​Din opoziție, PSD vrea bani în buget pentru o serie de proiecte de infrastructură care au fost amânate și ignorate în perioada guvernărilor social-democrate din 2012 încoace. Astfel, pesediștii vor ca Guvernul Orban să dea bani pentru autostrada Pitești-Sibiu, Autostrada Nordului și spitalele regionale.

HotNews.roFoto: Hotnews

În amendamentele depuse la bugetul pentru 2020, pe care Guvernul Orban și-l asumă în Parlament, PSD vorbește despre autostrada Pitești-Sibiu ca despre „cea mai așteptată și dorită autostradă din România” și o „prioritate absolută”.

Amendament PSD

  • Pentru anul 2020, în proiectul de buget sunt prevăzute credite de angajament de 4.833.248 mii lei și credite bugetare de 212.497 mii lei. Se majorează propunerea de buget cu privire la creditele bugetare pentru anul 2020 cu suma de 200.000 mii lei, creditele bugetare fiind astfel de 412.497 mii lei.

Motivare amendament:

  • Autostrada Piteşti – Sibiu este cea mai așteptată și dorită autostradă din România. Acest tronson de autostradă este prioritate absolută, atât în documente programatice precum Master Planul de Transport al României, cât și pe lista solicitărilor mediului privat. De exemplu, una dintre cele mai mari companii din România, Dacia Grup Renault, cel mai mare exportator la nivel național, militează de ani buni pentru această autostradă.

CITEȘTE AICI DOSARUL COMPLET AL AUTOSTRĂZII PITEȘTI-SIBIU - CE ÎNTÂRZIERE ARE PROIECTUL

Pesediștii și-au adus aminte și despre Autostrada Nordului și Autostrada Unirii.

Amendament PSD:

  • Finantarea obiectivului de investitii „Studiu de fezabilitate pentru Autostrada Nordului” cu suma de 42.800 mii lei. Pentru anul 2020, în proiectul de buget sunt prevăzute credite de angajament de 20.920 mii lei si credite bugetare de 2.094 mii lei. Se majorează propunerea de buget cu privire la creditele bugetare pentru anul 2020 cu suma de 10.000 mii lei, creditele bugetare fiind astfel de 12.094 mii lei.

Motivarea amendamentului

  • Se propune admiterea amendamentului, întrucât realizarea unei infrastructuri de comunicații rutiere modernă, rapidă și sigură, care să lege Transilvania de Moldova și de Ungaria, va conduce la dezvoltarea rapidă a județelor din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte, forța de muncă ar putea migra cu mai multă ușurință, având căi de acces rapide și sigure. Din același motiv, transportul produselor finite se va face mai rapid și cu costuri mici, activitățile turistice vor fi încurajate, mobilitatea elevilor și studenților va crește. Banii alocați vor fi utilizați pentru studiul de fezabilitate. Master Planul General de Transporturi al României a fost aprobat în anul 2016, iar la acest moment deja sunt înregistrate mari întârzieri în demararea lucrărilor noi de autostrada și în finalizarea lucrărilor începute în trecut. De asemenea este in vigoare legea privind construirea “Autostrăzii Unirii” Ungheni – Iași – Târgu Neamț – Ditrău – Târgu Mureș. Sursa de finanțare: Realocare din Fondul de Rezervă al Guvernului, Bugetul MFP- Acțiuni Generale, Cod 50.01.

Social-democrații vor bani în buget și pentru spitalele regionale cu a căror construcție s-au lăudat când erau la putere și care au fost motiv de dispută între miniștrii PSD și comisarul european Corina Crețu care i-a acuzat că nu vor să ia banii UE pentru aceste investiții.

Amendament PSD:

  • Se propune suplimentarea sumelor prevăzute la Anexa 3/26/02/ Ministerului Sănătăţii / Capitolul 5001/Grupa51/ Articol 02/ Alineat 12/Transferuri pentru finanţarea investiţiilor la spitale cu suma de 100.000 mii lei pentru lucrările de construire la Spitalele Regionale Clinice de Urgenţă din Cluj, Craiova şi Iaşi. Autor: Grup Parlamentar PSD, Camera Deputatilor.

Motivare amendament:

Se impune demararea, cât mai urgentă, a lucrărilor de construire a primelor trei Spitale Regionale Clinice de Urgenţă din Cluj, Craiova şi Iaşi. Sursa de finanțare: Realocare din Fondul de Rezervă al Guvernului, Bugetul MFP- Acțiuni.

CITEȘTE ȘI:

De asemenea, social-democrații au depus între amendamentele la buget dublarea alocațiilor copiilor.

Totodată, printr-un amendament la proiectul privind OUG 114, PSD vrea să rămână în vigoare prevederea referitoare la pilonul doi de pensii, în sensul ca românii să poată opta dacă rămân la privat sau se trasferă în sistemul public.