​Expert Forum a semnalat, miercuri, faptul că, prin bugetul pe anul acesta, partidele primesc subvenţii în funcţie de numărul parlamentarilor pe care îi au înscrişi la data 1 ianuarie 2020, nu după numărul de voturi obţinute, aşa cum prevedea Legea 334/2006 a finanţării partidelor politice, notează Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am luat la cunoştinţă şi apreciem faptul că limitele maxime ale subvenţiilor au fost reduse pentru anul curent la 181 de milioane de lei. Cu toate acestea, acelaşi act normativ a inclus o modificare prin care subvenţiile se acordă potrivit numărului total de parlamentari înscrişi în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020 şi nu conform numărului de voturi obţinute la alegerile locale şi parlamentare, după cum specifică Legea 334/2006 a finanţării partidelor politice", se arată într-un comunicat al Expert Forum, care cere abrogarea acestei noi prevederi.

Reprezentanţii organizaţiei citează art. 47 din Legea bugetului de stat pe 2020: "Prin derogare de la art. 18 alin. (3) lit. a), alin. (4) şi art. 19 din Legea nr. 334/2006, în anul 2020 subvenţiile acordate partidelor politice, prevăzute în bugetul Autorităţii Electorale Permanente, se acordă pe baza numărului total de parlamentari înscrişi în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020".

Aceştia apreciază că modificările respective sunt fundamentale pentru finanţarea partidelor şi ar trebui să se realizeze în urma unor dezbateri publice şi prin legea dedicată, nu prin Legea bugetului, amendamentele fiind făcute "pe fondul unor negocieri politice", iar "principalul beneficiar a fost Partidul Pro Romania, fapt care poate afecta echitatea şi logica procesului electoral".

Potrivit Expert Forum, amendamentul introduce reguli la începutul anului electoral fără transparenţă sau consultare publică şi fără a avea toate detaliile privind alocarea fondurilor clarificate.

Propunerile organizaţiei cu privire la subvenţiile pentru partide sunt: plafonarea cheltuielilor pentru subvenţii şi luarea în calcul într-o pondere mai mare a voturilor de la alegerile locale; plafonarea subvenţiilor de stat, prin amendarea articolului 18 (2) din Legea 334/2006 şi a normelor aferente; scăderea pragului pentru obţinerea de subvenţii la nivel local pentru a ţine cont şi de voturile obţinute la alegerea primarilor şi/sau consilierilor locali - alocarea de fonduri poate porni de la 5 mandate obţinute pentru primar/consilier local; creşterea ponderii din subvenţie acordată pentru rezultatele obţinute la alegerile locale la 50%