Liderul deputaților USR Stelian Ion consideră nepotrivite ezitările PNL în legătură cu revenirea la alegerea primarilor în două tururi, în contextul în care liberalii cereau în anul 2015, Guvernului tehnocrat, să adopte o ordonanță de urgență în acest sens, notează Mediafax.

Stelian IonFoto: Facebook

„Sunt nepotrivite aceste ezitări, pentru că prin 2015, PNL-ul era cel care striga ca din gură de șarpe către Guvernul tehnocrat de atunci, care nu avea un mandat politic, să dea OUG pentru revenirea la alegerile în două tururi. Diferența majoră față de ce se întâmpla atunci este aceea că acum avem un Guvern politic, care își poate asuma o asemenea decizie. E o corectură absolut necesară, pe care iată, în 2015 PNL-ul o cerea de la alții, dar pe care acum ezită să o facă”, a afirmat Stelian Ion, vineri, la RFI.

Acesta a adăugat că poate fi emisă o ordonanță de urgență sau își poate asuma răspunderea Guvernul Orban pe tema alegerii primarilor în două tururi.

„Consider că e important să se dea ori o ordonanță de urgență, pentru că eu cred că e o urgență debaronizarea țării, ori dacă nu, dacă se consideră că nu sunt respectate exigențele Constituției cu privire la existența urgenței, se poate face un asemenea demers tot prin angajarea răspunderii. Iată, am avut deja șase angajări de răspundere, pe șase proiecte de lege, dar dintre toate acesta mi se pare unul dintre cele mai importante”, a conchis liderul deputaților USR.

Partidul condus de Dan Barna a solicitat în repetate rânduri Executivului să ia măsuri pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, chiar să își asume răspunderea pe un astfel de act normativ, în condițiile în care proiectele de lege privind acest subiect nu au fost adoptate decizional de Parlament, până în prezent.

În replică, Raluca Turcan a afirmat, pe 18 decembrie, că PSD nu își schimbă năravurile și continuă să deturneze rolul Parlamentului și să tergiverseze adoptarea unor proiecte importante. Vicepremierul a precizat că PNL ar putea fi pus în situația să își angajeze răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi.

Cu toate acestea, până în momentul de față, Guvernul nu a avut nicio acțiune privind o asumare a răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi.