În ziua care marchează 30 de ani în care a început Revoluția din România, Parlamentul European dezbate, la Strasbourg, o rezoluție despre evenimentul care a schimbat istoria României. Este prima poziție oficială a Parlamentului European pe tema Revoluției din România. La București, Parlamentul se întrunește și el într-o ședință solemnă la care va participa și președintele Klaus Iohannis.

Revolutia in Timisoara 1989Foto: Agerpres

Parlamentul European va dezbate, la Strasbourg, de la 18:00, ora României, o rezoluție pentru comemorarea a 30 de ani de la Revoluția română. Comisia Europeană va susține o declarație, luni seara, apoi vor fi intervenții ale liderilor grupurilor politice și ale altor europarlamentari prezenți la dezbatere. Rezoluția ar urma să fie adoptată în ședința de joi a forului legislativ de la Strasbourg, potrivit Mediafax.

În ceea ce privește ședința solemnă a Parlamentului de la București, vor susţine alocuţiuni, de la tribuna Parlamentului, şeful statului, Klaus Iohannis, preşedinţii celor două Camere - Teodor Meleşcanu (Senat) şi Marcel Ciolacu (Camera Deputaţilor) -, premierul Ludovic Orban, secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană, şi reprezentanţii grupurilor parlamentare.

Printre cei invitaţi la eveniment se numără foşti şefi de stat, Custodele Coroanei, Margareta, Patriarhul BOR, Arhiepiscopii Bisericilor romano-catolice şi greco-catolice, preşedinţii Curţii Constituţionale şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, guvernatorul BNR, Avocatul Poporului, preşedintele Academiei Române, primarul general al Capitalei, directorii SRI, SIE, SPP şi STS, şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti.

La finalul evenimentului dedicat Revoluţiei, este programată şi o şedinţă comună a Parlamentului, cu dezbateri şi vot asupra problemelor înscrise pe ordinea de zi.