Articol actualizat

Comisia de Muncă din Camera Deputaților a dat raport favorabil pentru abrogarea pensiilor speciale/ Singurii care își mențin privilegiile sunt militarii și polițiștii

de Luminita Pirvu     HotNews.ro
Marţi, 17 decembrie 2019, 16:05 Actualitate | Politic


Comisia de munca
Foto: Hotnews
Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a dat, marți, raport favorabil pentru abrogarea pensiilor speciale. Singurii care își mentin privilegiile sunt militarii și polițiștii. Magistrații își pierd pensiile speciale deși au de partea lor o decizie a Curții Constituționale care spune că modificarea acestora este neconstituțională. De asemenea, sportivii și artiștii își pierd pensiile speciale. PSD a anunțat că se opune categoric eliminării indemnizațiilor de merit pentru artiști și sportivi și vor respinge în plen amendamentul care prevede acest lucru.

Raportul adoptat de Comisia de Muncă urmează să intre la vot, în plenul Camerei Deputaților care este și forul decizional în acest caz.

UPDATE ora 18.20 Marcel Ciolacu: "PSD se opune categoric eliminării indemnizațiilor de merit pentru artiști și sportivi, precum și a drepturilor altor categorii profesionale și va vota împotriva acestui amendament la ședința de plen de mâine. Domnul Adrian Solomon nu a avut mandat din partea PSD pentru promovarea acestui amendament. Nu a existat niciodată vreo discuție în interiorul partidului despre acest subiect, iar astfel de poziții singulare nu reprezintă punctul de vedere al PSD".

UPDATE ora 17.05 Comisia de Muncă a votat raportul prin care se abrogă pensiile speciale

UPDATE ora 17.15 Solomon a propus un amendament prin care s-au eliminat pensiile speciale pentru sportivi și artiști. Mai exact, propunerea vizează eliminarea rentei viagere pentru sportivi şi artişti, dar şi a indemnizaţiei de 50% pentru ziariştii care au ieşit la pensie, membrii ai unor asociaţii de profil. Amendamentul a fost adoptat de către comisie.

Adrian Solomon(PSD): "Ori toți suntem speciali ori niciunul nu e special. Ați spus că niciunul. Iată, toți aceștia erau cei care beneficiau de indemnizații suplimentare. Le tăiem pe toate, nu există oameni speciali. Voi ați spus-o: USR și PNL. Oricât ați încerca să vă trageți pe turta voastră niște simpatii, sunt inutile. De la magistrați până la ultimul beneficiar de astfel de legi speciale vor trebui să suporte votul dumneavoastră din plen. (...) Eu am vrut să vă arăt adevărul gol-goluţ. Nu numai unii sunt speciali în ţara asta. (...) Toţi aceştia beneficiau de indemnizaţii suplimentare pentru că la un moment dat au fost plătiţi cum au fost plătiţi, fie de regimul comunist, fie de cel capitalist de tranziţie: pe drepturi de autor, pe salariul minim. Şi au ieşit actori emeriţi ai ţării acesteia cu pensii de mizerie. Şi când s-a făcut îndreptarea, dumneavoastră aţi considerat că la un moment dat trebuie să tăiem aceste indemnizaţii speciale. Le tăiem pe toate. Nu există oameni speciali. Voi aţi spus-o: USR şi PNL(...) Până atunci sunteți numai niște gargaragii, ca să nu vă fac ipocriți”

Dan Vîlceanu (PNL): "Nu a vorbit nimeni în spaţiul public că ar fi incorect ca un mare sportiv sau un mare scriitor să nu beneficieze din partea statului de o recunoaştere. Noi am vorbit despre pensii speciale, iar rentele viagere nu sunt pensii speciale. De aceea, vă rog să vă asumaţi amendamentul, să nu ne spuneţi nouă că am votat aşa ceva", a declarat deputatul PNL.

Cristian Seidler (USR): "Ceea ce aţi introdus dumneavoastră nu are nicio legătură cu vârsta de pensionare şi cu pensiile. Le-aţi introdus ca să predaţi o lecţie publică. (...) Dumneavoastră aţi propus ceva, noi am votat împotrivă şi (...) aruncaţi asupra noastră matrapazlâcuri pe care l-aţi făcut. (...) Este o şmecherie să punem lucruri bune şi rele laolaltă şi apoi să spuneţi că dacă votăm împotrivă respingem lucrurile bune"

UPDATE ora 16.53 Și membrii Academiei Române și Avocatul Poporului își pierd pensiile speciale

UPDATE ora 16.29 Deputații au adoptat în unanimitate eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați, parlamentari, judecatorii CCR, personalul auxiliar din sistemul judiciari, foștii șefi de stat, aviatori și funcționari publici

UPDATE ora 16.20 Reprezentanta ministerului Justiției a cerut o amânare privind dezbaterea pensiilor speciale pentru magistrați invocând o decizie a Curții Constituționale care stipulează că modificarea pensiilor magistrațiilor ar fi neconstituțională.

UPDATE ora 16.11 Membrii comisiei au adoptat un amendament prin care se mențin pensiile speciale pentru polițiști, jandarmi, militari, servicii secrete, ISU și personalul din penitenciare.

UPDATE ora 16.05 Președintele comisiei Adrian Solomon propune eliminarea tuturor pensiilor speciale cu excepția celor pentru militari.

Proiectul PNL propune eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, pentru membri ai corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu excepţia pensiilor militare. Liberalii susțin menținerea pensiilor speciale doar pentru militari deși, inițial, aceștia au pledat și pentru pastrarea beneficiilor și pentru magistrați.

De precizat este că o decizie din 2010 a Curții Constituționale prevede că o modificare în cazul pensiilor speciale ale magistraților contravine legii fundamentale și ar afecta independența justiției.

Liberalii știu de decizia CCR însă refuză să țină cont de ea.

Premierul Ludovic Orban a anuțat că Guvernul nu susține pensiile speciale ale magistraților. Întrebat dacă susține aceste pensii, primul ministru a precizat că principiul contributivității trebuie să stea la baza calculului pensiilor. „S-au baricadat cu decizia Curții Constituționale și nu este corect”, a spus Orban.

„Decizia politică a Partidului Național Liberal este foarte clară, noi susținem principiul contributivității ca principiul care trebuie să stea la baza calculului pensiilor și susținem ca sistem de pensii diferențiat pensiile de serviciu ale cadrelor militare”, a precizat Ludovic Orban.

Proiectul USR prevede abrogarea pensiilor speciale, cu excepţia pensiilor militare şi ale magistraţilor, care vor fi plafonate la nivelul ultimului salariu de bază brut lunar din ultima lună de activitate.

Deputații au discutat săptămâna trecută în Comisia de Muncă, tema pensiilor speciale. După trei ore de dezbateri cu reprezentanții tuturor categoriilor care primesc pensiile speciale, președintele Comisiei, pesedistul Adrian Solomon a propus suspendarea ședinței.

Solomon a invocat necesitatea analizării de către Guvern a tuturor amendamentelor depuse la legea pensiilor speciale. Reamintim că Solomon este unul dintre pesediștii care, în ședința grupurilor parlamentare ale PSD, s-a opus eliminării pensiilor speciale.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

24646 vizualizari

 • +25 (51 voturi)    
  in primul rand (Marţi, 17 decembrie 2019, 16:37)

  mos ion roata [utilizator]

  militarii si militienii adica cei ce au slugarit comunismul si mai ales cei care au tras la Revolutie in manifestanti trebuia sa beneficieze de pensia minima (de subzistenta), sa fie degradati si obligati sa presteze munci in favoarea societatii pana la implinirea varstei de pensionare.Asa consider eu ca era drept.
  • +12 (26 voturi)    
   aia nu mai sunt de mult in activitate (Marţi, 17 decembrie 2019, 17:14)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

   Datorita armatei am intrat in NATO, ar trebui mentionat si asta.
   eu as scoate pensiile speciale ptr politisti si le-as mentine doar ptr o singura categorie de militarI: CEI CARE AU AVUT MISIUNI DE LUPTA IN TEATRELE DE RAZBOI (Irak si Afganistan).
   • +6 (28 voturi)    
    De ce? (Marţi, 17 decembrie 2019, 17:48)

    Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Cei care au luptat în Iraq și Afghanistan sunt simpli mercenari, de ce ar primi pensii speciale? Să primească doar cei care au luptat pentru apărarea României, precum bătrânelul din Vâlcea, veteran de război ignorat de autorități!
    • +13 (13 voturi)    
     eliminam pensiile speciale, exceptie cele speciale (Marţi, 17 decembrie 2019, 18:02)

     Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

     o natiune de speciali.
     Scutiri, exceptii, sporuri, indemnizatii, favoruri, asta e nivelul de corectitudine romaneasca
     • +1 (1 vot)    
      Deci doar 5% pierd pensiile speciale! (Miercuri, 18 decembrie 2019, 4:01)

      simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

      Din 187480 pensii speciale, cele militare (178168) rămân neschimbate adică uriașe ca acum.

      Asta înseamna ca 178168/187480=95% din pensiile speciale vor sta nemodificate și doar 5% se micșorează.

      Pensiile militarilor trebuie scăzute în primul rând deoarece ele constituie majoritatea celor speciale însă guvernului PNL ii este frica de o rebeliune armata.

      Când la fiecare suta de oameni anulezi privilegiile doar la 5 asta nu înseamnă ca ai făcut dreptate sau măcar ai intreprins o acțiune care aduce economii semnificative la bugetul de stat.
   • +13 (15 voturi)    
    Oare? (Marţi, 17 decembrie 2019, 18:29)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Si mostentorii lor din cloaca numita politie = militie, cu ce sunt mai buni? Ca nu dau voie sa intri intr-un oras pentru ca asa au primti ordin de la stapanii lor comunisti? sau ca sunt complici cu toti infractorii?
   • +11 (11 voturi)    
    Romanii sunt cu doua perechi de ,,oua" ? (Marţi, 17 decembrie 2019, 21:13)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Soldatii americani nu primesc asemenea privilegii.
   • 0 (0 voturi)    
    de acord (Joi, 19 decembrie 2019, 10:11)

    hanu [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    desi nu aveam ce cauta acolo. Militarii aceia au capatat experienta de lupta si pot fi de folos tarii.
  • +13 (19 voturi)    
   Nu se desfiinteaza mai nimic (Marţi, 17 decembrie 2019, 17:17)

   Radub1000 [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

   Pensiile militare sunt 90 la suta din pensiile speciale. Restul sunt mizilic. Daca magistratii si le recapata se desfiinteaza 2-3 procente adika de doi lei.Daca nu le impoziteaza este o farsa sinistra.
  • +6 (12 voturi)    
   Dar magistratii/procurorii/judecatorii? (Marţi, 17 decembrie 2019, 17:22)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

   O sa isi mentina pensiile nesimtite?
  • +8 (10 voturi)    
   Inca nu exista o majoritate confortabila (Marţi, 17 decembrie 2019, 17:42)

   t4v1 [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

   O sa dispara si acelea cand o sa avem si un Parlament schimbat.
  • +10 (22 voturi)    
   armata si justitia, asasinii & complicii in dec 89 (Marţi, 17 decembrie 2019, 17:47)

   Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

   ambele categiorii se lafaie de 30 de ani in pensii speciale.
   Bravos natiune, halal sa iti fie.
  • +4 (4 voturi)    
   Evident, va fi respinsa la CCR (Marţi, 17 decembrie 2019, 19:57)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

   Nu au cum sa-i scuteasca pe securisti, soldati si militieni si sa-i puna la plata pe restul. E o discriminare evidenta. Ma intreb care e rostul acestei legi. Oare PNL isi doreste cu adevarat sa faca ceva cu aceste pensii sau doar sa spuna ca au incercat dar nu a vrut CCR ? Singura decizie corecta este impozitarea ( pentru toti , adica si armata)
  • +2 (2 voturi)    
   Fara pensii "speciale" ! (Miercuri, 18 decembrie 2019, 2:40)

   hotnewsfil [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

   Trebue sa se desfiinteze toate, absolut toate pensiile "speciale" (inclusiv cele ale magistratilor si ale militarilor!). Trebue sa existe numai pensii bazate pe principiul contributivitatii.
   Daca unii salariati de la bugetul national fac o munca de calitate superioara si/sau in conditii deosebit de grele, sau de foarte mare pericol si/sau raspundere, salariile acestora (conform noii legi a pensiilor - cea echitabila, de mult timp asteptata!) trebue sa fie la nivelul muncii lor si, astfel, si pensiliile lor, calculate pe baza principiului contributivitatii, vor fi, in mod corespunzator. mai mari. Acesti pensionari "speciali' trebue sa provina numai din salariati "speciali"..
 • -1 (19 voturi)    
  arnaque... (Marţi, 17 decembrie 2019, 16:39)

  demaGOGU [utilizator]

  ...magistratii isi vor recupera pensiile la CCR.
  • +13 (15 voturi)    
   Oare (Marţi, 17 decembrie 2019, 17:40)

   unins [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   nu este un conflict de interese faptul ca chiar cei implicati vor judeca si vor hotari? Oare pot fi impartiali? Eu cred ca nu.
 • +15 (23 voturi)    
  . (Marţi, 17 decembrie 2019, 16:46)

  GemstonePig [utilizator]

  Se desfiinteaza ABSOLUT toate pensiile speciale. Cu exceptia celor pentru militari la 45 de ani, politisti, jandarmi, magistrati, personal juridic , CCR, Curtea de conturi, diplomati si primari. In rest ABROGATE, anulate aneantizate sterse de pe fata pibului
 • +27 (29 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 17 decembrie 2019, 16:56)

  [anonim]

 • -4 (26 voturi)    
  nu e clar (Marţi, 17 decembrie 2019, 16:58)

  Mazeta [utilizator]

  Dacă magistratul este și lucrător pentru servicii, primește pensie specială sau nu?
  • +7 (7 voturi)    
   Dacă sunt turnători (Marţi, 17 decembrie 2019, 17:09)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   mai primesc?
 • +13 (31 voturi)    
  DE CE !!!? (Marţi, 17 decembrie 2019, 17:04)

  sipu [utilizator]

  Politisti si militari primesc in continuare . Nu ia OBLIGAT NIMENI sa se faca politist sau militar .................
  • +2 (12 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 17 decembrie 2019, 17:30)

   [anonim] i-a raspuns lui sipu

 • +10 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 17 decembrie 2019, 17:07)

  [anonim]

  • +2 (10 voturi)    
   Plătiți regește, mahării ”dreptății” amenință (Marţi, 17 decembrie 2019, 18:17)

   zizin [utilizator] i-a raspuns lui

   ”Consiliul Superior al Magistraturii reiterează și subliniază cu tărie și fără echivoc că nu va tolera sub nicio formă afectarea statutului magistraților și încălcarea independenței acestora. Pensia de serviciu şi stabilitatea unei remunerații adecvate a judecătorilor şi procurorilor reprezintă garanții pentru a căror protecție Consiliul va efectua absolut toate demersurile care se impun.”

   https://www.dcnews.ro/csm-nu-tolereaza-eliminarea-pensiilor-speciale-cum-a-ajuns-pensia-sa-fie-invocata-in-independenta-justitiei_718025.html
   • +1 (3 voturi)    
    Ce (Marţi, 17 decembrie 2019, 22:44)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui zizin

    magari !
   • 0 (2 voturi)    
    pai... (Miercuri, 18 decembrie 2019, 0:31)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui zizin

    ... n-am inteles: cu CE, faptul ca n-au "pensie speciala" le afecteaza independenta?
    Din acea "remuneratie adecvata" pot sa contribuie destul, sa faca economii... samd...
    In plus, din cate vad, pot sa lucreze si dupa ce ies la pensie - deci pot sa contribuie SI mai mult!
    Si pana la urma-ce-au lopetile de bani cu "independenta"?
 • +3 (15 voturi)    
  Deci serviciile nu sunt afectate, asta (Marţi, 17 decembrie 2019, 17:24)

  xrogo [utilizator]

  e bine, ma simt mult mai confortabil si in siguranta,sic!
  • +3 (5 voturi)    
   Mircica, breh, unkiu tau Varanuu te protejeza (Marţi, 17 decembrie 2019, 20:01)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Atat cat prestezi, dupa aceea...vezi tu
   • +3 (3 voturi)    
    hihihi (Marţi, 17 decembrie 2019, 21:59)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Si pe zizin, vezi mai sus, l-a reactivat varanul dupa 8 luni de fezandare. E deranj mare la Jilava si deranj gigantic la adresele Kiselef 10&6. Crapa pana de revelion.
   • +1 (1 vot)    
    face misto!! (Miercuri, 18 decembrie 2019, 0:36)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    ofofof... lipsa mare de simt al umorului pe forum :P
 • +16 (16 voturi)    
  Deci se desfiinteaza pensiile speciale , (Marţi, 17 decembrie 2019, 17:30)

  kokos [utilizator]

  cu exceptia militarilor si politistilor care inseamna vreo 98% din pensii , adica vreo 2% dispar. Bun asa! Ori desfiintezi TOATE pensiile speciale , ori daca nu , plafoneaza-le pe TOATE la un nivel rezonabil prin impozitare.
 • +16 (18 voturi)    
  Norocul militarilor si al politistilor e... (Marţi, 17 decembrie 2019, 17:34)

  Mihail. [utilizator]

  ...ca ar fi fost prea "pe fata" sa mentina numai pensiile speciale ale securistilor.
 • +10 (20 voturi)    
  Un pas (Marţi, 17 decembrie 2019, 17:43)

  unins [utilizator]

  mic pentru buget, dar un pas mare spre normalitate. Dupa alegeri parlamentare trebuie eliminate total si pentru militari+politisti. Cui nu-i place, sa plece.
 • +5 (9 voturi)    
  ALEA TREBUIE PRIMELE! (Marţi, 17 decembrie 2019, 17:59)

  Tayen [utilizator]

  Alea sunt cele mai multe!
 • -10 (14 voturi)    
  Test de sinceritate! (Marţi, 17 decembrie 2019, 18:02)

  angels [utilizator]

  OK! Societatea civila nu constientizeaza importanta militarilor, politistilor, pompierilor, etc! Sa-i desfiintam! Sa le luam totul c-au fost prosti cand au decis sa faca parte din structuri care le pun viata in pericol aproape in fiecare zi! Dar ce punem in loc? Care dintre voi merge cu mine sa verificam un bagaj suspect cand TU civilule suni la 112? Poate este chiar o bomba....aaaa stiu avem costume speciale de protectie. Acele costume sunt pentru a nu te imprastia pe o suprafata prea mare sa poti fi adunat de pe jos cu lopata si nu cu forasul....stiu...nu stiai civilule...tu doar stii sa dai din cioc...Ok.Mai departe. Cand iti ia foc casa civilule si in ea este familia ta, cat imi dai sa intru in foc si sa-i salvez?....aud???...aaa pai nu ca tu dai pensii speciale...am inteles....Militarii fac trageri cu multe categorii de armament in fiecare luna. S-au intamplat multe accidente in care si-au pierdut viata si la 20 de ani....te bagi civilule sa mergi macar 1 data in poligon? Ai curaj sa intri cu mine in transeu si sa-ti dau in mana o grenada care omoara si mustele pe o raza de 200m?....aaa ...nu...ti-e frica...faci pe tine...dar ai claxonul mare la tastatura...PS.Dl civil! Eu am fost impuscat cu glont de razboi! Sa stii ca nu e deloc ca-n filme! Daca tu crezi ca le poti face pe toate de mai sus si mai accepti si un glont in fizicul tau, iti dau pensia mea speciala de 4 cifre care incepe cu 3! Ce zici? Care te bagi?
  • +5 (7 voturi)    
   civil (Marţi, 17 decembrie 2019, 20:38)

   nimrod [utilizator] i-a raspuns lui angels

   Militarule, banii pentru salariile tuturor bugetarilor se fac strict in sectorul privat, prin crearea de profit, vulgo, marxist, plusvaloare. Pe munca grea, pe competenta de la mama ei dovedita prin concurs, pe risc de somaj cand ti-e lumea mai draga. Ei, te-ai baga? Eu zic s-o lasi mai usor. Asa ca, pana una-alta, roaga-te la Dumnezeu sa n-ajungi printre civili.
  • +3 (3 voturi)    
   Crezi ca esti erou? (Marţi, 17 decembrie 2019, 22:53)

   unins [utilizator] i-a raspuns lui angels

   Sunt pensionar si ii multumesc lui Dumnezeu, ca am ajuns cu bine pana aici. Nu am pensie specială, nici măcar nu beneficiez de pensia la sunt indreptatit, din cauza legislatiei deficitare.
   Am lucrat 38 de ani intr-o rafinarie. Vreau sa va reamintesc doar doua evenimente majore, dintre multe altele la care am fost martor in aceasta perioada si in care mi-am pierdut colegi si prieteni:
   In noaptea dintre 6 spre 7 dec 1983, a avut loc o explozie la sectia Piroliza de la C P Teleajen – in urma careia au murit, pe loc, 27 de oameni si au fost raniti multi alti. Zgomotul si lumina exploziei s-au auzit si vazut de la peste 40 de Km. La locul evenimentului imaginile erau de cosmar:
   Pe o raza de 200 m. erau imprastiate trupuri pulverizate, fiare contorsionate, gaze, strigate după ajutor și flacari. Timp de mai multe zile s-au adunat bucati din corpurile celor care au fost surprinsi de explozie. Zilnic dupa orele amiezii, cand mai crestea temperatura, se desgheta si curgea sange de pe estacadele de conducte inrosind zapada, in felul acesta se mai depista cate un cadavru sau resturi umane. In final 40 de morţi şi mulţi mutilaţi pe viaţă, în urma pierderii membrelor inferioare sau superioare si afectiuni psihice toata viata lor pentru cei care au scapat cu viata.
  • +2 (2 voturi)    
   continuare (Marţi, 17 decembrie 2019, 22:56)

   unins [utilizator] i-a raspuns lui angels

   În anul 1985, o a doua explozie are loc în Combinatul Petrochimic Teleajen, la secţia “Dezasfaltare”.
   De această dată, numărul victimelor a fost de 29 de morţi şi 50 de răniţi. Ancheta în acest caz a dus la concluzia că a fost o "eroare tehnică."
   Au mai fost multe alte accidente in urma carora au fost morti si raniti, poluari masive ale aerului si solului, in rafinaria aceasta si in toate rafinariile din Romania si din alte tari. Am vazut oameni arsi, de pe care curgea pielea si inca mai traiau.
   Și astfel de evenimente au fost în toate rafinariile.
   Tot timpul aveam cosmaruri in care retraiam evenimentele prin care trecusem. Multi colegi mi-au spus ca si ei au coșmaruri în care sunt in situatii limita: incendii, greseli de operare a instalatiilor, accidente, interogatorii, etc. Astăzi sufar de o boala autoimuna, declansata pe fondul stresului și a toxicitatii extreme.
  • +3 (3 voturi)    
   continuare (Marţi, 17 decembrie 2019, 22:57)

   unins [utilizator] i-a raspuns lui angels

   Pana in 2001, o parte din locurile de munca din aceste rafinarii, au beneficiat de incadrare in grupa 1 si 2 de munca, dar din 2001 lucratorii din aceste locuri de munca nu mai sunt in categoriile "deosebite" sau "speciale ". Acum, aceste locuri de munca sunt echivalate cu locurile de munca obisnuite, la fel ca cei care lucreaza ca frizeri, croitori, vanzatori, paznici, etc. desi conditiile de munca sunt extrem de periculoase si toxice.
   Intrebarea mea este : care este diferenta intre cei care lucreaza in aceste conditii si militarii care, de buna voie, pentru bani, pleaca in misiuni in Afganistan, Irak, Siria, etc. sau politisti, jandarmi, SRI- SIE si altii care beneficiaza de o mutime de privilegii?
   De ce militarii, care isi fac doar meseria pe care si-au ales-o, la fel cu lucratorii din aceste rafinarii, trebuie recompensati cu medalii, si alte privilegii, in afara salariului pe care-l merita? De ce aceasta discriminare?
   • +1 (1 vot)    
    continuare (Miercuri, 18 decembrie 2019, 0:58)

    unins [utilizator] i-a raspuns lui unins

    Raspunsul la "Testul de sinceritate" este: armata este o institutie parazita si inutila, care consuma finante si inteligenta ce ar putea fi mult mai utile in industria civila. Romania are nevoie doar de servicii de informatii puternice si o diplomatie externa buna, care sa valorifice informatiile. O economie puternic dezvoltata este mai de temut decat o armata de parada. Astazi se poate distruge o tara fara a trage macar un glont. Suntei inutili pentru tara si doar niste paravane in spatele carora baietii destepti exploateaza temerile inoculate populatiei si fac afacerile de miloane. Atat!
    • 0 (0 voturi)    
     P.S. (Miercuri, 18 decembrie 2019, 9:58)

     unins [utilizator] i-a raspuns lui unins

     Referitor la efectul catastrofal al uneltelor cu care lucram, vreau sa știi ca armele tale par jucarii în comparație cu cele de care am fost înconjurat. Iata un ex. dintr-un „Scenariu de accident” la un singur rezervor sferic de 1000 mc (și erau 16/instalatie+alte sute coloane și vase, insumand sute de mii mc.) Toate pline cu GPL, benzina, motorina, etc. sunt potențiale bombe cu efect distructiv cu raza de ordinul Km! Un accident la rezervoare de propan este asimilat unei explozii conform modelului UVCE, efectul termic fiind cuantificat conform modelului BLEVE. Explozia prorpiu-zisă implică 10% din cantitatea de gaze degajate, iar incendiul BLEVE implică toată cantitatea de gaze.
     -cantitatea de vapori în sfera de foc= 275.360 kg
     -diametrul sferei de foc= 378m
     -durata sferei de foc: 20,62 s
     -înălţimea maximă: 566 m
     -eficienţa exploziei: 10%, echivalent TNT 270.235 kg (doar la un rezervor!)
     Zona de mortalitate pe o raza de 523 m.
     Zona de leziuni ireversibile, pe o raza de 523-1150 m; leziuni ale căilor respiratorii şi plămânilor, fracturi, hemoragii interne. Structurile grele suferă avarii minore, structurile uşoare suferă avarii majore.
     Efectul de domino va duce la generarea de noi explozii, al căror efect poate fi de zeci de ori mai distrugător. Ce zici Van Damme, te bagi? Sau poate preferi sa intri în mina, la mii de metri sub pământ? Sau sa lucrezi în siderurgie, sau șofer pe tir sa dormi cu lunile în cabina, sau lucrator forestier (81morți/100.000 angajați), etc.; etc.; etc.... Ti-a pierit glasul, curajosule?
  • +3 (3 voturi)    
   DECRET-LEGE 1990, ART.1. Juramint (Marţi, 17 decembrie 2019, 23:38)

   dincannes [utilizator] i-a raspuns lui angels

   "Eu, .........................................., militar al fortelor armate, jur credinta patriei mele, ROMÂNIA.

   ATIT, deci benevol, fara conditii materiale !

   Unde-i lege nu-i tocmeala !
   .
  • +5 (5 voturi)    
   ok! Merg in poligon! (Miercuri, 18 decembrie 2019, 1:00)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui angels

   Si arunc si grenada! Capat si eu pensie speciala? >:
   Daca respecti regulile, nu prea au ce accidente sa ti se intample! Daca nu esti in stare sa manipulezi corect o arma sau sa fii atent cand umbli cu grenada, NU mai merge in armata, is THAT simple! Du-te si lucreaza in mina sau in constructii sau la turnatorie sau pe vapor!
   Nu-mi veni sa smiorcai, dupa aia, ca, oaaaa... mvaaaiii... ai vrut sa mergi in armata dar ce periculos e! Armata NU mai e obligatorie, ai uitat? >:
   Cei care lucreaza in categorii mari de risc au tooot soiu' de sporuri! In plus, pentru grupe de lucru speciale, se adauga punctaj suplimentar la pensie - deci care-i problema? Daca sporurile sau salariile nu sunt suficient de mari, sa le mareasca, astfel incat contributiile la fondurile de pensii sa fie mai mari! Altfel... nu vad de ce un medic (care poate oricand sa ia o boala urata), un sofer pe masina de curierat (cu risc MARE de accidente!!), un gunoier (care TE SCAPA de mizerii!!) si altii ar trebui sa-si vada pensia diminuata la un nivel meschin, numai ca sa ai TU pensie "speciala"! Cu CE esti mai breaz decat ei? >:
   Ca veni vorba: CATI soferi profesionisti se accidenteaza grav sau mor in fiecare an - si cati militari / politisti / pompieri?
 • -5 (9 voturi)    
  he-he (Marţi, 17 decembrie 2019, 18:04)

  Mircea1978 [utilizator]

  ce ranga dupa ranga isi iau liberalii in dinti. Vai mama lor, la anul sint alegeri iar astea vor fi decontate politic de PNL.
  Enjoy Slanina Voda!
 • +4 (4 voturi)    
  Dear Hunter. (Marţi, 17 decembrie 2019, 18:07)

  Azra [utilizator]

  Dezbaterea de azi din comisia pentru munca a fost un fel de ruleta ruseasca
  • +2 (2 voturi)    
   Poate (Marţi, 17 decembrie 2019, 22:49)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Azra

   "Deer hunter "?
 • +9 (9 voturi)    
  Pentru ca (Marţi, 17 decembrie 2019, 18:14)

  briciu [utilizator]

  Armata a tras la Revolutie cot la cot cu Militia ;)))
 • +11 (13 voturi)    
  O RUSINE ! (Marţi, 17 decembrie 2019, 18:27)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Politia romana e compusa din incompetenti, multi dintre ei complici ai infractorilor si slugi politice. De ce pensii speciale? Graitoare a „Academia” care fabrica sefi in politie, un cuib de infractori, plagiatori, escroci, șantajisti etc etc. o adevarata RUSINE nationala cu pretentii de institutie de invatamant.
 • +11 (15 voturi)    
  Politistii???? (Marţi, 17 decembrie 2019, 18:45)

  mircea112 [utilizator]

  De ce politistii? ca nu sunt in stare de nimic! Sa-i apere pe infractori? Sa-i protejeze pe parlamentari cand merg la DNA? De ce? Politia nu si-a mai facut datoria de cativa ani si noi le dam pensii speciale?
  Iar in ceea ce priveste armata eu stiu ca nu mai este obligatorie, daca mai era obligatorie nu mai dadeau speciale! Acum militarii sunt niste mercenari, ei se duc unde se duc pentru ca sunt platiti! Daca nu ar fi platiti nu s-ar mai duce si ies la pensie si la 45 de ani! Acum de ce le mai trebuie si pensie speciala?
  De ce sa nu dam si la doctori? ca lucreaza in conditii extreme in romanica, de ce sa nu dam la soferii de autobuze? ca lucreaza in traficu din bucuresti in super poluare toata ziua. De ce sa nu dam la vanzatorii din marketuri ca sunt super stresati de sarbatori cu cati clienti au! De ce sa nu dam la profesori, mai ales aia care au avut cate 30 de cretini in clasa! Toata lumea merita, nu numai politistul corupt care freaca fundu intr-un birou toata ziua!
  • 0 (4 voturi)    
   Pentru mircea (Marţi, 17 decembrie 2019, 22:53)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui mircea112

   Profesorii sunt supusi la stress maxim! Elevii acum au tupeu, raspund obraznic, injura , nu le pasa de profesor. Se ajunge chiar ca elevul sa-l bata pe profesor ! Ca cineva a inventat " o alfel de educatie.
   In care elevul " il educa" pe profesor!
   • +2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 18 decembrie 2019, 4:03)

    [anonim] i-a raspuns lui adrian88000

    • +1 (1 vot)    
     Stiu, (Miercuri, 18 decembrie 2019, 20:28)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui

     ai vazut cateva cazuri la televizor. Dar miile de cazuri pe care eu ti le spun , nu au fost date le televizor , asa ca nu le-ai vazut. Vorbeste cu un profesor , iti va spune realitatea.
 • +6 (6 voturi)    
  corect (Marţi, 17 decembrie 2019, 20:07)

  Ilenuca1 [utilizator]

  Nu ştiam că prin militari se înţeleg şi foştii miliţieni cu cizme în om şi foştii securişti ai Poliţiei politice.
 • +1 (5 voturi)    
  Nu e mai simplu sa le impoziteze mai mult (Marţi, 17 decembrie 2019, 20:43)

  Ochiana [utilizator]

  pe cele foarte mari decat sa le abroge asa nediscriminatoriu....Sportivii au contribuit totusi la imaginea Romaniei in lume, nu cred ca ar trebui vaduviti de asta. Si in plus sunt foarte putini cei care au obtinut medalii si performante deosebite. Si nici nu au cine stie ce pensii foarte mari comprativ cu ale magistratilor.

  Plus ca CCD a declarat deja neconstitutionala abrogarea pensiilor speciale pentru magistrati. Nu vad care ar fi diferenta aici.
 • +3 (3 voturi)    
  Pensii speciale (Marţi, 17 decembrie 2019, 20:59)

  ABBV [utilizator]

  ca pensiile speciale, dar bugetari 25% ? pensi normale 40% ? Cand am spus inflatie 20% multi ziceau ca nu se poate decat fortat. Eh asta e fortare.
 • +4 (6 voturi)    
  adica fix zero (Marţi, 17 decembrie 2019, 21:34)

  martel55 [utilizator]

  atata tmp cat pensiile militarilor si politistilor reprezinta 97% din pnesiile speciale....in continuare partidele dovedesc ca nu le pasa de oamenii obisnuiti , ci doar de o mana de bugetari care trebuie tinuti din privilegiu in privilegiu, iar restul fraierilor trebuie sa cotizeze pentru asta
 • +4 (8 voturi)    
  Politia e parazită. (Marţi, 17 decembrie 2019, 22:07)

  coco04 [utilizator]

  Are obligatia legală de preventie dar nu vrea să afle nimic.Odată i-am spus unui politist ca paznnicul vecin mi-a furat din curte,de fata cu paznicul.Paznicul nu a tăgăduit.A zis un politist.-Ia zi mă Gicuță,din astea faci tu?.Fraternizarea cu infractorii e tipică multor polițisti.Altă dată am raportat un furt.Ii nexplicam politistului că mi-au furat tiganii,generator,electric,scule electrice,aparat de sudură,etc.Mi0a zis un politist:-Dar spuneti drept,gardul [sta v-a costat 100 de milioane.Ce mai poí să zici?!
 • +2 (2 voturi)    
  transparenta (Marţi, 17 decembrie 2019, 22:31)

  Ilenuca1 [utilizator]

  La votul pe lege vom vedea cine consideră că a fi parlamentar, demnitar, judecator, procuror, primar, consilier este a te invarti de venituri de zeci de ori mai mari decat a restului categoriilor sociale active, başca de pensii speciale şi de cumularea pensiei la salariu in caz de reangajare. Scriitorii, ziariştii, artiştii... nu sunt indreptăţiţi să aibă un regim special la pensie, decât maeştrii.
 • +3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 17 decembrie 2019, 23:12)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Doar MAI !! (Miercuri, 18 decembrie 2019, 1:14)

  Codruta N [utilizator]

  Daca o fi si-o fi sa se pastreze musai pensiile speciale ale politistilor, sper ca or sa se ia in considerare numai cei din Politia Romana, adica ai MAI, NU si adunatura de sinecuristi, de politici, de neamuri samd. din asa-zisa "Politia Locala"!!

  Si oricum: celor din fosta Nomenklatura si din structurile represive comuniste sa le TAIE pensiile "speciale"! Dupa cum sa le taie si TUTUROR celor care au plagiat!
 • +2 (2 voturi)    
  Ciumatii otravesc fantanile ! (Miercuri, 18 decembrie 2019, 1:30)

  deval [utilizator]

  Au inclus si magistratii pentru ca se bazeaza pe CCR al PCR care va invalida revenirea intre pamanteni a ''specialilor'' !!!!!!!!
 • +1 (1 vot)    
  ca orice tzara bananiera, (Joi, 19 decembrie 2019, 10:07)

  hanu [utilizator]

  romania alege sa se puna bine cu purtatorii de arma. Pentru ca restul sunt doar vite de muls. Asta in general arata nivelul de respect pentru platitorii de impozite.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by