Social democrații au decis luni, în ședința Comitetului Executiv să conteste bugetul de stat pe 2020 la Curtea Constituțională. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi în CEx. Hotărârea vine în contextul în care Guvernul Orban urmează să-și asume luni, în Parlament, bugetul de stat pe 2020, bugetul asigurărilor sociale și modificarea ordonanței 114.

CEx PSD - Ciolacu si DancilaFoto: Hotnews

UPDATE Marcel Ciolacu a anunțat decizia la finalul CEx. „Bugetul va fi atacat azi de mine și președintele senatului la CCR. "Nu există precedent în Europa ca un guvern democratic să nu vină în Parlament. De la Ceaușescu, România nu a mai cunoscut așa ceva”, a spus liderul PSD.

El a anunțat că se va adresa CCR, pe 30 decembrie, în privința modificărilor aduse de guvern la OUG 114.

Pesediștii susțin sesizarea (anunțată de președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu) la Curtea Constituțională privind un posibil conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern. De precizat este că bugetul pe anul 2020 nu este blocat. Doar o eventuală decizie a Curții în favoarea PSD privind procedura de asumare ca fiind neconstituțională ar putea pune probleme bugetului de stat.

Potrivit surselor citate, social-democrații vor amâna depunerea unei moțiuni de cenzură la adresa Guvernului Orban.

De asemenea o nouă sesizare la CCR va fi făcută de PSD privind modificările Ordonanței 114 efectuate de Guvernul Orban, susțin sursele citate.

Mai mulţi lideri social-democraţi au declarat luni, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional, că în cadrul reuniunii va fi luată o decizie în ceea ce priveşte depunerea sau nu a unei moţiuni de cenzură după angajarea răspunderii de către Guvern.

"Decizia va fi a CEx când vom depune moţiunea de cenzură. (...) Peste o oră - o oră jumate aflaţi dacă depunem moţiune sau nu", a declarat secretarul general al PSD, senatorul Paul Stănescu.