Excluderea din partid al unui vicepreședinte de organizație județeană a provocat o furtună în bula useristă. Miercuri, spre miezul nopții, conducerea partidului a decis cu 13 voturi pentru, 10 împotrivă și o abținere, să o dea afară pe Olimpia Ardelean, vicepreședinte la Ilfov. Motivul: a adus prejudicii de imagine USR. În doar două zile 500 de useriști în frunte cu mai mulți parlamentari au semnat o scrisoare de protest cerând revenirea asupra deciziei. Deocamdată, nu au primit răspunsul pe care îl așteptau.

Dan BarnaFoto: USR, Facebook

Istoria conflictului de la Ilfov

Conflictul este unul mai vechi, alimentat de orgolii, dar a culminat cu o postare a Olimpiei Ardelean de pe 8 noiembrie, cu două zile înainte de turul I al prezidențialelor, în care aceasta sugera că Dan Barna nu ar trebui votat. Postarea făcea referire la un alt conflict în care Ardelean fusese implicată cu mai bine de un an în urmă, când reclamase că Ciprian Necula, managerul de proiect al inițiativei „Fără penali” voia să folosească semnături care ar fi fost de fapt false. Pentru că pentru strângerea de semnături fuseseră angajați promoteri, s-au constatat anumite similitudini și s-a decis scoaterea acestora din dosarul inițiativei care trebuia depusă la Curtea Constituțională. Ardelean, susțin surse din partid, a sesizat comisia de arbitraj în cazul lui Necula, rămânând, în lipsa unui răspuns, în conflict deschis cu acesta cu care de altfel și-a disputat și influența în filiala Ilfov. „E războiul ei personal, nu are legătură cu partidul”, spun aceleași surse.

Postarea din 8 noiembrie, susțin adepții măsurii împotriva lui Ardelean, a stârnit nemulțumire și nervozitate în partid care nu avea nevoie și de un atac din interior, mai ales că era vorba de o miză personală.

Potrivit unor surse din partid, înainte de ședința de miercuri, cu 48 de ore înainte, pentru că pe ordinea de zi se aflau cinci sesizări, cei vizați au fost întrebați dacă au nevoie de o amânare pentru a-și pregăti apărarea. Dintre acestia, Olimpia Ardelean ar fi spus că nu are nevoie, potrivit acelorași surse.

Goțiu: Trebuia să stabilim exact prejudiciul

Cazul său a fost fost discutat. Singurul, de altfel, susține și Mihai Goțiu unul dintre cei 10 din conducerea partidului care s-au opus deciziei de excludere.

De ce nu e de acord cu decizia? „A adus prejudicii partidului? Asta trebuia să stabilim exact. Argumentele au fost despre potențialul de a afecta partidul. Postarea respectivă nu fusese preluată de presă și nu avea nici multe like-uri sau distribuiri? Unde-i prejudiciul?”, spune Goțiu pentru HotNews.ro.

Dacă el ar fi fost candidatul la prezidențiale și un vicepreședinte de organizație ar fi făcut o postare în care spunea să nu fie votat? „M-aș fi supărat. Dar dacă avea dreptate și era greșeala mea, mi-aș fi asumat”, afirmă Goțiu.

Cât despre faptul că Olimpia Ardelean l-a făcut pe Dan Barna escroc, senatorul USR spune că sancțiunea nu are legătură cu „partea de injurii”.

Dacă faptul să îndemni să nu fie votat candidatul propriului partid pe care îl faci și escroc nu este suficient, ce ar trebui să facă un șef al USR ca să însemne prejudiciu? Goțiu spune că mult mai grav ar fi că în fața unei nereguli semnalate conducerea „să acopere acest fapt”. „Asta ar fi mai grav”, spune el, precizând că „se așteptau să nu zică nimeni nimic”.

„Sunt aceiași oameni care se opun oricărei decizii. Acum doi ani nu-l voiau pe Cioloș”

De partea cealaltă, lucrurile se văd în logica frustrărilor din tabăra „nicușoristă”.

„Este o ipocrizie să spui că ești revoltat. Excluderea Olimpiei Ardelean este doar un pretext pentru a-l ataca pe Dan Barna, mai ales că acum au pierdut și alegerile la București unde nu a ieși omul lor. Acum încearcă să-i timoreze pe toți cei care sustin un anumit punct de vedere”, au comentat pentru HotNews.ro surse din partid.

„Sunt aceiași oameni care se opun oricărei decizii. Sunt aceiași care în fiecare an mai semnează câte o scrisoare de protest. Acum doi ani nu-l voiau pe Cioloș”, au adăugat aceleași surse.

În urmă cu doi ani 15 parlamentari ai USR - apropiați ai lui Nicușor Dan, președinte al USR la vremea respectivă, unii dintre ei semnatari ai mesajului de protest de acum față de excluderea Olimpiei Ardelean - i-au cerut într-o scrisoare deschisă lui Dacian Cioloș să vină în USR. La scurt timp, Cristian Ghinea, acum europarlamentar, a dezvăluit că el a fost cel care a inițiat o discuție privindu-l pe Cioloș cu conducerea partidului, iar răspunsul a fost „în esență negativ” pe motiv că fostul premier ar fi "un elefant prea mare pentru USR".

De asemenea, dintre semnatarii mesajul de protest de acum, Mihai Goțiu, Nicu Ștefănuță și Tudor Benga sunt printre cei care i-au cerut demisia lui Dan Barna după primul tur al alegerilor prezidențiale în care liderul partidului s-a clasat pe al treilea loc cu 16%.

Barna: Partidul are nevoie de disciplină în perspectiva participării la guvernare

Cu peste 500 de membri cerându-i să revină asupra deciziei de excludere a Olimpiei Ardelean, Dan Barna susține că decizia a fost statutară, iar sancțiunea poate fi contestată. Liderul USR spune că în perspectiva anului electoral viitor partidul are nevoie de disciplină.

„E o decizie disciplinară firească. Oricine este nemulțumit are cale de atac. Partidul are nevoie de disciplină în perspectiva participării la guvernare. Este nevoie ca regulile să fie respectate de toți, nu doar de unii, iar alții să aibă regim preferențial”, a declarat Dan Barna pentru HotNews.ro.

La rândul său, vicepreședintele USR Ionuț Moșteanu a declarat pentru HotNews.ro că decizia de excludere a fost luată statutar, motivul fiind că Olimpia Ardelean „a ieșit public și a cerut să nu se voteze USR”.

„În mod incorect e adusă în discuție povestea „Fără penali”. A fost o decizie statutară luată față de un membru care a sabotat interesul legitim al partidului”, a spus Moșteanu.