Dreapta, Centru WHO CARES???? (Vineri, 10 ianuarie 2020, 15:09)

  MakeRoGreatAgain [utilizator]

  Trebuie sa fi naiv sa crezi ca ideologia politica conteaza.

  Avem nevoie de copnducatori care fac ce promit, si de mai putin cancan si declaratii bombastice la TV.
  • -5 (11 voturi)    
   Si de contracte de consultanta cu statul (Vineri, 10 ianuarie 2020, 17:06)

   xolv [utilizator] i-a raspuns lui MakeRoGreatAgain

   nu in ultimul rand
 • +6 (26 voturi)    
  confuzie totala (Vineri, 10 ianuarie 2020, 15:40)

  trandafil [utilizator]

  Doctrina unui partid nu se stabileste prin declaratii publice, ci rezulta din atitudinile si actiunile partidului. USR este un partid ecologist (amintiti-va succesiunea Salvati Rosia Montana/Salvati Bucurestiul/Salvati Romania) iar partidele ecologiste sunt de stanga (examinati structura Parlamentului European, unde verzii sunt intre soicial-democrati si ALDE). De altfel, nici nu imi imaginez cum, un partid de dreapta, in loc sa se confrunte cu partidele de stanga (PSD, ProRO), se confrunta cu partidele de dreapta (PNL).
  Prietene, o data m-ai pacalit si te-am votat. Iti promit ca nu mai fac!
 • -6 (14 voturi)    
  Ideologii (Vineri, 10 ianuarie 2020, 17:04)

  Setalcott [utilizator]

  Un mic detaliu, totusi: cand si cum a devenit liberalismul de dreapta? Ca la revolutia franceza aia cu liberte in sus si liberte in jos stateau pe stanga
 • -7 (15 voturi)    
  sigur ca da (Vineri, 10 ianuarie 2020, 22:32)

  martel55 [utilizator]

  pasopttistii sustineau anormalitatea LGBT, si desfiintarea statelor nationale in favoarea unui imperiu european...ori ne ia de prosti tov Barna, ori a lispit de la scoala si habar nu are ce a reprezentat generatia pasoptista, dar oricum era ceva cu totul opus neomarxismului sustinut de USR+....si da, se pot numi si de drepata, ca mai nou asa zisa dreapta europeana e tot neomarxista, de nu mai exista nici o diferenta intre ea si stanga autentica neomarxista, de aceea apar partide autentice de dreapta, care sunt etichetate manipulator de presa aservita neomarxistilro ca fiind extremiste, desi acum 30 de ani erau privite normal ca partide de dreapta....imnul national a aparut in contextul paosptismului si acolo se spune clar de originea crestina a poporului roman, USR+ lupta prin toate mijloacele impotriva romanilor care se cosnidera crestini, si mincinosul de Barna are tupeul sa se pretinda urmasul acelei generatii? generatie care a creat statul national roman, nu vrea sa il distruga prin mutarea tuturor decizilor la BErlin si PAris via Bruxelles
  • 0 (2 voturi)    
   Gragara extremista de dreapta (Duminică, 12 ianuarie 2020, 12:13)

   gavrone [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   trollilor ati pierdut referendumul.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by