Deputat UDMR: Nu ne speriem, mergem mai departe cu statutul de autonomie a Ținutului Secuiesc. Ceea ce facem este constituţional și nu o să ne oprim

de I.H.     HotNews.ro
Marţi, 7 ianuarie 2020, 19:47 Actualitate | Politic


UDMR
Foto: Facebook/ RMDSZ
Deputatul UDMR Kulcsar Terza Jozsef, unul dintre inițiatorii noului proiect de lege al UDMR privind autonomia Ținutului Secuiesc, spune că nu este intimidat de demersurile făcute de liderii unor sindicate care au sesizat conducerea Parlamentului susţinând că iniţiativa legislativă încalcă flagrant Constituţia şi condiţiile tratatelor de aderare a României la NATO şi UE. Deputatul UDMR susține că este vorba despre o incitare la ură şi o intoxicare a opiniei publice, că demersul este constituţional şi legal, iar UDMR nu se va opri.

În 18 decembrie, deputații Zsolt-Istvan Biro şi József-György Kulcsar-Terza au depus la Camera Deputaților o propunere legislativă prin care Ţinutul Secuiesc să devină regiune autonomă cu personalitate juridică în României, iar limbile maghiară şi română să fie folosite în instituţiile publice de către cetăţenii domiciliaţi în Ţinutul Secuiesc.

Liderii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate şi Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România au transmis o sesizare preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului în care susţin că iniţiativa legislativă încalcă flagrant Constituţia şi condiţiile tratatelor de aderare a României la NATO şi UE și cer respingerea proiectului, susţinând că se "pregăteşte segregarea pe criterii etnice şi declanşarea unui conflict secesionist, eventual armat, în centrul ţării".

"Este revoltător, din punctul nostru de vedere, ceea ce se întâmplă. Eu nu cred că am ajuns până acolo că doi lideri sindicali s-au aşezat la o masă (...) şi şi-au dat seama că au ură faţă de maghiari. Este clar, din punctul meu de vedere, că instituţiile din umbră îi coordonează şi este revoltător ce spun ei în această sesizare. Ei spun despre 18 articole din Constituţie care ar fi încălcate. (...) Mai grav e că ei vorbesc de infracţiune flagrantă. Care este infracţiunea? Că am introdus acest proiect de lege în Parlamentul României? Eu, ca deputat, pot să fac propuneri de legi, să modific, să fac propuneri de modificare a legilor, care este problema? Nu văd unde este infracţiunea. (...) Iar cel mai grav lucru este că dânşii vorbesc de război şi de arme. Deci, nu pot să îmi dau seama cum îşi pot dânşii închipui şi cum îşi permit aşa ceva. Noi totdeauna am spus că luptăm paşnic pentru drepturile noastre, ale comunităţii maghiare", a reacționat Kulcsar Terza Jozsef, marți, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

El susţine că statutul de autonomie nu încalcă nicio lege internă sau internaţională, dimpotrivă, urmează modele europene și că UDMR nu se va opri.

"Este o incitare la ură şi mai este şi o intoxicare a opiniei publice. Ceea ce facem noi este constituţional şi legal şi nu o să ne oprim. Nu ne sperie, şi pe mine nu mă sperie, declaraţia şi paşii făcuţi de dânşii. Ceea ce fac eu, şi am făcut până acum şi o să fac în continuare este legal şi constituţional, nu încalcă nicio normă internaţională, nicio lege sau Constituţia României. Deci, o să mergem pe drumul pe care am început, acum doi ani am iniţiat proiectul de lege pentru autonomia Ţinutului Secuiesc în Parlament, a fost dezbătut, nu s-a întâmplat nimic în sensul rău, deci, s-a discutat cât s-a discutat, dar s-a discutat civilizat şi normal. Eu asta aştept şi acum, să discutăm despre problemele noastre şi eu ştiu şi sper să am parteneri pe această temă şi o să am, fiindcă ceea ce facem este legal. Este ceva normal, european. În Europa funcţionează mai multe autonomii teritoriale, nu este nicio problemă, dar acţiunea dânşilor acum, după 100 de ani de la Trianon, vine cu un gust amar. (...) Le transmit şi pe această cale că noi o să mergem înainte şi Ţinutul Secuiesc a fost, va fi şi va rămâne", a afirmat Kulcsar.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2801 vizualizari

 • +17 (19 voturi)    
  Constitutional? (Marţi, 7 ianuarie 2020, 19:50)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  De când e hoția constitutionala? Ca UDMR in afara de furt sub toate guvernraile nu a facut nimic. UDMR = Magyar PSD.
  • +3 (3 voturi)    
   Kerestoy Gaterszag SRL (Marţi, 7 ianuarie 2020, 20:20)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Nu este Legenda Urbană ! Este Tocmai cauza Urșilor Protestatari !
  • +2 (6 voturi)    
   UDMR este hoț/hoție? Dar pensiile speciale? (Marţi, 7 ianuarie 2020, 20:24)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Ce sunt pensiile speciale, nu tot hoție? Voucherele de vacanță nu sunt tot hoție? Se iau bani de la cei ce muncesc și se dau la cei ce nu plătesc taxe și impozite.
 • +21 (25 voturi)    
  Constitutia Art 1 (Marţi, 7 ianuarie 2020, 19:50)

  xolv [utilizator]

  România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi INDIVIZIBIL.
  • -1 (3 voturi)    
   Se poate umbla la acest articol. (Marţi, 7 ianuarie 2020, 20:21)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Așa cum există oameni mai presus de lege, cum ar fi pensionarii speciali sau politicienii, ce rost mai are legea? Și ce este Constituția? O colecție de legi supreme cu aplicabilitate pe teritoriul unui stat.
  • -4 (6 voturi)    
   De exemplu (Marţi, 7 ianuarie 2020, 21:24)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Din Constitutia Spaniei:
   The Constitution is based on the indissoluble unity of the Spanish Nation, the common and indivisible homeland of all Spaniards; it recognizes and guarantees the right to selfgovernment of the nationalities and regions of which it is composed and the solidarity among them all.
   Deci, "indissoluble unity", "indivisible homeland" si "selfgovernment of the nationalities and regions" in acelasi articol.
   Unde vedeti contradictia?
   • +2 (4 voturi)    
    tu esti (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 9:18)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

    doar prost sau esti agentul de lobby al celor doi sogori?
    Unde ai gasit tu in Constitutia Romaniei exprimarea " ...; it recognizes and guarantees the right to selfgovernment of the nationalities and regions of which it is composed and the solidarity among them all."
    Nici macar la Art.6 : "ARTICOLUL 6
    (1) Statul recunoaşte şi garantează persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase.
    (2) Măsurile de protecţie luate de stat pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale trebuie să fie conforme cu principiile de egalitate şi de nediscriminare în raport cu ceilalţi cetăţeni români."
    • 0 (2 voturi)    
     Sunt doar prost (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 12:14)

     ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui nahir

     Am crezut ca daca pun o intrebare de logica/semantica, mi se raspunde tot logic si nu cu o descarcare din creierul mic.
     Daca un stat ca Spania are in aceeasi clauza "indivizibil" si "auto-guvernare", inseamna ca "indivizibil" si "auto-guvernare" nu sunt in contradictie absoluta. Cu asta esti de acord?
 • +17 (21 voturi)    
  15 Martie 2020 - Decretarea Zilei de Doliu Naționa (Marţi, 7 ianuarie 2020, 19:52)

  un domn [utilizator]

  Pentru Comemorarea Victimelor Genocidului Comis cu Buna Știință la Ip și Treznea
  • -5 (7 voturi)    
   Nu mai repede (Marţi, 7 ianuarie 2020, 21:35)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   de declararea Zilei Holocaustului din Romania, in amintirea celor 140.000 de evrei omorati sau deportati de statul roman si cei 120.000 de evrei transilvaneni omorati sau deportati de hortisti.
   • 0 (2 voturi)    
    Trista istorie-din regat au ajuns in Transnistria (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 12:11)

    Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

    Din Ardealul de Nord au fost transportați în lagărele de exterminare Birkenau – Auschwitz din Polonia, în lunile mai – iunie 1944, un număr de aproximativ 150.000 evrei (din aproximativ 151.862), exterminaţi în aceste lagăre au fost 135.455 ( aproximativ 90% din cei deportaţi), reîntorşi în Ardealul de Nord până în 25 ianuarie 1948 au fost numai 2/3 dintre supravieţuitori.
 • +18 (22 voturi)    
  Tupeu alimentat 30 de ani de politicienii romani (Marţi, 7 ianuarie 2020, 19:53)

  Plagarus [utilizator]

  Cum toate partidele de la guvernare au avut nevoie de votul "dansilor ",acum si-au scos coltii. !
  Sper ca in 2020 sa fie trimisi la plimbare si sa nu se mai negocieze nimic cu cupola udmrista.
  • +3 (5 voturi)    
   Ion Iliescu a Permis Sindicatului Minoritatii (Marţi, 7 ianuarie 2020, 20:12)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   Maghiare sa aibă statut de Partid deși din Numele UDMR nu se înțelege ca este Partid, este doar un Sindicat !
 • -2 (10 voturi)    
  Pe unii as prefera sa-i (Marţi, 7 ianuarie 2020, 19:54)

  Zummm [utilizator]

  Inchidem ca pe berlinul de Est.
  • +1 (3 voturi)    
   Eu aș prefera să-i închidem pe inventatorii (Marţi, 7 ianuarie 2020, 20:26)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui Zummm

   și beneficiarii pensiilor speciale!
 • -5 (5 voturi)    
  UMR-ul trebuie admirat. (Marţi, 7 ianuarie 2020, 20:25)

  prec [utilizator]

  Pas cu pas, fără grabă, obțin mereu câte-o concesie pentru ei și secui.
 • +5 (7 voturi)    
  Europai Ido, nr. 23, noiembrie 2013 (Marţi, 7 ianuarie 2020, 20:28)

  NME [utilizator]

  „Iar cel mai grav lucru este că dânşii vorbesc de război şi de arme. Deci, nu pot să îmi dau seama cum îşi pot dânşii închipui şi cum îşi permit aşa ceva. Noi totdeauna am spus că luptăm paşnic pentru drepturile noastre, ale comunităţii maghiare”, a reacționat Kulcsar Terza Jozsef, marți, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

  Mda. Cam așa ceva declara un anume Horvath Alpar, prin 2013 (Europai Ido, nr. 23 din noiembrie 2013):
  „Cel de-al treilea pas.
  Să dea Domnul să nu fie nevoie de aşa ceva, deoarece al treilea pas se va solda cu vărsare de sânge. Cert este că nici tirolezii nu au fost ascultaţi până când activiştii lor nu au început să recurgă la aruncarea în aer a unor obiective şi trenuri italiene. Eu sper că secuii nu vor fi nevoiţi să recurgă la acest instrument extrem.”

  Iar Kulcsar Terza Jozsef ăsta spune fără să clipească cum că nu înțelege cine vorbește de război și de arme, că maghiarii luptă pașnic...
 • +9 (9 voturi)    
  Se apropie alegerile. (Marţi, 7 ianuarie 2020, 20:33)

  Cataleya [utilizator]

  Si cum politicienii maghiari s-au dovedit a fi , in toti cei 30 de ani de democratie, la fel de ticalosi, hoti si corupti ca si politicienii romani, acum nu mai au alte argumente si incep sa zgandareasca nationalismul, ca sa mai apuce un loc in primarie si in Parlament.
  Gunoaie politice, si unii si altii.
  Asa cum majoritatea romanilor sunt scarbiti de Dragnea, Dancila, Codrin, Ciordache, Nicolicea. Olguta...
  tot atat de scarbiti sunt si maghiarii de Hunor, Attila, Tibi, Janos, Kadar, Kulcsar, Verestoy si care-or mai fi, care de 30 de ani numai din gura au dat, in timp ce judetele Harghita si Covasna sunt printre cele mai prapadite din tara.
 • +8 (8 voturi)    
  Vecine secui, vrei autonomie? Îți dau autonomie-3 (Marţi, 7 ianuarie 2020, 21:09)

  XtrO [utilizator]

  Va trebui să ai bani pentru spitale, de pildă, și resurse indejuns pentru a plăti o forță de poliție, medici buni, chirurgi, soldați etc. De pildă, fără spitale și doctori buni, vei fi nevoit să-ți tratezi bolnavii în țara mea, unde, în mod cert, asigurările medicale emise de tine, nu vor avea acoperire. Însă nu te pot lasă la greu, îți voi prelua suferinzii, dacă ești de acord ca pentru o operație de apendicită să plătești 50.000 de euro.
  Dacă eu sunt xenofob sau ultrantionalist, tu ce ești?
  Din toate cele de mai sus rezultă că eu nu sunt nici xenofob, nici ultranatonalist, în schimba rezultă că tu, vecine, ești anti-european. Te întrebi cum așa.

  Simplu: în timp ce Europa dorește o omogenizare culturală și economică (o fantezie, de altfel), tu vrei separatism și visezi la Ungaria Mare, o chestie la fel de utopică, imposibil de realizat, din pricina faptului că până și în acel stat medieval, tot o minoritate reprezentai.

  Ți-aș putea reaminti diverse părți ale istoriei din care poate vei înțelege că te-am primit în țara MEA, ți-am dat pământ, apă și pâine, dar se pare că nu-ți este de ajuns.

  Până și originea îți este neclară, în sensul că tu, secui, te dai drept maghiar, dar nici măcar istoricii Budapestei nu s-au pus de acord cine ești, de unde vii și dacă ești sau nu înrudit cu ei. În "Gesta Hungarorum", Simon de Keza, un preot de la curtea lui Ladislau al IV-lea (1278-1290), afirmă că "după cucerirea Panoniei de către unguri, secuii au primit o parte din țară, totuși nu în Câmpia Panoniei, ci au trăit aceeași soartă VECINI ÎN MUNȚI CU BLACKII, cu care s-au amestecat și dela cari au împrumutat alfabetul".

  Iată cum, dragă vecine, un cronicar ungur face distincție clară între neamul tău, al secuilor, și cel maghiar. Iar un alt aspect interesant al afirmației sale este cel în urma căruia rezultă cum că ai avea ceva sânge românesc și de la ai mei ai învățat să scrii. Deranjant, nu?
 • +10 (10 voturi)    
  pfff... (Marţi, 7 ianuarie 2020, 21:09)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  cine se mai uita si-n gura la aiuritii astia?
 • +4 (8 voturi)    
  Vecine secui, vrei autonomie? Îți dau autonomie-5 (Marţi, 7 ianuarie 2020, 21:10)

  XtrO [utilizator]

  Poți trăi asemeni mie aici, cu bune și cu rele, cu necazuri și bucurii, cu familie și prieteni alături, cu rate la bănci, uneori zâmbitor, alteori mai supărat. Ai țarina să-ți cultivi pământul dat de strămoșii mei. Și nu ți l-am dat cu chirie, ți l-am oferit pentru vecie pentru că erai pribeag, n-aveai casă și acareturi. Lasă prostiile și nu mai confirma, prin tot ce faci, caracterizarea de "bolnavul Europei", pe care nenea Churchill ți-a atribuit-o.

  Mă rog, eu ți-am spus toate astea ca un bun vecin ce-ți sunt și pentru că-mi păsa de soarta ta și a urmașilor tăi. Dacă tu alegi să abuzezi deja de toată permisivitatea asta, e problema ta, dar NU FACE, TE ROG, SĂ DEVINĂ PROBLEMA NOASTRĂ, CĂ N-O FI BINE DELOC! RESPECTĂ DRAPELUL ROMÂNESC, CONSTITUȚIA SA ȘI POPORUL SĂU!

  (un articol de Valentin Roman)
 • +6 (8 voturi)    
  Ce legatura are udemere (Marţi, 7 ianuarie 2020, 21:34)

  mimiloi [utilizator]

  cu secuii? Ah! Da! Voturi. Ca de la ciuma rosie nu mai pupati ca si aia sint dusi la vale.
 • +4 (6 voturi)    
  .. (Marţi, 7 ianuarie 2020, 22:27)

  ak33 [utilizator]

  Secuii nu sunt si nu au fost unguri, secuii nu au fist prieteni cu ungurii ba din contra
 • +5 (7 voturi)    
  unguri (Marţi, 7 ianuarie 2020, 22:36)

  ------ [utilizator]

  Nu stiu de ce voi vreti autonomie,este cineva in Europa care a primit asa ceva si nu inteleg de ce nu puteti convietuii cu altii daca nu va place puteti pleca unde doriti ,exista in acest sens o totala libertate.
 • +4 (4 voturi)    
  ...cit % ... (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 6:58)

  ALTAN [utilizator]

  ...din locuitorii Covasna-Harghita,sunt secui?...cit la % din membrii UDMR sunt secui?...
 • +1 (5 voturi)    
  Sa va ia... (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 9:20)

  mdalacu [utilizator]

  Pot sa imi doresc sa va ia drxxcu pe toti care vreti autonomie!!!
 • +2 (4 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 9:33)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  traditional, unguru' a ramas tot cu curu'-n usa, cum il stie toata lumea ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by