VIDEO 30 de ani de la Revoluție. Iohannis: Nu am aflat adevărul despre ce s-a întâmplat în 1989. Statul român a întârziat nepermis aflarea adevărului / Este o piatră de încercare pentru justiție

de D.D.     HotNews.ro
Luni, 16 decembrie 2019, 12:05 Actualitate | Politic


Klaus Iohannis in Parlament
Foto: Captura Privesc.eu
La 30 de ani de la Revoluție, nu am aflat adevărul despre ce s-a întâmplat în decembrie 1989, a declarat președintele Klaus Iohannis, la ședința solemnă a parlamentului.

„După 1990, au existat diferite inițiative prin care a fost onorată memoria celor care și-au dat viața în Decembrie 1989. S-au denumit străzi, s-au construit monumente de for public, s-au organizat evenimente de comemorare. Cu un singur lucru am rămas însă datori – nu am aflat adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în timpul revoltei anticomuniste din 1989. Jertfa și sacrificiul românilor care au stat, cu piepturile goale, în fața gloanțelor, a tancurilor și a celor mai îngrozitoare forme de tortură nu pot rămâne fără răspunsurile la întrebările fundamentale care vizează Revoluția”, a spus șeful statului care a susținut că respinge „cu fermitate orice opinie care pune sub semnul întrebării existența unei revoluții anticomuniste”.

Cele mai importante declarații:
Președintele a adăugat alegerile din 2019 „au validat tot ce am realizat împreună în toți acești 30 de ani”.

„Pe această fundație trainică și printr-un efort colectiv, se poate clădi o societate sănătoasă și prosperă, în care politicienii să guverneze în interesul public și să își pună toată priceperea în slujba cetățenilor, parlamentarii să legifereze eficient, instituțiile să fie funcționale, magistrații să înfăptuiască justiția și să apere ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile cetățenilor, antreprenorii să respecte principiile economiei de piață, presa să fie liberă și să își exercite rolul de câine de pază al democrației. Aceasta este țara în care românii vor să trăiască și pe care vor s-o lase moștenire generațiilor viitoare”, a spus Iohannis.

„În ultimii ani, tentativele disperate ale unor politicieni de a promova cultura minciunii și de călca în picioare principiile și valorile europene au eșuat lamentabil. Folosind un drept câștigat prin sânge, votul, românii au trasat clar direcția pe care țara noastră trebuie să o urmeze. Este un drum de la care nu avem voie să ne mai abatem!”, a mai spus președintele.


Klaus Iohannis, președintele României:

 • Se împlinesc astăzi 30 de ani de la izbucnirea Revoluției din Decembrie 1989, 30 de ani de la momentul în care s-a vărsat sânge în numele libertății și al democrației. În acele zile, românii au strigat în stradă, cu toată puterea, „Jos Comunismul!”. Sacrificiul românilor din acele momente, definitorii pentru devenirea ulterioară a României, ne-a adus libertatea și a făcut posibilă existența noastră de astăzi ca cetățeni ai unui stat democratic, în care demnitatea persoanei, drepturile și libertățile omului, dreptatea și pluralismul sunt valori supreme.
 • Cei 45 de ani de dictatură comunistă au rupt abrupt firul alianței noastre firești cu familia europeană și ne-au îndepărtat de la valorile și principiile europene. Această epocă neagră din istoria noastră a fost marcată de un profund dispreț față de lege, de îngrădirea drepturilor și libertăților cetățenești, de frică și teroare, de lipsuri și de foarte multe umilințe. Regimul comunist s-a instalat prin forță, împotriva liberei voințe a românilor, iar prăbușirea acestuia a urmat același tipar: prin crime, abuzuri și călcarea în picioare a legii. Pe baza unor probe incontestabile, istoricii și specialiștii în istorie recentă au concluzionat că regimul comunist a fost unul ilegitim și criminal, iar românii au suferit consecințele unei dictaturi staliniste, care a anihilat pluralismul politic, a distrus ordinea constituțională tradițională a poporului român, a reprimat elitele, i-a persecutat și aruncat în temnițe și lagăre pe opozanți, indiferent de culoarea politică, de gen, de rasă, de apartenență etnică sau convingere religioasă. În anii dictaturii, represiunea regimului împotriva propriului popor a atins cote paroxistice, iar fenomenul de exterminare socială a atins toate categoriile sociale.
 • Comunismul a distrus patrimoniul istoric și cultural, a introdus cenzura și controlul informativ și a generalizat teroarea polițienească.
 • Revoluția Română din Decembrie 1989 a pus capăt acestui lung șir de monstruozități, însă prețul plătit a fost unul imens – pentru ca un regim anti-românesc să dispară, peste 1.100 de vieți omenești s-au pierdut, iar peste 3.000 de persoane au fost schilodite pentru totdeauna. În zilele sângeroase ale lui Decembrie 1989, autoritățile statului, care ar fi trebuit să-i apere pe români, s-au transformat în călăi, încălcând flagrant drepturile omului. Instituțiile represive ale regimului, în frunte cu Securitatea lui Ceaușescu, au reprimat manifestanții pașnici, i-au privat de libertate în mod ilegal, i-au torturat și au profanat cadavre.
 • După 1990, au existat diferite inițiative prin care a fost onorată memoria celor care și-au dat viața în Decembrie 1989. S-au denumit străzi, s-au construit monumente de for public, s-au organizat evenimente de comemorare.
 • Cu un singur lucru am rămas însă datori – nu am aflat adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în timpul revoltei anticomuniste din 1989. Jertfa și sacrificiul românilor care au stat, cu piepturile goale, în fața gloanțelor, a tancurilor și a celor mai îngrozitoare forme de tortură nu pot rămâne fără răspunsurile la întrebările fundamentale care vizează Revoluția.
 • Statul român a întârziat nepermis de mult aflarea adevărului, iar aceasta este o piatră de încercare pentru justiția română. Aflarea adevărului reprezintă o necesitate pentru victime și urmașii lor, pentru români, pentru viitorul nostru comun. O democrație veritabilă este construită pe bazele adevărului și ale dreptății, iar această restanță majoră a justiției române reprezintă o fantomă care ne va urmări pe toți multă vreme de acum încolo. Așadar, Justiția trebuie să stabilească adevărul și să-i tragă la răspundere pe cei vinovați!
 • Comunismul a reprezentat chintesența răului absolut, iar eliberarea din ghearele unei conduceri criminale a fost posibilă doar prin revolta din Decembrie 1989. Toți acei români care s-au ridicat la luptă, începând cu 16 Decembrie ‘89, mai întâi în Timișoara și apoi în celelalte orașe din țară, au avut credința că regimul care i-a aruncat în minciună, întuneric și frică poate fi învins, iar democrația poate fi cucerită într-un mod categoric. Valorile pentru care ei au luptat sunt temelia societății noastre, în care oricine poate exprima opinii diferite referitoare la trecut, prezent ori viitor.
 • Această libertate însă nu poate să ducă în derizoriu adevărul! Niciun partid politic, niciun grup, nicio entitate și niciun român nu au dreptul să nege existența acestui eveniment cardinal pentru devenirea democratică a României. În calitate de Președinte al României, resping cu fermitate orice opinie care pune sub semnul întrebării existența unei revoluții anticomuniste, plătite cu jertfă de sânge, pentru libertate și democrație, în Decembrie 1989.
 • Am vorbit până acum despre nevoia de adevăr. Apare însă imediat întrebarea fără de care nu ne putem clădi viitorul: ce facem cu acest adevăr? Pentru ca sacrificiul din Decembrie 1989 să nu rămână doar o pagină de istorie glorioasă, este nevoie ca idealurile Revoluției Române să fie piatra de temelie a tuturor proiectelor noastre naționale și să inspire tânăra generație.
 • Democrația câștigată în Decembrie 1989 înseamnă respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, înseamnă pluralism, separația puterilor în stat, protecția minorităților naționale și, nu în ultimul rând, dreptul de a alege. Românii au dovedit, atât prin forța cu care s-au opus atacurilor sistematice la adresa democrației și justiției, cât și prin alegerile lor, că sunt profund europeni, că sunt puternic atașați de valorile și principiile democratice și ale statului de drept, iar idealurile pentru care s-a murit în Decembrie 1989 sunt asumate deja în conduita noastră civică și ne definesc opțiunile.
 • Rezultatele voturilor exprimate în scrutinele recente au arătat că România este o țară cu o democrație matură, consolidată, funcțională, puternic integrată în structurile euroatlantice și europene, o țară care respectă valorile europene și pe acest drum vom continua să dezvoltăm proiectul de reconstrucție.
 • Dinamica acestui an a reconfirmat că românii, indiferent că trăiesc în interiorul sau în afara granițelor, nu își uită eroii și idealurile pentru care aceștia și-au dat viața. Alegerile din 2019 au validat tot ce am realizat împreună în toți acești 30 de ani. Pe această fundație trainică și printr-un efort colectiv, se poate clădi o societate sănătoasă și prosperă, în care politicienii să guverneze în interesul public și să își pună toată priceperea în slujba cetățenilor, parlamentarii să legifereze eficient, instituțiile să fie funcționale, magistrații să înfăptuiască justiția și să apere ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile cetățenilor, antreprenorii să respecte principiile economiei de piață, presa să fie liberă și să își exercite rolul de câine de pază al democrației. Aceasta este țara în care românii vor să trăiască și pe care vor s-o lase moștenire generațiilor viitoare.
 • În cele trei decenii care au trecut de la căderea comunismului, România și-a câștigat locul binemeritat în rândul națiunilor democratice, a aderat la Uniunea Europeană, este membru NATO, iar cetățenii au învățat să își apere drepturile și interesele, să sancționeze rapid acțiunile care aduc atingere valorilor în care cred și să participe activ la viața cetății.
 • Cu toate acestea, dintre proiectele noastre naționale întemeiate pe idealurile Revoluției Române, sunt încă multe pe care le mai avem de dus la bun sfârșit. Nu am însă nicio îndoială că vom reuși să le realizăm cu succes pe toate, cu o singură condiție esențială: aceea de a fi uniți! Doar împreună putem reconstrui această țară! Doar împreună vom reașeza valorile în societatea noastră! În ultimii ani, tentativele disperate ale unor politicieni de a promova cultura minciunii și de călca în picioare principiile și valorile europene au eșuat lamentabil.
 • Folosind un drept câștigat prin sânge, votul, românii au trasat clar direcția pe care țara noastră trebuie să o urmeze. Este un drum de la care nu avem voie să ne mai abatem!
 • Să păstrăm vie memoria eroilor și martirilor Revoluției Române! Să le onorăm sacrificiul continuând să apărăm noi înșine democrația, drepturile și libertățile fundamentale, statul de drept! În acest fel, legătura trecutului cu prezentul va fi mereu una vie și plină de semnificație! Avem astăzi atât de multe resurse pe care să construim viitorul: o democrație autentică, aspirația către libertate, care este parte din fibra noastră națională, și dorința uriașă de a ne vedea țara prosperă și puternică. Acestea sunt resursele noastre inestimabile, care ne dau puterea să rămânem pe traiectoria inițiată odată cu prăbușirea comunismului de eroii și martirii noștri.

Teodor Meleșcanu, președintele Senatului:

 • Cu toţii avem privilegiul libertăţii, dar în acelaşi timp avem şi responsabilitatea respectării valorilor democratice.
 • Trebuie să privim cu mai multă responsabilitate rolul pe care noi, politicienii, îl avem în modernizarea arhitecturii instituţionale, precum şi cu mai multă înţelepciune lupta politică, astfel încât să fie respectate limitele legale şi constituţionale şi, nu în ultimul rând, să privim misiunea noastră că putem împreună propune o viziune pentru dezvoltarea unei societăţi româneşti mai puternice, mai aproape de cetăţeni şi cu un rol bine definit în structurile europene şi euroatlantice din care face parte


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3777 vizualizari

 • -2 (14 voturi)    
  mai corect...de la evenimentele din dec 1989... (Luni, 16 decembrie 2019, 12:10)

  demaGOGU [utilizator]

  ...pana la transarea definitiva a disputei revolutie vs. lovitura de stat.

  controversa care preocupa mai putin, vezi deloc generatiile tinere.
  • +9 (11 voturi)    
   asasinii si complicii lor au pensii speciale ! (Luni, 16 decembrie 2019, 14:05)

   Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Armata a tras in demonstranti in perioada 16-21 dececembire. Iar magistratii le-au acoperit faptele pana in ziua de azi.
   Ambele categorii se bucura de pensii speciale.
   Asa isi onoreaza romanii eroii ?
  • -5 (7 voturi)    
   Pai sa faca el si PNL ceva sa aflam adevarul (Luni, 16 decembrie 2019, 15:45)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Pai el este presedinte de 5 ani. De ce nu a facut nimic sa aflam adevarul? Ok, era PSD mult timp. Acum are guvernul sau, de ce nu face nimic?
   • 0 (0 voturi)    
    Mai citește și re citește (Marţi, 17 decembrie 2019, 19:24)

    Observatory [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    atribuțiile președintelui , conform Constituției !
 • +12 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 16 decembrie 2019, 12:11)

  [anonim]

 • +11 (13 voturi)    
  Statul român a întârziat nepermis aflarea adevărul (Luni, 16 decembrie 2019, 12:39)

  Cactus Jack [utilizator]

  ...corect spus Johannis, intre timp a fost si PNL la putere, nici de la ei nu s-a aflat mai mult.
  Multe interese se afla in spatele acestei revolutii, probabil nu se va afla niciodata adevarul, dosarele vor fi definitiv clasate.
 • +8 (16 voturi)    
  Adevarul? (Luni, 16 decembrie 2019, 12:48)

  UpNext [utilizator]

  Nu exista un singur adevar, ci mai multe, in functie de perceptia, trairea si nivelul intelectual al fiecaruia dintre cei implicati. Niciodata nu se va stabili final ADEVARUL privind revolutia, atat timp cat razmerita haotica din decembrie 1989 este considerata act premeditat si organizat, fiind numita emfatic "Revolutie".

  In timp, mitul acestei "Revolutii" se va stinge si va disparea, fiind inlocuit cu o pagina controversata si, in orice caz, neagra a istoriei moderne a Romaniei, si asa destul de confuza.
  • +1 (5 voturi)    
   Ba a fost minutios organizata. Ziarele erau tipari (Luni, 16 decembrie 2019, 15:42)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   Imediat pe 23 decembrie, in Galati aparusera niste vinzatori de ziare - pe care le dadeau si gratis, chiar te fortau sa le iei - cu poze si articole despre cum facea Ceausecu baie intr-o cada cu robinete de aur in singe de copil, ca sa intinereasca.

   Acele ziare erau tiparite pe o hirtie galbuie, usor lucioasa, in timp ce toate ziarele locale si centrale de pina atunci erau tiparite pe o hirtie gri, foarte absorbanta.

   Deci ziarele galbui fusesera tiparite din timp, in afara tarii.

   Absolut totul a fost planificat si exersat apoi cu actori si regizori profesionisti

   Sa ne amintim de Sergiu Nicolaescu, Caramitru
 • -4 (16 voturi)    
  Haha (Luni, 16 decembrie 2019, 12:55)

  Amenhotep [utilizator]

  Cum nu am aflat adevarul ? Niste visatori naivi au murit ca sa vindeti voi tara la straini si sa va imbogatit din jaf, hiene nesatule. Ca daca inca era Ceausescu direct in fata plutonului ajungeati.
  • 0 (4 voturi)    
   Atentie la limbaj, va rog! (Luni, 16 decembrie 2019, 15:38)

   Mihail. [utilizator] i-a raspuns lui Amenhotep

   Nu sunt hiene nesatule, sunt capitalisti de Dambovita.
  • -1 (5 voturi)    
   Nu stiu... (Luni, 16 decembrie 2019, 15:53)

   CNBC [utilizator] i-a raspuns lui Amenhotep

   Chiar nu stiu daca ei ajungeau in fata plutonului, dar in mod cert tu erai membru de partid, daca incheiai si cu "traiasca Tovarasul Nicolae Ceausescu", mai bagai ceva cu "multilateral dezvoltat", primeai 50 de lei in plus la salariu.
 • +9 (13 voturi)    
  La gargara (Luni, 16 decembrie 2019, 13:20)

  2016 [utilizator]

  nu ne intrece nimeni! Stim cu totii ca este un blat ordinar sa nu fie condamnati criminalii de la 1989, in frunte cu Ilici. Vesnicul santaj: nu ne condamnati, ca va poate veni si voua randul! Asa ca toti, fara exceptie, dau din gura ca sa fraiereasca poporul!
 • -4 (16 voturi)    
  JOhannis (Luni, 16 decembrie 2019, 14:02)

  Kosmos [utilizator]

  DE cand e Presedinte n-a suflat o vorba despre defrisarile masive..
  De ce oare????
  • -4 (6 voturi)    
   simplu (Luni, 16 decembrie 2019, 15:43)

   Mihail. [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   Nu are voie.
 • -5 (7 voturi)    
  dosarul revolutie (Luni, 16 decembrie 2019, 15:29)

  Je__ [utilizator]

  nu era dosarul pe care Lulutza vroia sa-l inchida, si i-a dat Petrov peste mana?
 • +3 (5 voturi)    
  Aiurea, mai suntem care stim (Luni, 16 decembrie 2019, 16:31)

  Parzivall [utilizator]

  Vorbiti cu un pesionar de la Securitate si va spune exact ce s-a intamplat!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by