Deputatul ALDE Varujan Vosganian a afirmat, vineri, că cei care doresc desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție (SIIJ) vor ca România să se reîntoarcă la „practicile inchizitoriale” din perioada 2014 - 2017, conform Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Modul în care este abordată desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție nu face decât să confirme maniera defectuoasă, părtinitoare și slugarnică în care este abordată chestiunea Justiției în România. Orice discuție despre existența sau inexistența SIIJ trebuie să pornească de la cauzele care au generat înființarea ei. Cei care promovează desființarea SIIJ încearcă să ne convingă, probabil, că înainte de apariția Secției practica judiciară era în totală armonie cu respectarea drepturilor omului, că răspunderea magistraților era efectivă și că modul în care erau investigate infracțiunile din Justiție era unul exemplar”, a scris Varujan Vosganian, vineri, pe Facebook.

El mai spune că ignorarea cauzelor care au dus la apariția SIIJ dovedește că persoanele care vor să desființeze Secția vor reîntoarcerea la perioada anilor 2014 - 2017.

„Ceea ce noi știm bine că nu era adevărat. Ignorarea cauzelor care au dus la apariția SIIJ dovedește clar că cei care doresc desființarea și nu reformarea SIIJ nu vor altceva decât să ne reîntoarcem la practicile inchizitoriale ale anilor 2014 – 2017”, a completat Vosganian. Deputatul ALDE a făcut o trecere în revistă și a argumentelor prezentate de Cătălin Predoiu pentru desființarea Secției.

„Pentru desființarea SIIJ, ministrul Justiției ne oferă, în principal, două argumente. Cel dintâi argument potrivit căruia, întrebați fiind, magistrații au spus că doresc desființarea Secției, e hilar. E ca și cum ai întreba conducătorii auto dacă doresc desființarea patrulelor rutiere de pe străzi. Iar celălalt argument, cum că așa ni se cere din afara țării, este de-a dreptul slugarnic. Nici nu doresc să-l comentez”, a completat Varujan Vosganian.

Purtătorul de cuvânt al ALDE a mai precizat că este inacceptabil să luăm drept „literă de lege” niște recomandării privitoare la Secția specială.

„Înțeleg că trebuie să ne supunem legislației europene la dezbaterea și adoptarea cărora participă și reprezentanții noștri în instituțiile europene. Dar să luăm ca literă de lege declarații, opinii sau recomandări, după cum ne sunt de folos, asta nu poate fi acceptat. Și, culmea, tot noi protestăm împotriva Europei cu două viteze, după ce acceptăm să pășim supuși în spatele altora”, a conchis Vosganian. Ludovic Orban a declarat, vineri, că propunerea făcută de ministrul Justiției Cătălin Predoiu, prin memorandumul care recomandă soluția desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ), este una corectă. Măsură se află și în programul de guvernare, a punctat premierul.

În memorandumul prezentat Executivului, Cătălin Predoiu aduce în discuție recomandările forurilor europene în legătură cu Secția. În concluzii, ministrul Justiției precizează că soluția este desființarea SIIJ. Forma memorandumului prezentat la reuniunea de vineri seara de la Palatul Victoria nu mai este aceeași cu cea inițială, despre care Executivul a discutat și în ședința din 6 decembrie.n prima variantă a documentului, Cătălin Predoiu vorbea despre desființarea Secției de anchetare a magistraților sau „regândirea radicală a modului de funcționare și organizare a acesteia”.