VIDEO ​Iohannis și-a făcut bilanțul primului mandat: „Documentul exhaustiv are peste 800 de pagini”

de Clarice Dinu     HotNews.ro
Joi, 19 decembrie 2019, 18:01 Actualitate | Politic


Klaus Iohannis
Foto: Presidency.ro
Președintele Klaus Iohannis și-a făcut bilanțul primului mandat la Cotroceni, insistând pe conflictul pe care l-a avut în ultimii trei ani cu PSD, despre care a spus că a avut o guvernare toxică și care a încercat să acapareze statul. El a precizat că un bilant exhaustiv poate fi găsit pe site-ul președinției și are peste 800 de pagini.

„În ultimii trei ani, s-a încercat acapararea întregului stat român și șubrezirea lui prin slăbirea justiției și prin plasarea în funcții de conducere a unor incompetenți cu un anumit carnet de partid. Pentru a contracara aceste forțe profund nedemocratice, care au încercat oprirea luptei anticorupție, am uzat de toate mecanismele constituționale. Bilanțul tuturor acestor acțiuni întreprinse de mine vorbește de la sine: Ordonanța de urgență 13 nu a intrat în vigoare. Amnistia și grațierea, aceste priorități zero pentru PSD, nu au fost obținute. Codurile penale favorabile infractorilor nu au intrat nici ele în vigoare”, a spus Iohannis.Cele mai importante declarații:
 • Au fost cinci ani cu provocări majore, dintre care cea mai gravă a fost pericolul ca țara noastră să iasă de pe traiectoria sa occidentală. Tocmai de aceea, cel mai mare câștig al mandatului meu este menținerea cursului democratic și pro-european al României.
 • În ciuda multiplelor adversități politice, am urmărit consecvent și fără compromisuri obiectivele strategice ale țării noastre și am consolidat, astfel, temelia pe care să ridicăm, în anii care vin, România normală.
 • Mandatul de Președinte l-am primit din partea cetățenilor și, de aceea, este necesar un exercițiu de transparență, cu bilanțul tuturor acestor direcții și acțiuni, un bilanț pe care mi-l asum.
 • Am dorit să fac această prezentare acum, după alegerile prezidențiale, pentru că un astfel de demers este unul instituțional și nu trebuie supus unei inerente politizări specifice unei campanii electorale.
 • Încă de la debutul mandatului meu, am inițiat, în ianuarie 2015, consultări cu partidele politice parlamentare care s-au concretizat prin încheierea Acordului privind creșterea bugetului alocat Apărării la 2% din PIB. Este o decizie majoră, care face din România un partener credibil și puternic în NATO și asigură, în același timp, finanțarea atât de necesară modernizării și dotării Armatei României.
 • În privința politicii noastre externe, m-am axat pe cele trei coordonate care au constituit filonul de continuitate al mandatului meu și mă refer, desigur, la creșterea rolului României în NATO și în Uniunea Europeană, și extinderea și întărirea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.
 • Vizita pe care am făcut-o la Casa Albă, în iunie 2017, a fost prima a unui șef de stat din Europa Centrală și de Est în mandatul Președintelui Donald Trump și a fost urmată, doi ani mai târziu, de o nouă întâlnire extrem de consistentă, care a marcat decisiv aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre statele noastre.
 • Fiind un pro-european convins, mi-am propus și am reușit ca, pe parcursul mandatului meu, România să devină un membru respectat al marii familii europene și activ în dezbaterile deloc ușoare care au marcat parcursul Uniunii în această perioadă.
 • În cadrul Summitului din 9 mai a.c. de la Sibiu, prima reuniune a Consiliului European găzduită de țara noastră, sub deviza „Spiritului de la Sibiu”, toți liderii europeni și-au luat răspunderea să continue, împreună, proiectul european și să acționeze pentru a le asigura tuturor cetățenilor europeni o viață din ce în ce mai bună.
 • În plan intern, buna funcționare a autorităților publice s-a aflat în centrul preocupărilor mele ca Președinte. În ultimii trei ani, s-a încercat acapararea întregului stat român și șubrezirea lui prin slăbirea justiției și prin plasarea în funcții de conducere a unor incompetenți cu un anumit carnet de partid.
 • Pentru a contracara aceste forțe profund nedemocratice, care au încercat oprirea luptei anticorupție, am uzat de toate mecanismele constituționale.
 • Bilanțul tuturor acestor acțiuni întreprinse de mine vorbește de la sine: Ordonanța de urgență 13 nu a intrat în vigoare. Amnistia și grațierea, aceste priorități zero pentru PSD, nu au fost obținute. Codurile penale favorabile infractorilor nu au intrat nici ele în vigoare.
 • Chiar și schimbările legislative din domeniul justiției, susținute de majoritatea toxică din ultimii trei ani, nu au intrat în vigoare în forma lor inițială, datorită sesizărilor repetate la Curtea Constituțională și a retrimiterilor succesive înapoi în Parlament.
 • Totodată, am convocat, pe 26 mai a.c., referendumul privind justiția, prin care peste 6 milioane de români au răspuns clar că statul de drept trebuie consolidat.
 • În toată această luptă, i-am avut alături pe români, atât pe cei din țară, cât și pe cei din diaspora, aceștia din urmă supuși unor umilințe revoltătoare pentru dorința lor de a-și exercita dreptul fundamental de a vota.
 • Această situație de netolerat a încetat în momentul în care am cerut introducerea votului prin corespondență și votului pe durata a trei zile în străinătate, măsuri care au permis desfășurarea ultimului scrutin în condiții civilizate.
 • Încă de la începutul mandatului, mi-am propus o agendă extinsă în ceea ce privește modernizarea și recredibilizarea instituțiilor publice, precum și construirea unui parteneriat solid și funcțional între instituția prezidențială și organizațiile societății civile.
 • Un parteneriat care să nu se rezume doar la chestiuni punctuale, ci unul pe termen lung, care să poată fi extins în numeroase domenii ale vieții publice. Mi-am dorit ca această colaborare să fie una constantă, onestă și directă, pentru că doar printr-o abordare deschisă instituțiile publice din România și organizațiile neguvernamentale pot contribui în mod esențial la consolidarea parcursului democratic și european al țării noastre.
 • În ceea ce privește politica internă, am utilizat toate instrumentele constituționale avute la dispoziție pentru schimbarea modului de funcționare a instituțiilor statului, pentru reforma mecanismelor electorale, a partidelor și a clasei politice în ansamblu.
 • Principiul în care cred cu tărie este acela că integritatea și profesionalismul oamenilor politici reprezintă cheia de boltă a unei schimbări majore de paradigmă în modul în care instituțiile se raportează la cetățean.
 • Este unul dintre motivele pentru care m-am implicat activ, încă de la preluarea mandatului prezidențial, în schimbarea legislației electorale și a legii partidelor.
 • De asemenea, am susținut în mod constant, în cadrul tuturor întâlnirilor pe care le-am avut cu reprezentanții autorităților publice centrale sau locale, cât de importantă este buna guvernare pentru dezvoltarea României.
 • Educația și cercetarea au reprezentant pentru mine o prioritate. Abordarea mea în aceste domenii a fost una constructivă, menită să asigure stabilitate, predictibilitate și credibilitate, recunoscând atât performanțele sistemului, cât și problemele acestuia, promovând exemplele pozitive și identificând soluții acolo unde se impun.
 • Proiectul meu de suflet rămâne însă „România Educată”, cea mai amplă consultare de până acum în domeniul educației, deschisă întregii societăți.
 • Demarat în februarie 2016, „România Educată” s-a născut din dorința de a conferi sistemului de învățământ stabilitatea și predictibilitatea de care are nevoie pentru a se dezvolta, fără presiuni de timp și fără presiuni electorale. Au fost puse astfel bazele unei viziuni și a unei strategii pentru educația din România.
 • În plan economic, am cerut permanent politici economice responsabile, investiții consistente și constante, echilibre sănătoase și prudență fiscal-bugetară, iar atunci când aceste patru direcții au fost amenințate de decizii greșite am acționat, în limita prerogativelor constituționale, pentru stoparea derapajelor.
 • Totodată, am avut un intens dialog constructiv cu mediul de afaceri, am încurajat competitivitatea și am promovat sectoare relevante pentru economia României.
 • În domeniul sănătății, am avut în vedere obiectivele asumate în Programul Prezidențial, promovând în mod special educația pentru sănătate și prevenția, precum și plasarea pacientului cu adevărat în centrul sistemului, valorizarea personalului medical și, nu în ultimul rând, implementarea inovației în medicină, prin susținerea conceptului de medicină personalizată.
 • Ca mediator între factorii de decizie din sfera sănătății publice și societate, mi-am propus și cred că am reușit să creăm, la Palatul Cotroceni, cadrul de dialog și dezbatere asupra situației sistemului sanitar și asupra posibilelor soluții pentru a-l face mai corect și mai eficient pentru cetățeni.
 • Din perspectiva patrimoniului cultural și a promovării culturii, am urmărit de-a lungul mandatului meu respectarea, de către autoritățile și instituțiile publice, a dreptului la identitate, a accesului garantat la cultură și la dezvoltare spirituală neîngrădită a tuturor cetățenilor.
 • Am acordat o atenție deosebită ocrotirii valorilor culturale ale minorităților, ca expresie a contribuției valoroase a acestora la patrimoniul cultural național, a libertății de creație și, de exemplu, al dialogului între culturi. De câte ori am avut prilejul, am promovat creatorii și am susținut dezvoltarea creativității contemporane.
 • Centenarul Marii Uniri mi-a oferit ocazia de a sublinia, prin participarea la numeroase manifestări, în toate regiunile istorice ale țării, importanța realizării unității naționale, ca proiect de succes al națiunii, replicabil astăzi în angajamentul României pentru o Uniune Europeană solidară, a păcii și prosperității pentru toți cetățenii ei.
 • Acestea sunt în linii mari principalele direcții care au ghidat întreaga mea activitate pe parcursul primului mandat de Președinte al României. Bilanțul detaliat, fiindcă aceasta este doar o introducere, pe fiecare domeniu în parte va putea fi consultat pe site-ul Președinției într-un document exhaustiv, de peste 800 de pagini.
 • Dată fiind întinderea sa semnificativă, am ales să punem la dispoziția opiniei publice acest document în format digital, și nu tipărit, pentru a promova o conduită responsabilă față de mediul înconjurător.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2821 vizualizari

 • +1 (15 voturi)    
  Bilanț: (Joi, 19 decembrie 2019, 18:14)

  Nyk1 [utilizator]

  - Somn
  - Ski Șureanu
  - Madeira
  - discurs de o oră (mai exact de 500 de cuvinte) împotriva corupției și PSDului.
 • +4 (18 voturi)    
  .... :( ....care bilant ?... dupa somn (Joi, 19 decembrie 2019, 18:15)

  linarel [utilizator]

  de-ar avea decenta macar sa taca dupa ce a dormit 5 ani
 • +3 (15 voturi)    
  Bilant Iohannis: (Joi, 19 decembrie 2019, 18:16)

  Rahan5 [utilizator]

  ,,Sunt un Presedinte Prost venit in Bucuresti din Cisnadie cu pluta pe Olt. Singurul meu merit este ca am impiedicat ca Romania sa intre pe mana altor indivizi din Teleorman si mai prosti ca mine"
 • +2 (20 voturi)    
  Bilantul lui Klaus Iohannis e zero pt. Romania! (Joi, 19 decembrie 2019, 18:16)

  simplex1 [utilizator]

  Iohannis se poate lăuda cu zero realizari în favoarea românilor din 2014 si pana azi. S-a ocupat cu statul pe partie, vizite în străinătate unde dădea raportul la diverși agenți CIA, cumparat de armament gunoi din SUA la prețuri exorbitante, făcut dosare la diverși adversari politici pe care îi condamna sau trimitea la pușcărie.

  Are bilanț bun pentru America, asta este adevărat. Este cel mai de încredere agent al US în România.
 • +3 (17 voturi)    
  gata! (Joi, 19 decembrie 2019, 18:23)

  cucuveauamov [utilizator]

  am citit (neantul). Saracii consilieri, grea misiune sa scrii nimic in 800 de pagini. Sper doar ca materialul nu va fi printat vreodata, macar copacii sa nu sufere.
 • +4 (14 voturi)    
  Cu alte cuvinte (Joi, 19 decembrie 2019, 18:43)

  un_comentator [utilizator]

  Ce a facut iohannis in 5 ani:
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  Bilantul.
 • +2 (14 voturi)    
  ar fi fost suficienta o singura pagina... (Joi, 19 decembrie 2019, 18:44)

  demaGOGU [utilizator]

  ...cu in mare ZERO in mijloc.
 • +3 (11 voturi)    
  deci! (Joi, 19 decembrie 2019, 18:51)

  danielush [utilizator]

  cred ca rezumatul blabla-ului prezidential nu depaseste dimensiunea unui bilet RATB!
 • +3 (3 voturi)    
  Despre bilantul lui iohannis. (Vineri, 20 decembrie 2019, 8:48)

  Theros [utilizator]

  Acest impostor nu are nici simtul masurii, nici simtul ridicolului si minte de ingheata apa !! A dormit cici ani la Cotroceni si va mai dormi o perioada ,poate nu la fel de lunga!!Nu știu dacă vă consolează cu ceva, dar nu suntem chiar singurii din lume care am acceptat să fim conduși de un minoritar etnic și corupt până în măduva oaselor: trafic internațional de copii, furt de case prin uz de fals, șef al mafiei imobiliare sibiene și retrocedări frauduloase prin abuz de putere și incompabilitate, el retrocedând, ca primar, imobile către un o.n.g. (FDGR) condus tot de de el, după ce acesta s-a declarat oficial, prin instanța de judecată, succesor al unei organizații hitleriste din Al Doilea Război Mondial! În această circumstanță, a etnicului minoritar corupt așezat de alții în fruntea unei țări, merită menționat faptul că Iohannis Klaus Werner este al doilea etnic minoritar și corupt devenit președinte, la nivel mondial, după fostul președinte al republicii Peru, japonezul Alberto Fujimori. Acesta a condus Peru din 1990 până în noiembrie 2000 (tot 10 ani, ca Băsescu și probabil Iohannis!), acum fiind în pușcărie cu o condamnare la 25 de ani de închisoare.

  Alberto Fujimori fost „ales” preşedinte într-o țară latină tot pe considerentul că japonezii sunt mai corecţi decât peruanii, ca și legenda cu nemții mai cinstiți ca românii și ca restul omenirii. S-a văzut cât sunt nemții de corecți, când cu înșelăciunea mondială numită Volkswagen! In privinta circului cu raportul nici cei care nu au mintea la purtator nu pot sa creada in asemenea baliverne!!!
 • +3 (3 voturi)    
  Acapararea (Vineri, 20 decembrie 2019, 9:40)

  Gigi Kent [utilizator]

  "Acaparareas statului de catre PSD" nu se cheama ca atunci cand un partid castiga alegerile are imputernicirea poporului sa guverneze? Ce concept e asta?

  E mai bine sa "acapereze statul" serviciile secrete? Sau PNL-ul cu minoritate in Parlament?

  Bine, Iohannis vorbeste pentru cretineii care l-au votat. De doua ori. Si atunci nu e nici o problema. Poate spune orice prostie.

  Doar niste cretinei pot crede ca, dupa ce a avut cea mai importanta contributie la intrarea Romaniei in NATO si UE, PSD-ul voia sa scoata Romania de pe "traiectoria ei occidentala".
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 20 decembrie 2019, 11:53)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by