​Zece membri au fost excluși și opt suspendați din USR Deva de către conducerea organizației județene Hunedoara, pe motiv că au încercat să schimbe conducerea filialei în ziua de Anul Nou, informează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

USR Hunedoara a considerat decizia filialei locale nestatutară.

„Adunarea Generală a USR Deva care a avut loc în data de 1 ianuarie 2020, la ora 7:00, a fost nestatutară, fapt constatat de către Biroul Județean și comunicat prin toate canalele oficiale de comunicare către filiala USR Deva. Biroul Județean USR Hunedoara (BJ) a luat la cunoștință cererea înaintată pe adresa de email a acestui organism, în data de 28 decembrie 2019, prin care o treime dintre membrii filialei locale Deva a solicitat organizarea unei Adunări Generale. În conformitate cu statutul USR, BJ USR Județul Hunedoara a decis ca aceasta să aibă loc, statutar, pe data de 23 ianuarie 2020. În acest fel, toți membrii filialei locale USR Deva vor putea să își anunțe intenția de a candida și să își facă o campanie electorală în spiritul deschis și corect al competițiilor interne, promovat și respectat de USR. Anunțul privind alegerea unei noi conduceri a filialei Deva – ca urmare a unei Adunări Generale nestatutare – a fost preluat de mai multe publicații locale și naționale. Facem precizarea că acel comunicat de presă nu reflectă realitatea, iar conducerea anunțată prin respectivul document nu este una statutar aleasă”, se arată într-un comunicat de presă al USR Hunedoara.

Printre cei excluși se află și fostul președinte al USR Hunedoara Camelia Măhălean și Aurelian Măhălean, unul dintre fondatorii filialei. Totodată, Lucia Szitar a fost exclusă, ea fiind și președintele ales pe 1 ianuarie al USR Deva.

Alți membri excluși sunt: Adrian David, Camelia Măhălean, Carol Nagy, Aurelian Măhălean, Laurențiu Botezat, Ovidiu Burza, Răzvan Roșca, Claudiu Ionescu și Rodica Bordeanu.

Ioana Ciorpac, Ionel Turcitu, Nicolae Ovidiu Popa și Radu Semerean au fost suspendați un an, iar pentru Ovidiu Vasiu, Robert Ilie Păpădie, Rodica Podelean și Rodica Sasu, Biroul Județean a decis suspendarea doi ani.

Surse din USR au declarat, miercuri, pentru Mediafax, că în urma unor excluderilor făcute de organizația județeană Hunedoara, filiala locală a convocat o nouă adunare generală de alegeri, pe 1 ianuarie, „pentru că Biroul Județean voia să admită vreo 20 de membri în filială peste capul lor”, și s-a ales o nouă conducere, pe care Biroul Județean a considerat-o nestatutară, motivul suspendărilor și excluderilor ulterioare.

„În ultimele zile ale anului, Biroul Județean HD (pro-Barna) a început procedurile de adăugat noi membri în Filiala Deva (care e atribuția Filialei Deva), atunci, cei din Filiala Deva au convocat, în cel mai scurt timp posibil, o adunare generală a Filialei Deva, cu 1/3 din numărul de membri, pentru a alege o nouă conducere în locul celor excluși și suspendați de filiala județeană; ideea e că după admiterea noilor membri de către Biroul Județean, peste capul Filialei Deva, ar fi ajuns să controleze filiala locală; procedural, dacă nu e cvorum la prima convocare, la a doua convocare nu mai e nevoie de cvorum; prima convocare a fost pentru data de 31 decembrie, a doua pe 1 ianuarie; cei prezenți pe 1 ianuarie au ales o nouă conducere a Filialei Deva; ca represalii, Filiala județeană a invalidat adunarea filialei locale și i-a exclus sau suspendat pe cei care au convocat-o”, au explicat sursele pentru Mediafax.

Pe 1 ianuarie, diferite publicații din județ au preluat comunicatul USR Deva, prin care era transmis noua conducere.

„Anul Nou aduce o nouă conducere la nivelul filialei locale USR Deva. În urma convocării din partea unei treimi a membrilor filialei, azi, 1 ianuarie 2020, Adunarea Generală a Filialei Locale USR Deva a decis prin vot secret noua componenţă a Biroului Local si a Comisiei Locale de Arbitraj: Preşedinte: Lucia Szitar, Vicepreşedinte: Camelia Măhălean, Membri ai Biroului Local: Rodica Elena Bordeanu, Răzvan Dan Toma şi Ovidiu Burza, Comisia de Arbitraj: Laurenţiu Ştefan Botezat, David Adrian şi Răzvan Roșca”, se arată în comunicat.

Totodată, acțiunile au generat un val de critici, pe rețelele de socializare.

Un membru al USR Deva, Alin Amititeloaie, a scris că „din păcate, la USR se poartă minciuna intr-un mod pe care-l credeam apus odată cu PSD” și a numit comunicatul USR Hunedoara „aiuritor”.

„Pentru a-și justifica acțiunea de suspendare și excludere a tuturor membrilor filialei Deva care au participat la Adunarea Generală din data de 1 ianuarie, BJ al USR HD a emis astăzi un comunicat aiuritor, în care a amestecat o serie minciuni care sunt foarte ușor de desființat”, a subliniat el.

Membrul USR Deva consideră că alegerile au fost desfășurate conform Regulamentului.

„Afirmația potrivit căreia AG-ul din 1 ian este nestatutară este complet falsă. Convocarea ei s-a făcut conform prevederilor statutare, iar desfășurarea procedurii elective a respectat Regulamentul de organizare alegeri interne. Biroul Județean nu a specificat in clar care articole ar fi fost încălcate, rezumându-se la o afirmație generală. De asemenea, afirmația că BJ-ului i s-a transmis <> de organizare a Adunării Generale este una falsă. În fapt, in concordanță cu documentele mai sus specificate, BJ-ului doar a fost notificat despre acel AG”, motivează acesta pe pagina sa de Facebook.

În USR va începe, în februarie, un referendum intern pentru poziționarea USR ca partid de centru-dreapta, solicitat de președintele partidului, Dan Barna.