Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, l-a felicitat marți pe președintele român Klaus Iohannis pentru primirea premiului Charlemagne pe anul 2019.

Manfred Weber si Klaus IohannisFoto: Facebook - Klaus Iohannis

„Vreau să îl felicit pe Klaus Iohannis, el va primi Karlspreis (premiul Charlemagne) pentru acest an, care este cel mai important premiu din Uniunea Europeană. Și merită acest premiu, a făcut o treabă bună în a duce România spre o direcție pro-europeană clară, iar acum, prin realegerea sa (ca șef al statului - n.r.), a arătat că și românii vor să trăiască într-o țară modernă, necoruptă, europeană. E un mare succes pentru el personal și, de asemenea, pentru România”, a ținut să menționeze Manfred Weber, marți, în cadrul unui briefing de presă la Strasbourg.

Președintele Klaus Iohannis va primi anul viitor Premiul Charlemagne (Carol cel Mare) din partea orașului german Aachen, un premiu acordat diverselor personalități pentru eforturile depuse spre unificarea Europei. Pe lista câștigătorilor din anii trecuți se regăsesc nume precum Papa Ioan Paul al II-lea, Papa Francisc, Angela Merkel, Emmanuel Macron, Vaclav Havel, Henry Kissinger, Robert Schumann, Winston Churchill, Bill Clinton sau regele Juan Carlos I al Spaniei.

Șeful statului va primi premiul Charlemagne, decernat de orașul Aachen, în cadrul unei ceremonii ce se va desfășura pe 21 mai 2020. Anunțul a fost făcut sămbătă de către comisia de jurați, potrivit publicației br.de. Prin acest premiu acordat lui Klaus Iohannis, comisia onorează „un campion de excepție pentru valorile europene, pentru libertate și democrație, protecția minorităților și diversitatea culturală”, conform Zeit Online.

Premiul recunoaște personalități publice care s-au angajat în fața Europei și au depus eforturi pentru unificarea europeană. Premiul este format dintr-un certificat și o medalie și este considerat unul dintre cele mai importante premii din Europa.