Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor reia, marţi, dezbaterile cu privire la două proiecte de lege referitoare la pensiile speciale, iniţiate de PNL şi, respectiv, USR.
Şedinţa comisiei este programată să înceapă la ora 16,00.
Proiectul PNL propune eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, pentru membri ai corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu excepţia pensiilor militare, potrivit Agerpres.
Proiectul USR prevede abrogarea pensiilor speciale, cu excepţia pensiilor militare şi ale magistraţilor, care vor fi plafonate la nivelul ultimului salariu de bază brut lunar din ultima lună de activitate.
Marţea trecută, Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a început dezbaterile asupra celor două proiecte de lege, reprezentanţii mai multor sindicate şi asociaţii ale beneficiarilor acestor pensii solicitând respingerea actelor normative.
După peste două ore de dezbateri, deputaţii din comisie au hotărât, la propunerea preşedintelui comisiei, social-democratul Adrian Solomon, amânarea luării unei decizii pentru a aştepta punctul de vedere al Guvernului.
După şedinţă, deputaţii PNL şi USR au acuzat PSD că de fapt nu doreşte eliminarea pensiilor speciale. Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a declarat că PSD "a orchestrat" o întâlnire la care au fost chemaţi reprezentanţii beneficiarilor de pensii speciale, dar niciunul al asociaţiilor de pensionari pe baza contributivităţii.
De asemenea, deputatul USR Cristian Seidler a afirmat că s-a dovedit că PSD nu doreşte abrogarea pensiilor speciale, ci menţinerea lor.
Luni, Biroul Permanent Naţional al PSD a decis să susţină orice propunere a oricărui partid politic pentru abrogarea pensiilor speciale din România. "Biroul Permanent Naţional a decis, prin vot, ca PSD să nu susţină în continuare pensiile speciale şi că vom vota orice propunere a oricărui partid politic pentru abrogarea pensiilor speciale din România. Vom demonstra acest lucru prin vot, inclusiv în această săptămână, am înţeles că vor fi în cadrul comisiilor parlamentare de specialitate discuţii pentru anumite propuneri legislative, iar PSD va vota pentru. Sunt în discuţii în această perioadă pensiile militare, pensiile de serviciu, care nu vor fi afectate, nu vor fi abrogate şi PSD va susţine aceste propuneri", a precizat vicepreşedintele PSD Gabriel Zetea. El a adăugat că, în cazul în care aceste proiecte pentru abrogarea pensiilor speciale nu vor fi adoptate, PSD are propriul proiect pentru supraimpozitarea tuturor pensiilor speciale din România.
Se va observa că la un salariu special de 10 000 lei va fi o pensie specială de 8 000-12 000 lei , iar prin comparație cu salariul mediu, adică cu punctul de pensie
ar fi de vreo 5 000 lei.
E o pensie mică?
Când cei care pot contesta sau aproba au pensii speciale (CCR)
Cànd avocatul poporului are pensie specială
Când cei cu arma în mână au pensii speciale
Când toate serviciile secrete au pensii speciale
Când primarii și consilierii au pensii speciale
Când ziariștii ( aici s-au inscris toți din media) care ar putea să combată în presă au pensii speciale
Când actorii care sunt buni oratori și sunt ascultați au pensii speciale
Când cei înțelepți ( academia ) au pensii soeciale
Când cei f populari ( sportivii medaliați) au îndemnizații speciale
Aviatorii, cei din ministerul de externe
Chiar și cei de la metrou au pensii speciale
Și CÂȚI MAI SUNT fără să le mai știm numărul
Toți aceștia plus alții de care nu știm ajug spre UN MILION!!!
Deci slabe șanse să elimine 10% din aceste categorii, dar sigur se VOR MENȚINE TOATE DREPTURILE OBȚINUTE și se vor calcula altfel de acum înainte, dar pt un procent din aceste categorii nesemnificativ.
Daca se calcula la fel si pt mine (nu sunt militar) as avea acum o pensie de 3 ORI MAI MARE decat primesc acum.
La civilii "simplii cetateni" cuantumul actual este de 39% din salariul mediu lunar (pt cei care au 35 de ani de munca) din toata aceasta perioada si nu din ultimii 5 ani.
Inteleg ca la ei pensia este speciala pt ca la fel ca si parlamentarii nu au contribuit decat partial sau deloc la fondul de pensii.
Intrebarea mea este daca militarii se pensioneaza cu 15 ani mai devreme decat "simplii cetateni" de ce nu l-i se considera un stagiu complet de 20-25 de ani si sa primeasca ca pensie tot 39% din venitul mediu realizat in acesti 20-25 de ani chiar daca nu au contribuit.
Ar fi tot pensie speciala ("onoarea militara" s-ar pastra, tot speciali raman) si ar fi mult mai echitabil fata de noi ceilalti (gloata de civili).
Varianta 2 cică le dă exact procentul de inflație.
Nimeni nu poate vota "special" !
Romania, visteria statului, noi toti, nu avem nimic de cistigat platind pensii speciale.
Opriti obraznicia !
.